IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща нисък дефицит и външен дълг при нов мандат

Министър-председателят похвали финансовата стабилност у нас в контекста на предизборната тема

16:51 | 29.01.13 г. 73
<p>
	<em>Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара.</em> Снимка: БТА</p>

Премиерът Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Снимка: БТА

                                                                                                            От: Веселина Йорданова

Премиерът Бойко Борисов гарантира за финансовата стабилност на страната, но ако ГЕРБ победи на изборите.

За предстоящия вот за парламент през лятото премиерът напомни на няколко пъти в словото си на работен обяд с представители на Американската търговска камара.

„Ако ГЕРБ победи на изборите, бюджетният дефицит ще се пази, външният дълг ще се пази, инфраструктурата се прави, административният капацитет ще се вдига. ЕС и САЩ – с едните сме в едно семейство, другите са ни най-добри партньори“, изтъкна премиерът и посочи, че управляващите дават повече пари за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване, спорт.

Министър-председателят похвали финансовата стабилност и ниските данъци у нас и пак в контекста на предизборната тема заяви, че не трябва да се дават празни обещания.

„Много е лесно да излезеш и да кажеш на хората – ако аз дойда на власт, ще вдигна пенсии, заплати. Как, откъде?! И кой ще плати при 0,2-0,3 % ръст на икономиката? Колко премиери в предизборните си обещания в Европа го говориха и след това се повалиха и затова ние трябва да бъдем много категорични във вземането на тези решения“, посочи той.

Борисов беше категоричен, че изборите са важни. Той напомни на присъстващите, че на пресконференцията на социалистите вечерта на референдума присъстваха и представители на Движението за права и свободи.

„Видяхте, че за съжаление председателят на ДПС беше се наредил там заедно със социалистите на пресконференциите, което горе-долу очертава коалицията за в бъдеще, те сами не могат да победят, ако заедно се обединят, мисля, че пак няма да може, но, разбира се, имат шансове“, пресметна премиерът.

Борисов напомни и намерението на червената партия да продължи проекта за втора атомна централа, ако спечели изборите. Той изтъкна, че 400 милиона, дължими на „Париба“, са необходими за кофинансиране на инфраструктурни проекти, а те са „заминали в един гьол“.

Премиерът бе категоричен, че всички държави трябва да спазват принципа да харчат, колкото произвеждат, иначе Европа ще стане жертва на популизма и национализма.

Борисов заяви пред бизнеса, че атентатът на летището в Бургас е бил и огромен риск за българския туризъм, за българската икономика и че очаква скоро обобщен вариант за случилото се.

По темата за нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган не могат да се правят генерални изводи, но то е „много осъдително и неприятно за нас“, коментира министър-председателят. Премиерът се надява в тази връзка парламентът да излезе с политическа декларация.

Пред бизнеса премиерът заяви, че правителството „в следващите, дай Боже, години“ ще вложи усилия в енергийната ефективност. Според него е печалба, когато не харчиш за ток и топлоенергия, а с енергийна ефективност могат да се спестят 800 млн. лева годишно. Един реактор ни е загубата, която търпим по електропреносната система, изтъкна той.

Борисов поряза надеждите на бизнеса във ВЕИ за огромни печалби, но все пак изтъкна – „направихме максимума и за вас“.

Министър-председателят сподели, че истински се уплашил, когато премиерите на две азиатски държави изразили готовност да инвестират 5 милиарда евро и 3 милиарда евро в зелена енергия у нас. „Тогава събрах колегите в парламента и казах – бързо сменяйте закона, защото по този закон, ако вкарат тези милиарди евра, няма да имаме жито, ще имаме само соларни батерии и това ще трябва да го купуваме ние“, обясни той.

Премиерът контрира, че този бизнес не създава „хиляди работни места“. В един ветропарк колко човека работят? Освен охраната, поддръжката и този там на електромера, попита той.

