IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат

Министър-председателят похвали финансовата стабилност у нас в контекста на предизборната тема

16:51 | 29.01.13 г. 73
<p>
	<em>Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара.</em> Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

                                                                                                            От: Веселина Йорданова

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото премиерът напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0,2-0,3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се повалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, посочи той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи.

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна премиерът.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се.

По темата за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“, коментира министър-председателят. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност. Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно. Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас. „Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези милиарди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние“, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, попита той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той. И допълни, че разчита тази година да бъдат усвоени поне 80% от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 11 rate down comment 6
ChromaX
преди 11 години
Още един мандат за Герб ще е катастрофален. Борисов е демагог без визия и се провали. Не ни трябва този "вожд" искаме добре работещи институции, а на този фронт положението се влоши още повече. Стария принцип "хляб и зрелища" работеше до едно време, но сега и хляб нямат хората, а с рязане на ленти и звучни акциики няма да им напълни корема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
А, пропуснах Императора:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Искам промяна!!! Искам съвет за кой да гласувам (съвесем честно):- Станишев (БСП)- Костов и Нейнски (ДСБ нещо си)- СДС (даже не знам кой го управлява)-Кунева (онова за гражданите)- Сидеров (Атака)- Каракачанов (ВМРО заедно с горното)-НДСВ (тва има ли го нема ли го не знам и аз )-ДПС?-ГЕРБ?-ЯНЕ?Да съм пропуснал някой? Или ще се появи някой в последния момент?Кажете ми честно, кой може да оправи България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
amanotumnici
преди 11 години
Аз съм безпартиен.Пак ви казвам, минаха четири години, сега теглим чертата.Не знам кой ще е следващия, но тези вече са ни ясни. Който е доволен, да гласува за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Е сега ако кажеш и кой трябва да дойде - цена няма да имаш. Я ми кажи някога гласувал ли си за някого и след това да не те е било срам, че си гласувал за него. И ако има такъв - кой ли може да е от всичките ***, за които гласувахме през изтеклите 22 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 7
EagleEye
преди 11 години
ти братле явно си мислиш, че живеем на изолиран остров. Огледай се, извади главата си от земята и виж как е наоколо. Че и в Западна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 8
amanotumnici
преди 11 години
Минаха четири години и вече е време да теглим чертата.Заплатите на хората не мръднаха, бяха замразени.Тока, парното, храните всяка година увеличават цените си - народа обеднява.Безработицата расте.Пълен провал на здравеопазването, образованието и социалната политика.Ръст на престъпността.Нито един осъден за корупция - Цецо Шестака, Лъчо Мозъка итн.Изхарчен национален резерв и натрупан допълнителен външен дълг.Спад на ПЧИ - изгонени всички инвеститори.Провал с приемането на България в Шенген.Да съм пропуснал нещо? Да продължава ли това правителство? Искаме ли промяна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
Господ е Пастир мой, от нищо не ще се нуждая: Той ме настанява на злачни пасбища и ме води на тихи води, подкрепя душата ми, насочва ме по пътя на правдата заради Своето име. Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята палица ме успокояват. Ти приготви пред мене трапеза пред очите на враговете ми, помаза главата ми с елей; чашата ми е препълнена. Тъй благостта и милостта (Ти) да ме придружават през всички дни на живота ми, и аз ще пребъдвам в дома Господен много дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 10
Батко Пешо
преди 11 години
Toзи човек е срам за страната.Той е болен.То бива простотия *** неговата минава всякакви граници.А лъжата е грях.Явно усеща края си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 11 години
Това са лакърдии - след кризата никой няма да ни остави нито да вдигнем безконтролно дифицита , нито пък дълга . България е подписала и пакта за финансова стъбилност така , че тия неща дето б.б. ги обещава вече са международни ангажименти на България . Сега вече идва по трудното - как да направим България конкуренто способни в дългосрочен план - я да видим на тая плоскост какво обещават , а не дрънканици от типа "фискална стабилност "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още