IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

- Доколкото знам, в момента се подготвя алтернативна на Националното сдружение „Недвижими имоти“ организация, която да предложи собствен законопроект за дейността на брокерите.

Безспорно е, че трябва да има публичен регистър на брокерите на имоти и само вписаните в регистъра да могат да упражняват професията. Дискутира се какви трябва да бъдат критериите за вписване в регистъра и за институцията, която трябва да поддържа регистъра. Доколкото знам колегите, които са на мнение, че регистъра на брокерите трябва да се поддържа от държавна структура – министерство, агенция или друго ведомство, планират да се обединят в организация, която да защитава позицията им и да я наложи в практиката.

- Нека поговорим малко за пазара на имоти. Ваши колеги отчитат, че има някакво оживление, естествено не това, което се случваше допреди няколко години. Вие какви наблюдения имате?

Наблюденията ми за оживление на пазара на имоти са доста разнопосочни, поне ако изхождам от разговорите с колеги. Това е свързано с цените, на които се предлагат имотите и цените, на които се извършват продажби. Общоизвестен факт е, че се сключват сделки на цени, които се различават с 30-50% от офертните цени, т.е. имотите са надценени и цените им не са съобразени с възможностите на купувачите.

Има икономически показатели, които подкрепят това твърдение. Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години. Ако един имот в среден квартал със средно качество се отдава под наем за 400лв. на месец, то цената му е 48 000лв. (400лв./месец х 120 месеца).

Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години. Средната работна заплата у нас е около 700 лева. Това означава, че един работещ човек би трябвало да може да си купи гарсониера със средно качество в среден квартал за 25 200лв. (700лв. месечна заплата х 36 месеца).

Както виждаме от обявите за продажби, имоти от примерите се предлагат на пазара от 2 до 3 пъти по-скъпо.

- Каква корекция виждате?

Поевтиняване около два - до три пъти. Сега продажби стават случайно. Продават или хора, които са притеснени финансово и нямат избор по различни причини, или хора, които са разумни. Икономистите казват: „парите днес са по-скъпи от парите утре”, т.е. по-добре е да имаш пари днес, да работиш с тях и те да носят доход, отколкото продавачът да очаква да получи неизвестна сума пари в необозримо бъдеще. 

Очертава се икономическата криза да продължи 10 и повече години. Отлагането на продажба на имот за едно бъдещо време не е в полза на продавача.

- Ако се запази сегашното темпо на спад на цените, което отчитат и от статистическия институт, и агенциите на базата на тяхната си статистика, колко време ще продължи тази корекция? Може ли да се очаква някакъв период от време, в който отново да има рязко пропадане?

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите. Не очаквам обаче рязка промяна в цените на имотите, нито в посока поевтиняване, нито в посока поскъпване.

- Как Вие определяте какво е „нормален“ пазар?

