IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат

Министър-председателят похвали финансовата стабилност у нас в контекста на предизборната тема

16:51 | 29.01.13 г. 73
<p>
	<em>Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара.</em> Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

                                                                                                            От: Веселина Йорданова

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото премиерът напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0,2-0,3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се повалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, посочи той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи.

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна премиерът.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се.

По темата за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“, коментира министър-председателят. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност. Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно. Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас. „Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези милиарди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние“, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, попита той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той. И допълни, че разчита тази година да бъдат усвоени поне 80% от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
То това е идеята - да няма за кого да гласуваш. Това ти се предлага - да гласуваш всеки път с отвращение (най-малкото зло). Вече 23 години се движим в един коридор без отклонения. А уж партии са различи, идеите са различни, ама руслото не се променя. На следващите избори ще има най-много гласове този който обещае да се отворят много нови работни места (дали ще се реализират е др. тема).Не споделям, че панацеята е в разкриването на работни места чрез санирането на жилищата в големите градове. Просто избрани строителни фирми, които са без работа в момента ще просперират. Няма да се допуснат случайни фирми (ще се лицензират само няколко големи близки до властта). Пък и тези работни места са временни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Не отричам приноса на Костов, но пак казвам (за трети път) - не се фокусирам толкова на миналото (станалото, станало), а гледам напред. И точно там Костов го няма - ако имаше какво по-съществено да предложи щеше да е доста по-агресивен и нападателен. Факт е обаче, че НЕ е такъв! Следователно твърдението ти, че е едноок в царство на слепци не изглежда достоверно - и той е същата "стока". Хайде кажи какво по-различно предлага че да си струва човек да гласува за него? Ама гледай да успееш да ме грабнеш щото старите мантри съм ги чувал много пъти и вече не ме ловят....Или да резюмирам - за да гласувам за Костов той трябва да се покаже като по-агресивен и по-радикален отколкото е сега. Ама много по-по-! Иначе просто ми се губи в храсталака из пейзажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
еми може да е вярно това с забавянето на трети (?) оператор за млн марки на месец, не бих се учудил ; но то нямаше и втори тогава и е факт че през дек. 2000 имаше огранизиран и спечелен търг, и през 2001 Глобул започна дейност...аз бях в казармата тогава и го отварянето на офертите от търга го слушахме по радиото тогава - защото това беше СЪБИТИЕ от национален мащаб...нещо елементарно изглеждащо сега, но защо никои не го направи преди това? и колко други неща, отлагани и отлагани с години от червената вихрушка започнаха да се случват тогава..много обичаме да гледаме че чашата сега ни е наполовина празна, но лесно забравяме че 90те-години беше почти изцяло празна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Присъединявам се към въпросите!Искам промяна!!! Искам съвет за кой да гласувам (съвесем честно):- Станишев (БСП) Вече опитал се! Крали ни!- Костов и Нейнски (ДСБ нещо си) - СДС (даже не знам кой го управлява) Вече опитали!-Кунева (онова за гражданите) Вече опитала!- Сидеров (Атака) Говорещ празни приказки!- Каракачанов (ВМРО заедно с горното) Същото.-НДСВ (тва има ли го нема ли го не знам и аз ) Вече опитали се! Крали ни!-ДПС? Опитали се. Крали ни!-ГЕРБ? В момента опитват.-ЯНЕ? Не знам какво да кажа за Яне :DДа съм пропуснал някой? Или ще се появи някой в последния момент?Кажете ми честно, кой може да оправи България?Ще добавя още :Инвестиции в наука, образование, медицински услуги, заплати, т.н без реформи. Как !!???Реформи без недоволни. Как !!?Реформи които изискват време без да бъде дадено такова за осъществяването им. Как!?Икономика без инфраструктура. Как!?Високи заплати без икономика. Как !?И така нататък и така нататък. :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"не го виждам това с чистенето на рибата от главата да е реалистично да се случва, вече 22 г"-----------------------Зависи. Ако вземем, че главата е Брюксел, то може би има надежда. Но си много прав и че нищо не пречи да се тръгне и отдолу нагоре. И точно затова аз съм избрал "Движение Модерна България" - то залага на точно този подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Но по-съществено от миналото е, (повтарям се, но нищо) че щом Костов НЕ е достатъчно агресивен и борбен значи или не е чист (и е зависим) или няма какво по-съществено да предложи. А най-вероятно и двете. И затова не бих гласувал за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
еми не го виждам това с чистенето на рибата от главата да е реалистично да се случва, вече 22 г, а и не само при нас... не и при тая система с избори, докато движението отдолу нагоре е видимо - хората искаха Цар спасител, и го получиха, само 2-3 г по рано това изгл . невероятно), подобен пример 1997 г, че и през 2009 с ББ.... факт е че масите повлияни от харизма и емоции променят и експериментират с управляващите .."чистенето" от главата - "успешни" примери в нашата история - през 1944 г под Червеният Ботуш; или цар Борис 865г с Християнството...затова политиката за мен е избора на реалистичното (или доказано по малко вредното) - в случая едноокият Костов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Че е друга, друга е, спор няма. Но колко е по-добра вече е по-сложен въпрос - пак сме си най-зле (и то доста зле) и това също е доказуемо....А пък точно за мобилните оператори, аз съм чувал, че на министър на Костов (или на някой от неговия кръг) е плащано по един милион марки за всеки месец, през който не се допусне трети мобилен оператор. А то и като се допусна какво стана - почти нищо. Чак като дойде Виваком мобилните цени започнаха да падат. И след това, под натиск от Европа разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
"И каква структура има? Ако имаше добра структура защо сме на това положение (при положение, че никой след него не е променял нищо съществено)?"ами виж каква беше структурата през 90те години, държавни заводи без поръчки и с неизплатени заплати,( струващи "23-30 млрд")... колко МП-и дотогава си бараха фара и приватизацията беше *** дума, а за Ж.В. да не говорим; сега много от тях не работят и са само спомен , но има и доста които работят, в пъти по ефективни и с 4 цифрени заплати... е , цената беше тежка, има цели региони опустошени - ама това е най-вече заради БЕЗДЕЙСТВИЕТО на предишните преди Костов; къде щяхме сме сега ако някой не беше свършил мръсната работа тогава??ако си спомяте до 2001 НЯМАШЕ втора национална ЧАСТНА ТВ (12 г!! след 1989), а на Гарелов ченгенцата-директори му диктуваха в ефир по тел въпросите ? или колко време нямаше втори мобилилен оператор ?? минутата при Моби Ком колко ЛВ беше....и други..така че структурата е съвсем друга сега, доказуемо е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Нали знаеш, че рибата се вмирисва откъм главата?! И от там се и чисти. Така че, нещата могат се случат не само с чакане на Годо (във вид на някакви хора с нов морал), а и чрез натиск и смяна на онези по върховете. А от там, ако е хубаво, лесно ще слезе и надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още