IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат

Министър-председателят похвали финансовата стабилност у нас в контекста на предизборната тема

16:51 | 29.01.13 г. 73
<p>
	<em>Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара.</em> Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

                                                                                                            От: Веселина Йорданова

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото премиерът напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0,2-0,3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се повалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, посочи той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи.

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна премиерът.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се.

По темата за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“, коментира министър-председателят. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност. Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно. Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас. „Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези милиарди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние“, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, попита той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той. И допълни, че разчита тази година да бъдат усвоени поне 80% от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Не агитирам за нищо, а констатирам! И аз бях по-добре, и 80-годишната ми майка, и клиентите ми, и кръчмето на ъгъла, и ... да не изреждам! За хората това са факти, а вие тука си плямпайте! Вие обаче сте шепичка, а на изборите гласуват и гладните... ;) Има народът една приказка: "Вежди ли изписахме, или очи извадихме?"Не ми се водят *** политически спорове - аз нямам симпатии към някой от днешния политически спектър.ГЕРБ направиха неща, които никой не беше правил у нас, но всичко това се оказа много хубаво за тези, които ни наблюдават отвън. Оказа се, че докато Боко се къпе в похвали, че научил магарето да не яде, то взело, че се гътнало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Аз помня сякаш беше вчера как братко Станишев излезе малко преди края на мандата, точно когато кризата настъпваше на запад и с гордост заяви "България е изолирана от кризата на запад". Още тогава имаше позиви за застой, и бас държа, че още благодари на Бойко, че го спаси от народното недоволство. Сега като един Супермен лети по-бързо от куршум и обяснява как Бойко предизвикал кризата, и как той и неговата свита са единственото спасение. Не, че Бойко е по-стока, даже никак. Предложих списък от партии по-долу и засега БСП събра 1 глас - на Мави. Интересни са ми други предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Ама недей да агитираш за тройната коалиция, защото се получава обратен ефект. Като са били толкова добри - защо не ги избрахме за втори мандат? Защо продължават и сега да нямат достатъчна подкрепа, въпреки твърдия електорат на бсп и доган? Щом на теб ти харесват по-добре си трай - така ще им помогнеш повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 11 години
"...абе бързо забравят хората. е затова няма да се оправим. ще си получите нова тройна коалиция и после ще бъде рев, рев..."Аз пък що не помня някой да е ревал, освен Боко, по времето на тройната коалиция...? И заплати се вдигаха, и пенсии, и на мене ми плащаха клиентите до 40-тия ден при 30 дни разсрочено, а сега още си чакам парите от септември! И не, че не искат, а държавата не им е платила и потъват 20-годишни фирми!Той Боко да чуе по-добре какви песни запя Лагард, щото тя уж е цербер Nо.1, ама нещо смени рефрена! Не било препоръчително чак па такава финансова дисциплина, вика каката! Само наш тиквун се гордее, че хербаризира икономиката! Класическо поведение на нарцис, вторачен в собствения си пъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Аз лично не бих приканвал никого да гласува по една много проста причина. Миналия път медиите толкова се престараха в желанието си да ни накарат да отидем при урните, обяснявайки колко е важно да имаме "гражданска позиция", че избирателната активност надхвърли тази в Гърция, където гласуването е задължително. Да припомням ли кого и какво си избрахме тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
Jay Gould
преди 11 години
Вярно е "Борисов обеща!" съдържа по-малко букви от "Арменец миньор!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
neuro
преди 11 години
"Борисов обеща ...." това вече става афоризъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не разбра смисъла на въпроса ми. Тези, които изброих по-долу всички са обещавали неща, които не са изпълнили. Обаче точно те ще са на следващите избори. Наистина ли мислиш, че ако някой от тях обещае нещо - после ще го изпълни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
wenci
преди 11 години
По-голяма стабилност от тази която имаме (на дъното, с валутен борд и пр.) едвали би вдъхновила някого.На България и трябва приток на инвестиционен капитал за производство. А не избирателно - (да не напълни гушите на БСП или някой друг, някак си по-специално или извънземно или от САЩ ), а равноправно и конкурентно.Б.Б. малко не ги разбира тези неща - дле ги на мои-твои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 7
rmarkov
преди 11 години
Никой от безработните българи в момента не го интересува размера на бюджетния дефицит и финансовата стабилност. Такава политика на орязване действа про циклично и само налива масло в огъня на безработицата. http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още