IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Има ли нужда от регулация на пазара на имоти, как трябва да е организиран контролът и колко строг да бъде – разговаряме с управителя на агенцията за имоти “Евина” Кристина Найденова.

Г-жа Найденова е машинен инженер и оценител, има допълнителни квалификации в сферата на финансовия мениджмънт. През 2008 г. основава агенцията за имоти “Евина”, която управлява до днес.

- Г-жо Найденова, защо се получи това разцепление между посредниците на пазара на недвижими имоти? Къде се корени проблемът в предложенията за регулация?

По точно е да се каже, че досега обединението не се е състояло, но има база за това - работим една и съща работа и имаме еднакви проблеми. Що се отнася до регулацията, такава трябва да има.

Единственият нормативен документ, който имаме в момента, е европейският стандарт за изискванията към услугите, които се предлагат от брокерите на имоти. Той не е задължителен, както всеки стандарт, но все пак е документ, на който можем да стъпим, за да се създаде закон. Този закон трябва в кратки срокове да реши много проблеми, които са се натрупали за последните 20 години, и да създаде механизъм за решаването на  проблемите, които биха възникнали в бъдеще.

- Възможно ли е всички тези проблеми да бъдат решени само с един закон?

Да, определено смятам, че един закон за нашата дейност ще реши поне 80% от съществуващите проблеми, необходими са и промени в други закони.

Мисля, че законът за дейността на брокерите на имоти трябва да стъпи на 4 основни точки. Първо, компетентността и квалификацията на брокерите да е гарантирана, което е заложено като изискване и в европейския стандарт. Така клиентите ще са сигурни, че ползват качествена услуга. След като качеството на услуга е гарантирано трябва да е гарантирано и заплащането на брокерите. В момента имаме проблем с тези две неща – квалификацията и заплащането. В този смисъл смятам, че трябва да има минимален размер на комисионата...

- А максимален? Или това би ограничило конкуренцията?

Може и максимален, но той не е толкова важен. Сега размерът на комисионите се договаря и  варира между 0 и 15%. По-високият процент е напълно обоснован за някои конкретни случаи. Необяснимо е обаче как една фирма би могла да поддържа бизнес, като работи на 0,5% или 1%, или без комисиона. От какво се издържа тази фирма? 

Третото, което трябва да се реши със закона е технологията на сделките. Тя трябва да е ясна, за да работят всички по един и същи начин. Тук визирам проблемът с фалшивите обяви, които ние наричаме „набирателни оферти“. Те създават фалшива представа за пазара на имоти у клиентите, предизвикват  недоволство у тях и формират лош имидж на цялата гилдия, а не само на колегите, които ги публикуват.

Има и обяви, в които е включен текст „само за частни лица“ или „само за физически лица”. Това означава, че някои колеги не искат да работят с други колеги по различни причини. Този начин на работа не е в интерес нито на клиентите, нито на нас.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

72
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
дата-сметката със 120те наема никога не е излизала. Пример-гарсониера в Габрово излиза, че трябва да е около 4000-4500 евра. Ако това беше така, никога нямаше да има никакво строителство. Не е излизала тая сметка и в Лондон и в Ню Йорк, нито пък в Мадрид и въобще-дай пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Аз по принцип винаги съм имал резерви към професията "оценител" и така както ги говорите затвърждавате това ми мнение. "Оценител" ми звучи много антипазарно. Не трябваше ли пазара да е оценителя? Може някои организации да си имат такива хора за определени неща, но ако тази дейност се институционализра, това за мен е признак за неработещи пазарни отношения. Оценителят е субект, който се намесва между продавача и купувача. От каква позиция обаче? На какъв принцип? В чий интерес? Накратко - има нещо (много) гнило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 0
arealpoint
преди 11 години
Е, поне да достигнем 50% :) , сега сме около 10-15% според мен.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Просто крайно време е машинни инж. да се занимават с машини, строители със строителство, селскостопански производители с производство, историци с история, икономисти с икономика :) и тогава може би ще има и някакъв шанс за всички нас и за България. - Това е просто едно неосъществимо пожелание...защото няма как на практика да се реализира.За другото си прав....особено за оценителите...особено когато са на процент от сделката...познавам един такъв...гушна милиони от само една сделка!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 12 rate down comment 0
arealpoint
преди 11 години
Здравейте, на всички! Доста смели твърдения :). Отавана се отказах да споря и този път няма да го направя. Просто крайно време е машинни инж. да се занимават с машини, строители със строителство, селскостопански производители с производство, историци с история, икономисти с икономика :) и тогава може би ще има и някакъв шанс за всички нас и за България. Икономическите методи в оценките на недвижими имоти са крайно недостатъчни за определяне на една стойност на недвижим имот. За момента даначните оценки са далеч по близки до реалността /метода по който се определя стойността/ и все пак методи за оценки има много. Всеки оценител сам подбира методите в зависимост от целта на оценката!!! И все пак да не забравяме, че в определението за справедлива пазарна стойност се казва ,че тя е хипотетична. Почти всички оценки в р.България са зависими и са ограничени от правила на банки и пр.. Брокерите на недвижими имоти като цяло също не са прави защото много честонатискат пазара от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 10 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
В България пазара на недвижими имоти е все още в диво/първобитно/ състояние. Взаимоотношенията между субектите на пазара са както в джунглата. Държавата може да направи много тези взаимоотношения да станат по-цивилизовани, но явно в държавата все още няма воля за такива дейсвия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 6
cokrat1
преди 11 години
Същите тези твои пари, ако вложиш в имот е нормално да ти носят малко по-голяма доходност - напр. 7-7,5%, което се равнява на срок на откупуване на имота от 13-14 години /100% делим на 7-7,5%=13-14години/. Тези 13,5 години Х 12 месеца = 162 месеца, които умножени по месечния наем на този жилищен имот дават стойността на имота към настоящия момент в България /напр. 162 Х 600 лв/месец в Младост = 97000 лв = 50000 евро настояща стойност на двустаен апартамент/.За всяка от страните в света цената на жилищния имот се формира по този начин. ====================Не верно това което си написал "***"...Това са твои и тебеподобни теоретични разсъждения които са годни за съставяне само на бизнес планове...които пък са едни бизнес прогнози за развитие но теоретични....много често разминаващи се с действителноста.Основен пазарен принцип в капитализма е, че цените се определят от търсене и предлагане, и най-голямо влияние върху тях играе реалната/истинската/ конкуренция....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 5 rate down comment 1
investment
преди 11 години
Справка в регистъра на камарата на оценителите показва, че госпожата е оценител само на машини и съоръжения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 3 rate down comment 1
mitkopom
преди 11 години
поредния платен драскач регистриран на 1 март 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 2
krasus
преди 11 години
е ти как го сметнааа... Това е при идеални условия обективни така да се каже не отчиташ субективните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още