IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184
Колко струва АЕЦ „Белене“?

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Извинявай, nobel! Първоначално под отваряне реших, че говориш за отваряне на старите, вече спрени реактори. Ти явно говориш за инсталиране на нови реактори в Козлодуй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Напълно подкрепям. Детайлите не са за форуми според мен, защото започват безмислени спорове. Важни са основните принципи. Преди може би около 2 месеца, германският еврокомисар по енергетика предупреди своите колеги политици в Германия, да не бързат с % енергията от възобновяеми източници. Идеята е, че ефикасността на тези технологии се развива много бързо и инвестирайки сега влагаш повече пари срещу по-малка възвращаемост. Та дойдохме до релативната възвращемост. И ако при регулярни инвестиции във времето както е при ВЕИ може да получиш средна цена/ не че е оптимално, но е политически обосновано/, то при АЕЦ се връзваме сега когато не ни трябва за много пари за 60 г. напред. Последните 20 г. се наблюдава супер бум на технологии, а ние да се заробиме днес без да ни трябва за 60 г. напред? Отделно, че RWE се отдръпнаха от Белене, след като на общото събрание, един от мениджърите на така наречените зелени инвест. фондове ги смаза от критика за Белене в частта за сигурност/семетръс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Няма смисъл вече, защото тези реактори са стари. Дори и да се рестартират след някоя година пак ще трябва да се закрият. Доколкото знам(от това, което се говори) сегашните 5-ти и 6-ти блок ще излязат от експлоатация след около няма и 10 години.( Единият 2019г., другият 2021г.) Нека някой ме поправи ако греша за годините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 9
k_v_v_
преди 11 години
Аз ще изразя позицията си като не гласувам. До колкото разбрах трябват 4 000 000 гласа за да е валиден референдума, не мисля че имат шанс да ги съберат. Вие ще гласувате ли? (палче нагоре ДА, палче надоло НЕ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
k_v_v_
преди 11 години
Аз съм за развиването на ядрена енергетика, но дали съм за Белене не знам, щом БСП толкова я бутат явно има далавера и тя едва ли е в полза на БГ, от друга страна управляваите си говорят каквото им падне. Вече не знам на кой да вярвам а референдума за такъв въпрос е смешна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
Икономиката е сравнение на алтернативи на възвращаемост ! Помислете върху това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 11 години
Има и някой други неща който не се коментират тук - консумацията на електроенергия в Европа е на ниво 1990 г. , на петрол също / вероятно се е вдигнала консумацията на газ но нямам данни / - това в следствие на нови технологии и разбира се ефекта от кризата . Най-големият ни клиент в региона е Гърция и тя е в тежка икономическа криза от която няма излизане поне едно десетилетие - спада на износа ни към тях е 20 % а стандарта им ще продължи да се влошава . До 2020 се очаква ново поколение ядрени мощности - т.н. модулни реактори за който се твърди че са със срок на изграждане 1-3 г. и завишена безопасност . Мен лично най ме тревожи без алтернативността която ни се поднася . Мамка му-ако това общество може да отдели 20 млрд. лв. за срок от 10-15 г в АЕЦ ли трябва да ги вложи ? Там ли е най голямата възвращаемост ? Давай те да слагаме на кантара - ако имате едни 20 млрд - къде ще ги инвестирате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
А всъщност отварянето на блоковете в Козлодуй няма ли да е най-разумното и евтино решение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!. Преди доклада СЛЕД ТЪРГ ПОД КОНТРОЛА НА АМЕРКИАСКА ФИРМА - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: - Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност)АНАЛИЗА НА HSBC СОЧИ, за 60 години 95-100 МИЛИАРДА ЕВРО ПЕЧАЛБА - Всичко генерирана енергия (MWh) - BE 1& - 2 954 543 446, или Сред. /год. 15 898 894- Средни експл. Разходи (Eurocents/kWh) 1,210 = 2,42 стотинки (при налева печалба)!!!Цената на централата до пускането и в експлоатация е равна на 4.53 милиарда евро - 3,995 ЦЕНА, включително и 0,535 милиарда оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер) Което я прави НАЙ-СИГУРНАТА В СВЕТА!!!- ЗА ОЩЕ 4 ГОДИНИ СТРОЕЖ, ОСТАВАТ ЗА ДОПЛАЩАНЕ САМО 3,14 милиарда ЕВРО.(Ако 50% от парите са заем за 18г., с лихвите по заем 5,75 милиарда, (НАЛИ И БАНКИТЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛЯТ) а с прогнозната инфлация около 6,3 -6,5 милиарда евро)ТОВА Е МАКСИМАЛНАТА ЦЕНА на АЕЦ - Белене - 6,3 -6,5 милиарда евро!!! Каква е Стойността на ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ?Според HSBC, жизнения цикъл на Проекта Белене за 60 години експлоатация, става 10,3 милиарда, като КЪМ ЦЕНАТА от 6,3 -6,5 милиарда евро се включат:- Цена на на централата при пускането и в експлоатация е равна на 4.53 милиарда евро.- Цената на ремонтите за 60 години, - Горивото за 60 години,- Неутрализацията на горивото за 60 години, (КОЕТО Е ГОРИВОТО ЗА НОВИТЕ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ИЛИ С ЕДНО И СЪЩО ГОРИВО ЩЕ ПРАВИМ ТОК ДВА ПЪТИ!!!)- Банковите лихви за 26 години (заложени бомбастични 8,3% в доклада)...- Строителството около централата от 500 милиона - Банкова гаранция от 225 милиона, (но тя е само за времето на строежа...)- Всички консултантски милиони (От ГЕРБ сега се опитват да раздуят това перо)- Прогнозна инфлация за 26 години- Лихвите, ако се тегли заем- Цената за ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ... (до зелена поляна)ПАРИТЕ ЗА БЕЛЕНЕ ЩЕ МОГАТ ДА ДОЙДАТ ОТ:- ЦЕЛЕВИ ЗАЕМ НА НЕК от ББР с гаравция от правителството. В момента от ЕС търсят къде да се инвестират 1,8 трилиона евро!!!- СТОКОВ ЗАЕМ ОТ РУСНАЦИТЕ (100% от строежа, както АЕЦ - Акую)- СРЕДНО МЕЖДУ ДВЕТЕ- С ПАРИТЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 11 години
Абсолютно подкрепям за изчакването. Гледах във Всяка Неделя, хората говореха смислено, че най-рано 2022-2025 евентуално може би да са нужни още базови мощности. Овчаров каза предната седмица лично, че за 4 г. се строи. Значи спокойно може да се изчака поне още 7/8 г. Като гледам сега Берлин с новото летище как се оплете, 2 години минимум закъснение и цена минимум 2 пъти над началната и това се случва в Германия. Не ми се мисли ако се започне сега у нас атомна централа. Поне още 2 правителства трябва да минат преди да се започне такъв проект. Най-малкото защото се видя как чрез референдум се бяга от отговорност. Такъв сложен въпрос никога не трябва да се решава на референдум. Кунева затвори 3-4 блок преждевременно и сега искат алиби за да кажат после - Ами хората така казаха. Да ама Не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още