IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: "Не" на връщането на прогресивното облагане в България

63% от участвалите в анкета на Investor.bg 1 156 читатели са против подобен ход

16:20 | 22.08.11 г. 72
Анкета: "Не" на връщането на прогресивното облагане в България

63% от участвалите в анкета на Investor.bg 1 156 читатели са против връщането на прогресивното подоходно облагане, като едва 33% го одобряват и само 4% нямат мнение по позицията.

В България физическите лица плащат 10% плосък данък, като той е въведен през 2008 г. и няма значение дали годишният доход е 1 000 лв. или 1 000 000 лв. Корпоративният подоходен данък също е 10%.

Много по-голяма тежест върху бюджетите на българските семейства оказват осигурителната тежест (която е около 1/4 от доходите), както и данък добавена стойност (20% върху стойността на закупената стока или услуга).

Други страни с плосък данък са Хонконг, Исландия и страни от бившия социалистически блок, основно от СССР  (Естония, Латвия, Литва, Русия, Украйна, Грузия, Киргизстан), както и Македония, Черна гора, Сърбия, Словакия и Монголия.

Споровете между любителите на плоския и прогресивния подоходен данък продължават от десетилетия и вероятно ще продължат още дълго.

На фона на глобалната криза дебатът за данъците е доста актуален. През миналата седмица милиардерът Уорън Бъфет призова американския Конгрес да увеличи данъците на милиардерите в страната с цел да бъде подпомогнато съкращаването на бюджетния дефицит и увери, че това няма да подтисне инвестициите или ръста на работните места.

"Аз платих едва 17,4% от облагаемата печалба, а това е най-ниският процент, платен от всеки от останалите 20 души в нашия офис. Тяхното данъчно бреме варира от 33% до 41%, като средно е 36%“, посочи Бъфет.

„Хората инвестират, за да печелят пари и евентуалните данъци никога не са ги плашили. А на онези, които твърдят, че по-високите данъчни ставки удрят по създаването на нови работни места, ще посоча, че между 1980 г. и 2000 г. бяха добавени 40 млн. работни места. Знаете какво се случва оттогава насам – по-ниски данъци и доста по-слаб ръст на създадените нови работни места“, отбеляза Бъфет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Нещо много си се объркал приятел. Първо едва ли тук пише някои който е от категорията на 5% най - богати. Тук пишат главно безделници и май вече по изключение хора от средната класа.Та точно хората от средната класа не приемат идеята да им качат данъчното бреме от 40 на 50-60 % . И ако това се случи ще реагират с неплащане и посивяване на бизнеса! Пробвано е много пъти по света и у нас и държавата винаги е отчитала спад на приходите при драстично увулечаване на данъчните ставки......А що се отнася за ония 5% най - богати......тях пък съвсем ще ги хванат за шлифера.......данъчните убежища, места с ниски или нуленви данъци върху печалбата, растат ли растат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Да цитираме едно изследване: http://argumenti-bg.com/6890/zashto-sme-bedni/Да си спомним, че 68% от депозитите се държат от 4.8% от домакинствата. Останалите 96% имат заделено 32% от депозитната маса. Да не забравяме, че доходът от лихва е освободен от данък, а това допълнително помпа ресурс към онази шайка социопати, за които плоският данък е манна небесна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Ако ще правим дебат, лепенето на етикети не помага, по-скоро издава безсилие. Щом някой изкаже мнение, което не се вмества в рамките на крайния пазарен либерализам, той моментално става "комунист", държи се като "на Бузлуджа", и т.н. Точно така, с лепене на етикети, едно време се громеше "класовия враг". Както виждаме, някои нищо старо не са забравили (дали са научили нещо ново, е друг въпрос). Една реплика към Спящия бик: прогресивният данък демотивира предприемчивите за какво? Да консумират все повече и повече? Според мен една от най-пагубните човешки черти е ненаситният стремеж към потребление. Ей така, заради самото потребление. И като си помисля, че това старателно се пропагандира и младите биват индоктринирани в такъв житейски модел, ми идва да се гръмна. Но... какво пък, няма лошо... един "комунист" по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
Graf
преди 12 години
Тук някои хора очевидно си мислят, че не плащат данъци. Говоря за защитниците на плоския данък. Разбира се, ако някой честно се изправи и каже, че е от групата докопала се до яслата на държавните поръчки ще го разбера. Но де такава честност. Налага се да обясняваме. От 10 години държавата и общините преразпределят около 40% от БВП. Без значение каква е била данъчната философия. Днес данъчната тежест е изместена към косвените данъци, а една шайка социопати живеят на гърба на 93% от населението, печелейки от данъците му и хранейки се през фиска с обществени поръчки. Шайката няма цвят и мирис. Сменя знамето веднага след всеки избор, но е перманентно на яслата. Другите плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
Гари
преди 12 години
Eй, много *** и пролетарии в тоя уж инвеститорски форум. Абе вие фенове на прогресивния данък наистина ли искате държавата да ви взема повече пари? Или изобщо не плащате данъци, защото сте държавни служители, полицаи и вся осталная ***, или сте на социално помощи и си мислите безхаберно, че държавата ако събира повече пари ще ви вдигне издръжката докато се излежавате в леглото.Никой човек, който сам си изкарва хляба с труд, не може да иска по-високи данъци. Всички мързеливци и некадърници, които изкарват 200 лева и искат да са им необлагаеми, да си вдигат чуковете оттука. Мястото им е в друг форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Типичен комунист - някои богати са измамници, затова дай да приберем парите на всички хора. Те измамниците лъжат и крадат, но пък с радост биха си дали парите като данъци... Уау, баси наивитета.Само ще ти кажа, че това че счетоводно разходите за заплати се водят печалба не значи, че е така. Това са си разходи, а в някои бизнеси и 80% от разходите (софтуер, услуги ...), и да ми развиваш теории как това не удря особено силно дребния бизнес е просто нагло.Той и вашият идол г-н Ленин е имал такова мнение за "белите якички", че чиновник или счетоводител е същото като бизнесмен, което и докара целия му идеологичен строй в бунището на историята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Колега бил съм на Бузлуджа и там не говорят такива идиотщини. Нали точно правителството на БСП въведе проския данък ! Прогресивното подоходно облагане води по-голямо укриване на данъци. Към момента държавата прибира около 40 % от дохода на самоусигуряващия се , ако иска да прибере примерно 60 % обзалагам се че доста хора ще минат в сивия сектор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Имам чувството, че съм на Бузлуджа, а не в инвестора?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Да погледнете страните където е въведен само страни където работниците нямат никакви права и работят за 10 пъти по-ниски заплати от останалите държави. Защо е така ? отговора е елементарен, защото тука "бизнеса" е социално безотговорен, той не иска да плаща на никого за нищо само да *** пари както дребния така и едрия бизнес, а данъците да се плащат пак от същите тия съдрани работници които получават и мизерните заплати, ние просто сме една пералня за пари нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
forum_rookie
преди 12 години
съжалявам за накъсването на текста, не разбирам защо системата не го приема, вече няколко пъти. Ето от къде е информацията за Goodwin:http://en.wikipedia.org/wiki/Fred_GoodwinИ сега какво - аз съм по-***, по-мързелив, по-безотговорен, по-нерешителен от тези откровени престъпници ?!?! Може би техните качества трябва да бъдат поощрявани?!Плоският данък е демотивиращ огромното мнозинство от почтени хора и като такъв е обществено опасен! Защото води до отчаяние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още