IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Има ли нужда от регулация на пазара на имоти, как трябва да е организиран контролът и колко строг да бъде – разговаряме с управителя на агенцията за имоти “Евина” Кристина Найденова.

Г-жа Найденова е машинен инженер и оценител, има допълнителни квалификации в сферата на финансовия мениджмънт. През 2008 г. основава агенцията за имоти “Евина”, която управлява до днес.

- Г-жо Найденова, защо се получи това разцепление между посредниците на пазара на недвижими имоти? Къде се корени проблемът в предложенията за регулация?

По точно е да се каже, че досега обединението не се е състояло, но има база за това - работим една и съща работа и имаме еднакви проблеми. Що се отнася до регулацията, такава трябва да има.

Единственият нормативен документ, който имаме в момента, е европейският стандарт за изискванията към услугите, които се предлагат от брокерите на имоти. Той не е задължителен, както всеки стандарт, но все пак е документ, на който можем да стъпим, за да се създаде закон. Този закон трябва в кратки срокове да реши много проблеми, които са се натрупали за последните 20 години, и да създаде механизъм за решаването на  проблемите, които биха възникнали в бъдеще.

- Възможно ли е всички тези проблеми да бъдат решени само с един закон?

Да, определено смятам, че един закон за нашата дейност ще реши поне 80% от съществуващите проблеми, необходими са и промени в други закони.

Мисля, че законът за дейността на брокерите на имоти трябва да стъпи на 4 основни точки. Първо, компетентността и квалификацията на брокерите да е гарантирана, което е заложено като изискване и в европейския стандарт. Така клиентите ще са сигурни, че ползват качествена услуга. След като качеството на услуга е гарантирано трябва да е гарантирано и заплащането на брокерите. В момента имаме проблем с тези две неща – квалификацията и заплащането. В този смисъл смятам, че трябва да има минимален размер на комисионата...

- А максимален? Или това би ограничило конкуренцията?

Може и максимален, но той не е толкова важен. Сега размерът на комисионите се договаря и  варира между 0 и 15%. По-високият процент е напълно обоснован за някои конкретни случаи. Необяснимо е обаче как една фирма би могла да поддържа бизнес, като работи на 0,5% или 1%, или без комисиона. От какво се издържа тази фирма? 

Третото, което трябва да се реши със закона е технологията на сделките. Тя трябва да е ясна, за да работят всички по един и същи начин. Тук визирам проблемът с фалшивите обяви, които ние наричаме „набирателни оферти“. Те създават фалшива представа за пазара на имоти у клиентите, предизвикват  недоволство у тях и формират лош имидж на цялата гилдия, а не само на колегите, които ги публикуват.

Има и обяви, в които е включен текст „само за частни лица“ или „само за физически лица”. Това означава, че някои колеги не искат да работят с други колеги по различни причини. Този начин на работа не е в интерес нито на клиентите, нито на нас.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

92
rate up comment 5 rate down comment 5
nesduhan_trader
преди 11 години
И стигнахме до началната ми теза, след неминуемия талаж, част от който (очевидно) платен. Съвсем нормално е една хазяйка да се съгласи на по-нисък наем, след като алтернативата е да не получава нищо от собствеността си. Ако приемем за верни сметките на тези селски тарикати (нищо, че са чужбински такива) ще излезе, че не можем да си позволим монолитно строителство, а трябва да опънем шатри и бунгала по околовръстното, тогава наистина "имотите" ще достигнат желаните от лелката цени.Също така нека сметнем на колко обяда, билетчета за автобус, комунални услуги и т.н. е равна една средна германска заплата и да поискаме веднага да се въведе "простичката сметка" към ясяка стока и услуга с цел "нормализиране на пазара". Ама не, само когато става дума да изсмучат имотите на бедния народец, само тогава може да правим такива "прости и верни сметки".... Това, че доходите са мизерни не означава, че трябва да приемаме положението за даденост, а трябва да се стремим към увеличение. Алтернативата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 5 rate down comment 2
Tony
преди 11 години
Dino 18, по същата логика твоята хипотеза е вярна. Въпросът е, дали твоята хипотеза може да даде обяснение защо наемите са толкова ниски???Може би има Друга хипотеза за ниските наеми и това е: Че средната работна заплата за София е 1000 лв., например. Дали при такава заплата може да се плаща наем 800 лв. и с останалите пари да се плаща парно, ток, транспортни разходи и др.?Може би Другата хипотеза е по-вярна от твоята?Наемът дава моментната цена на имота. Разбира се, в бъдеще наемът може да расте, ако икономиката тръгне нагоре, но Наемът Винаги ще определя моментната цена на имота, такак както P/E показва моментната стойност на една компания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 6 rate down comment 3
Dino 18
преди 11 години
То по същата логика на тази госпожа може да се каже че и наемите са силно подценени и следващите години трябва да се вдигнат така че да се получи със 120 наема да се изплати апартамент. Макар че това въобще не е вярно като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 7 rate down comment 4
nesduhan_trader
преди 11 години
Обида за интелекта на всеки от вас е да не забележи откровенният ЛОБИЗЪМ в коментара на тая госпожа! Няма никакъв проблем някой да си плати за такива коментари, вкл и да ги подкрепи по форумите. Въпроса е как ще реагира засегната страна. Акулите, които наобиколиха България, след като им замириса на бунтове, са последните, които биха дали реалната цена на имот - те искат да купуват на килограм. Защо "простичката" сметка е крива стана дума в доста от предходните коментари. Пък след като смятате сметката й за вярна, дайте пример и си продайте имотите. Ама вие искате ДРУГИТЕ да продават.... Чужденците ако могат ще се възползват. Имаше там един лаф за зелника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Има и друга схема също не лоша : вземаш оскапяването на апартамента за периода на кредита събираш го с разходите за данъци и потдръжка и го разделяш на месеците в периода на кредита и си го сравняваш с наема . За да си точен можеш да заложих и някаква инфлация за периода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 11 години
Съгласен съм с data!Живее човека и плаща 45% от наема който се полага за такъв апартамент! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 години
Ако хората бяха смятали тази НЕВЯРНА и простичка схема с 120-те наема много хора нямаше да са набутат . И понеже тази схема е тотално грешна мой познат живее в апартамент с пазарна стойност 40000 eur. и плаща месечен наем от 300 лв. . Ти си сметни кога и колко трябва да е пазарната цена и дали трябва приятеля ми да си купува този апартамент . Доходността на бизнеса в който вложихме 40 хил евра вместо в апартамента е 20 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 11 години
Търсенето и предлагането е универсален принцип. Той е най-отгоре. След него идват и много други уточняващи принципи та чак....до себестойността на един имот. Не ми се губи време в тоя допотопен начин на комуникация...чат...затова пиша колкото се може по кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 5 rate down comment 0
petiovi
преди 11 години
Но най-важното - да подбира правилните методи за оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 1
petiovi
преди 11 години
Наистина е така - трудно е. И сега твърдя, че оценителя трябва да има много богат опит в познаването на недвижимите имоти и като конструкция и като история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още