За мен пазарът е нормален, когато един брокер прави поне по една сделка месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 28
jelenski
преди 11 години
Факт е това. но пак е част от схемата на ГЕРБ за разграбване и фалиране на държавата и народа. ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 9
mick
преди 11 години
Ееее първа лястовичка е това. Всъщност 120 те наема са ориентировъчни, както и 3 брутни заплати. Но, защо в България имотите са надценени и то с много? Защото данък сгради е смешно нисък, отделно има 50% намаляване за основно жилище, дето може и 1 милион да струва. Отделно няма никакви изисквания за поддържане на сградите. Такова чудо няма никъде в Европа и в САЩ.И заради символичността на данък имоти.. сега имаме парадокса - скъпи имоти, мизерна инфраструктура, мизерно поддържани имоти. Скъпи имоти и ниски заплати, щото поддържането всъщност е една голяма част в една нормална икономика - създава работа на много хора. Отделно скъпите имоти се пренасят върху всички стоки в България. И после защо вносът ни залива. Та скъпите имоти изобщо са едно бреме за икономиката. А каква трябва да е цената им? Ами такава, че да няма неподдържани и неизползвани имоти. Даже не трябва да има неефективно използвани имоти - такива които 1 човек с доход от 200 лева да живее в жилище за 100 хиляди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 6
Lemon's
преди 11 години
Значи преди 4-5 години когато е оценявала имотите не са били надценени сега изведнъж стават скъпи, защото няма сделки, а и като оценител няма работа лошо и сега продавачите трябва да свалят цените за да може госпожата да направи някоя сделка, ей тарикати много сред тая гилдия. Госпожата да каже какви оценки е правила за банките и частни клиенти преди години...Кой е казал, че всеки трябва да има имот, това да не са краставици и домати всеки да купува и да гледаме средната работна заплата, който не може живее под наем и без друго в момента под наем е по-евтино....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 3
Данни
преди 11 години
Не скачам и нямам нищо за продажба,но тази кака иска и закон да пише !Много се извинявам,но е напълно некомпетентна и ми е писнало да слушам и чета глупости от брокери.А,цунамито вече ни залива,пример Кипър,чиста кражба за да се спаси банкова система.Кой ли е следващия.....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 10
Спящият бик
преди 11 години
Не виждам какво общо има цената на имота със средните доходи за региона?! Имотите не са масова стока, в повечето случай един път се купува - един път се продава. Кой е казал, че ще продавам на купувач със средни доходи?От друга страна съм абсолютно съгласен с правилото за 10-годишна възвращаемост от наеми. Ако не мога да изкарам 10% бруто (защото има и данъци), защо да го купувам. Има по-добри възможности за инвестиции. Но и тук са възможни изключения - ако купуваш за основно жилище, например, и цената не е от значение, а само сантиментът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 17
nesduhan_trader
преди 11 години
Г-жата говори като лекла на пазара, опитваща се да ви пробута парцалчета от Димотровгад за първокачествена стока "хепнем Версаче, бате вервай ми". "Имотите са силно надценети" - спрямо кое госпожо? Ресурсите? Другите стоки и сулуги? Или спрямо хартийките? Ако да, то спрямо кои хартийки? Сметката за 10год наем не е точна. Трябва да са поне 15х12хнаем. За Бг дълго време важеше 30х12хнаем, което наистина беше вредно! Второ, това че имотите не са по джоба на купувача (г-жата визира ония 70% бедни) не значи непременно, че са надценени. Да не забравяме че живеем в изкривена икономическа реланост. То с тия доходи, като цяло, визираните не могат дори да оцелят. Следователно положенито така или иначе е нестабилно и ще се промени - с ум или диващина, въпрос на зрялост. А какво да кажем за милиардите скътани само от българи у нас и в чужбина? По сметките на г-жата те могат да купят 3-4 млн жилища млн (т.е. 2 Бг-та). Истината е че пазара е блокиран, а това води до падане на цени, по принцип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 40 rate down comment 2
Big Stan
преди 11 години
Спокойно бе хора, какво наскачахте все едно всички имате да продавате по 3-4 апартамента. Какво Ви бърка колко струват имотите ...... ами нищо не струват в момента, защото хората, които имат нужда от имот нямат пари, а и цунамито наближава, така че купете си пуканки и глеЙте сеира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
nikolay st
преди 11 години
Тази леличка е истинско про щом знае, колко точно ще паднат цените на имотите - два до три пъти, може и четири или пет горе долу. Прогнозата и настина е прецизна. Ако тази подготвя някакъв закон, най-важното е той да не се приема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
nns
преди 11 години
"г'жата баш я брига колко струва имотЯ, нея я вълнува само едно и си го е казала - да продава поне по едно жилище месечно, че да *** комисиона "Точно тва и е болката :))) сигурно си ги е наредила в главата - 10 човечета по 1 сделка 10 сделки мин. комисионна 300евро = 3000 евро от тях 60% за мен 1800е. на месец мин. и сигурно от там напред и нагоре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
stefi
преди 11 години
работата е Ясна ;)стегайте опинците , че Лордиефкофски точи ножа ;)-------ако 99 от 100 знаят ,че имотите са скъпи ........следва Поскъпване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още