Борисов изтъкна, че правилно се харчат европейски пари, за да се покрият екологичните норми. Няма значение къде е коминът, дали е в Дюселдорф или е в Стара Загора, атмосферата е една, заяви той. И допълни, че разчита тази година да бъдат усвоени поне 80% от еврофондовете, за да може да се искат повече европейски средства за следващия програмен период.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Всичките ни политици са пешки и актьори.А ББ е първата пешка, задържала се 2 мандата заклещена не от Русия а от друга държава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Специално това дето си го писал в тези последни 3 поста е 100% истина.Зад всичко това стои обаче главата на змията, срещу която никой не смее да говори публично. Режисьорите на цялата тази постановка, които са отговорни затова статукво.Много поздрави на генерал Л. Гоцев и останалите от компанията, които живеят единствено затова България да си остане на нивото на Албания, навсякъде да е повсеместна корупция и безправие, да няма правораздаване и накрая все пак всичко да изтича по посока на Русия.Фигурите се сменят но системата си остава една и съща. Затова не говоря за тези десни, дето ги познаваме в България, защото не са такива наистина а просто актьори наети от същите режисьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Пардон - механична грешка! ВИС беше спонсор на СДС, а СИК - не БСП. Висаджиите държаха почти цяла София през Софийски имоти на Антоанчо Николов и Генката Бакърджиев. Къде отиваха висаджийските кинти за изборите? Познай! Къде отидоха обаче първо баретите, когато Жан Виденов спечели изборите? Направиха гости на Жоро Илиев на бул. Цар. Борис III, обърнаха им резиденцията (бившата на В. Коларов) и изчовъркаха очите на Васил Илиев на портрета над бюрото на Главния.Какво направи Софиянски? Изплющя банката на Маджо ПИМБ. Кой я отърва? Белчо Белчев, щото се разбраха после с Костов.Не си ми интересен, пич! Много верваш на вестниците... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Едно време ВИС си харесаха БСП, а СИК - СДС! И каква беше разликата между тях, като всички правеха едно и също? В България който и да дойде на власт, първо отива да удари едно темане в Южния парк, после срещу Паркхотела, после на Доган и после в Брюксел. Разликата е къде повече ще се застои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
@BgMan, обида към интелекта ми, а сигурен съм - и към този на повечето четящи тук са политическите ти фекалии, които ежедневно поднасяш на публиката! Имам един познат, дето за *** за зеле не става, но от сутрин до сутрин комунисти се прескачат около него да му пречат в живота!Оказа се, че всички сме рожба на партията-майка! Какво ми ги изреждаш разни мутри - какво правеше Надка Демократка под юргана на Алексей, контите на ВИС в касичката на СДС, лекетата юпита на Сакскобурготски на яхтата на Доктора и да не изреждам!Пак повтарям за такива със залепнали релета като теб: нема червени, нема зелени! Има само КИНТИ! Кой докопа! Парата еб^ава мамата на фукарата! Чист, десен, либерален капитализъм! Това е положението Минке! Други *** нема! Абсолютно им е все това как ще се казва партията на ония на Позитано! И БКП да са, ще правят точно това, което ще правят ГЕРБ, СДС, НДСВ, ДПС и останалите, дето си чакат реда - ЩЕ КРАДАТ и ще се надат да не ги хванат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
То принципно има ли партия, която да стои на и да защитава позициите, които е декларирала - всички партии са псевдо-партии с елит заченат я в Симеоново, я в някое посолство. Налице е абсолютно откъсване на партокрацията от обществените прослойки. В този смисъл автентични партии няма. Самият факт, че в БГ преобладават лидерските партии, говори, че няма партии/респ. идеология, а има ***, Дочоолу, Гоце, Боко, Цецо и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Определено е дразнещо когато тия /споменатите в цитатите/ хора или разни мушмуроци гравитиращи около тях, започнат да коментират "пазарните " механизми и да се стягат за корифеи в икономиката. А като започнат да коментират производителността на труда, направо ми се доповръща от тях! :)...Лошото е че така са се срастнали с "тялото" на държавата, че ако ги "изрежат" ще умрем от глад! Процеса на отстраняването им /ако изобщо започне такъв/, би отнел десетилетия страдания, без значение колко силни биха били следващите правителства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Абе, ама и вие на майка си лельо викате! Имам чувството, че са ви изпушили некакви бушони в главите и циклите в един трак като прецакана винилова плоча!Къде ги тези леви в България, та шмъркате за десни?! Къде я партията, която национализира по време на мандата си поне един кламер? Само се приватизира червени, сини, жълти... само разпродаване, ликвидация и крадене! Къде го видяхте това ляво, като парите са в 5% от населението? Накъде по-десно?!!! А, ама тези 5% не били тези, дето вие искате! Или щом никой не ви е дал куфарче на вас, начи не става! Хаха!Комунисти, червени... това просто е другият клан, Левски и ЦСКА. Били са на точното място по точното време, зели са! Сигурно вие щехте да кажете "Ааа, не!" Айде холан!Видяхме ги после и другите как справедливо оперират с държавното имущество и Костов, и Ал Бож, и потомственият демократ Софиянски с десните Любо Павлов и Антоан Николов, и адвокатчетата около царя...Аре моля ви се! Аман от глупости едно и също секи ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 6 rate down comment 1
tonitov
преди 11 години
Разбира се, тия който от осем мандата на прехода в пет ни управляваха, от които в два ни фалираха, без да е налице световна криза и само ни връщат в началото на тунела, тях ли ще изберем отново???????За да продължава прехода вечно и наглите, червени демагози да продължават да си правят гаргара с народа, като с референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
за тези които ги избират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още