IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015.

„Възприятието ни, както и това на обществото се промени", аргументира се финансовият министър Симеон Дянков пред Wall Street Journal. „В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи".

А това, според някои, е поредното доказателство за необходимия и сигурен срив. Известният британски сайт HousePriceCrash.co.uk извести за изнесения урок от най-бедната страна в Европа, която просто заяви на валутния клуб "да се разкара".

Russia Today, англоезичният глас на Кремъл, нарекъл Дянков „финансов експерт“, характеризира становището на България така: „Не ви искаме еврото, защото великият ви проект е силно увреден, изграден върху пясък и е същинска катастрофа".

Само че България не каза нищо подобно. Както Дянков вече сподели пред WSJ, „обществото с право иска да знае кого ще трябва да спасява, след като се присъедини. Твърде рисковано е за нас, а също така не е сигурно какви правила ще има след година или две".

Трудно е да се оборят тези опасения. Но те отразяват скорошното развитие на континента, чиито лидери сякаш използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален съюз, който да работи заедно с монетарния.

Новината от София от тази седмица показва, че страната предпочита да поддържа фиксиран валутен курс към еврото, вместо да се присъедини към официалния европейски валутен механизъм.

Защо ли? Защото работи. Страната въведе практиката през 1997, когато обвърза валутата си с германската марка, с което отговори на колапса на Съветския съюз и на краха на своята банкова система. Инфлацията по това време бе трицифрена. Само през 1996 левът се срина с 560%. До края на същата година средният български доход бе по-малко от 30 долара месечно – недостатъчно дори за чифт Levis, да не говорим за разходите на домакинствата.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Andy`Z
преди 11 години
Не хули момчето! Все пак е набор `94. Пита, иска да знае. Няма лошо в това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
От прочетените ти мнения днес, ми идва само един извод на ум.Не само панталонките са ти къси от аватара, но и акъла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Нещо не схващам. Какъв суверенитет при контролирането на собствения валутен режим, като си вързан към определена валута, бе, Ханке?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
Vesko94
преди 11 години
Не съм икономист, но какво ще стане ако България се откаже от валутния борд с еврото? И не е ли по-добре да се създаде валутен борд към долара, който е доста по-силен сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още