IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

- Доколкото знам, в момента се подготвя алтернативна на Националното сдружение „Недвижими имоти“ организация, която да предложи собствен законопроект за дейността на брокерите.

Безспорно е, че трябва да има публичен регистър на брокерите на имоти и само вписаните в регистъра да могат да упражняват професията. Дискутира се какви трябва да бъдат критериите за вписване в регистъра и за институцията, която трябва да поддържа регистъра. Доколкото знам колегите, които са на мнение, че регистъра на брокерите трябва да се поддържа от държавна структура – министерство, агенция или друго ведомство, планират да се обединят в организация, която да защитава позицията им и да я наложи в практиката.

- Нека поговорим малко за пазара на имоти. Ваши колеги отчитат, че има някакво оживление, естествено не това, което се случваше допреди няколко години. Вие какви наблюдения имате?

Наблюденията ми за оживление на пазара на имоти са доста разнопосочни, поне ако изхождам от разговорите с колеги. Това е свързано с цените, на които се предлагат имотите и цените, на които се извършват продажби. Общоизвестен факт е, че се сключват сделки на цени, които се различават с 30-50% от офертните цени, т.е. имотите са надценени и цените им не са съобразени с възможностите на купувачите.

Има икономически показатели, които подкрепят това твърдение. Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години. Ако един имот в среден квартал със средно качество се отдава под наем за 400лв. на месец, то цената му е 48 000лв. (400лв./месец х 120 месеца).

Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години. Средната работна заплата у нас е около 700 лева. Това означава, че един работещ човек би трябвало да може да си купи гарсониера със средно качество в среден квартал за 25 200лв. (700лв. месечна заплата х 36 месеца).

Както виждаме от обявите за продажби, имоти от примерите се предлагат на пазара от 2 до 3 пъти по-скъпо.

- Каква корекция виждате?

Поевтиняване около два - до три пъти. Сега продажби стават случайно. Продават или хора, които са притеснени финансово и нямат избор по различни причини, или хора, които са разумни. Икономистите казват: „парите днес са по-скъпи от парите утре”, т.е. по-добре е да имаш пари днес, да работиш с тях и те да носят доход, отколкото продавачът да очаква да получи неизвестна сума пари в необозримо бъдеще. 

Очертава се икономическата криза да продължи 10 и повече години. Отлагането на продажба на имот за едно бъдещо време не е в полза на продавача.

- Ако се запази сегашното темпо на спад на цените, което отчитат и от статистическия институт, и агенциите на базата на тяхната си статистика, колко време ще продължи тази корекция? Може ли да се очаква някакъв период от време, в който отново да има рязко пропадане?

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите. Не очаквам обаче рязка промяна в цените на имотите, нито в посока поевтиняване, нито в посока поскъпване.

- Как Вие определяте какво е „нормален“ пазар?

За мен пазарът е нормален, когато един брокер прави поне по една сделка месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 26 rate down comment 18
Данни
преди 11 години
На мен,това ми прилича : Не мога да чакам повече,намалявайте цените,че пари няма.Каката добре се моли за ники цени,но никъде не прочетах,колко струва да се построи един имот.Колко пари за парцела,колко за разрешителните,архитекти,надзор,груб строеж,довършителни работи и т.н.Когато го сметне това,тогава да пише статии или да се изказва,като за основа смята наема.Наема е вързан със заплатите в БГ,не цената.Тези работи които ги пише са за общества в които това е вързано,тук не е.Едно е във Франия,Великобритания да правиш тези съпоставки,но в БГ не е така и тази формула тук не работи.Алчноста няма нищо общо с това.Цените на парцелите,строителните материали,разрешителните,данъците,заплатите и осигуровките и други,е те има общо с цената.Затова,каквото и да си говорят брокери и мечтатели за имоти без пари не се случва и няма как да се случи.Чиста икономика,нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 2
nns
преди 11 години
Допълнителните квалификации по финансов мениджмънт са си казали думата - 2008г. направила агенция за НИ :))) .Забрана за сделки без посредник да не забрави да включи в законопроекта и сделките да стават на цена определена от "оценител" няма хън-мън тука всичко в закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 4
nns
преди 11 години
Всеки гледа да си "затвори" пазара , госпожата също , аз бих добавил , че е редно след като приемат такива ограничения , да има и ограничение един и същи човек да не може да упражнява повече от една регулирана професия едновременно, т.е. госпожата да прецени "оценител" ли е или собственик на фирма "брокер" , след като и за двете се изискват тооолкова специални и знания и умения. Не разбрах само защо си мисли че като ограничи броя на посредниците точно тя ще си гарантира мечтаната 1 сделка на месец на брокер. Като чета как изчислява цената на недв, имот / явно мнооо специални обучения е имала / и от там сигурно - за 2011г. 260 000 /примерно/ сделки , от тях с посредник 30% = 78000 на месец = 6500 , т.е. толкова брокера трябва да има в Бг зада им се пада по 1 сделка на месец :)))) а не 34 000 , трябва освен мин. комисионна да поиска и да забранят на 1 брокер повече от 1 сделка на месец докато всички други не направят по 1 , всики обяви в 1 сайт /официалният на камарата естествено/ ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 27
Chick-Chirick
преди 11 години
Тази лелка много и се иска някой да и повярва. Наема за 10г. цената на жилището. Това по груби сметки е 10 % възвращаемост, без да се смята увеличение на цената. Айде да се разбереме на 20г. и 5%. Ама тя не та не 10г. При такова блъфиране на клиентите (продавачите), да не се чудят защо никой не ще и да ги чува. А няма да е лошо като ще правят закон да помислят и кой да плаща комисиона, мисля няма да е лошо да е този който взима парата не който дава. Не че чак закон е нужен за това ама така да се коментира тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 53 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 11 години
Toва е първия брокер казал истината.Алчността винаги завършва лошо.Не може за парцел от 300-500 кв.м. да искаш 500000 евро.Ще стоят без работа и гладни всички по веригата и архитекти и собственици на парцели и строителни инженери и предприемачи и работници и брокери и нотариуси и банкери.Ние българите винаги учим бавно и трудно щото сме бавноразвиващи се.А Трейдърко просто е голям ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Ама ти чакаш някой да ти каже, че е балон ли? Ми то ако се съобщават тези неща публично няма да има балони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Сега - Шанхай, Лондон, Манхатън - става дума за наши, родни кимизарници, а и да не са кимизарници вижте какво е около тях...И в Шанхай е балон между другото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Най-после някой да каже истинатга, но каквоще стане с банките и длъжниците, взели ипотечни кредити ....обезпечението се изпарява, а дългът оставаМъкааа, голяма мъка за тарикатитет от сектора на недвижимите имотиГолемият балон продължава да се пукаааа, господа съдебни заседатели.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 13
melon
преди 11 години
Кощунство!Имотите са само нагоре!!!Какви спадове?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още