IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По различни причини обществата в арабския свят, Украйна и Русия започнаха да се мобилизират срещу лидерите си. Първоначално президентът Медведев застана на страната на хората в Близкия изток. като се въздържа, а не наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност, която разрешава използването на сила в Либия. Медведев започна да се ангажира и с опозиционните лидери в Русия и представи няколко скромни политически реформи преди да напусне Кремъл през май 2012 г.

Путин има обратен подход. Той вярва, че зад протестиращите стои американска подкрепа, а отговорът му срещу тях, независимо дали става дума за Сирия, Египет, Русия или Украйна, е свързан с принуда и сила.

След встъпването си в длъжност като президент той се отнесе тежко с демонстрантите в Русия, обявявайки ги за предатели. Тактиката му спря инерцията, набрана от опозицията. Но неговите краткосрочни успехи създадоха дългосрочни разходи. Параноята на Путин, свързана независимите политически лица, подхраниха нарастващия страх от бизнес интересите извън олигархичната му клика.

Икономическата реформа се оказа в застой, инвестициите спаднаха, а държавната собственост се увеличи. Политическата стагнация също се настани удобно. За първите две години от третия му президентски мандат, подкрепата към Путин се задържа около 60%. Това е най-ниският му резултат до момента. Само инвазията му в Украйна в крайна сметка върна рейтинга му към по-високите нива.

И все пак репресиите срещу протестиращите в Украйна се провалиха. По времето, в което Янукович се опитваше да опразни улиците, използвайки сила, докато Кремъл се застъпваше за него, неговият половинчат опит да покаже мощта си имаше обратен ефект и той беше принуден да избяга.

Ядосан от това, което видя като друга операция на ЦРУ за свалянето на руски съюзник, Путин отвърна. Той анексира Крим и се опита да заграби още по-голямо парче от Източна Украйна, наричана Новорусия от някои.

И отново - разходите за тези кратки победи се натрупаха. В резултат от санкциите и спада на цените на горивата руската икономика се сви до 1,2 трлн. долара от 2 трлн. долара през 2014 г.

Освен това Путин беше принуден да се откаже от проекта за Новорусия. Неговите поддръжници във властта в Източна Украйна нито се радват на обществена подкрепа, нито управляват ефективно правителство. А действията му гарантираха, че Украйна никога няма да се присъедини към Евразийския икономически съюз или да си сътрудничи отново с Русия.

Неговата политика към друг съюзник - Асад, също не постигна успех. Усилията на Путин не помогнаха особено за укрепването на властта на Асад. След четиригодишна гражданска война той управлява по-малка територия и е изправен пред по-страшни врагове. Ето защо руският държавен глава трябваше да се намеси, за да спаси своя съюзник от поражението.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 16 rate down comment 30
dddd
преди 8 години
Русия не е имала по-слаб ръководител от десетилетия. Когато взе управлението на държавата петрола струваше 10 долара и за десетина години стигна до 110. В руската икономика в следствие на повишените цени на ресурсите се вляха над 2 трилиона долара, но в карайна сметка парите бяха откраднати от Путин и приятелите му. Русия с дни губеше политическо влияние в световен мащаб. Преди две години цяла Украйна беше под руски контрол, сега са окупирали Крим и част от две провинции в източна Украйна. Ползите за Русия са нищожни, но щетите от войната срещу Украйна непосилни. Само преди няколко години Русия контролираше Сирия през протежето си Асад а сега праща авиация за да се бори рамо до рамо с Ислямска Държава срещу опозицията. Влязоха в нова серия от проблеми без никаква дългосрочна стратегическа полза. Забъркаха се в гражданска война между шиити и сунити, като превърнаха сунитският свят в заклети врагове. Когато бог иска да накаже някой му взема акъла. За съжалени страда Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 12
белот
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=vIIrfwvhizsКато ти попремине нирваната прегледай това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Еми те сами са си виновни да му се невиди. Някакъв даже беше получил Нобелова Награда защото доказал, че черните са по-прости от белите генетично, явно тея дет са го сложили са го подценили тоя факт.. :)) Са аз незнам нашите политици, дали и те имат далечни роднински връзки в Кения, но като гледам май имат .... :))В момента Администрацията и властта в САЩа са трагедия, куп оли.гофрени и си мислят, че на който скръцнат със зъби и той ше клекне. Е да ама някой път контраатаката е по-добрата защита, както направиха и тея. Затова тоя го пишат във Forbes вече 3 години за най-влиятелния човек на земята .... Българофила явно е пропуснал всички издания на Forbes а уж е по-американец от американците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 7
iPyramid
преди 8 години
"Трябва", казва, а не казва, на кого. За базите не знам но, подчинена на тях-сигурно. Мераци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 10
Сините камъни
преди 8 години
"""""""Не е лесно да си ***, пък даже и митично-гениален...!"""""""Що ли думата "***" ти харесва повече от думата "път"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 10
kalendar
преди 8 години
те самите янки викат, че бил рядко слаб президент...кво да кажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 13 rate down comment 21
Българофил
преди 8 години
Знам, че ги можеш, та нали това ти е работата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Ти да не си на наркотици? Има ли случай да не си отвориш устата и да не изръсиш някоя сто процентова глупост:)----------------------------------------------------------------------------------------тоя тъкмо е дръпнал две/три линии .... :)) С тея изказвания за "успехите" на Маймунго ше му се смеят и негърите в Гана .... То има Американски президенти на които да се възхищаваш, но Обозо не е от тях ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 19 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
Свирчо тея работи с Log In, Log Out, чистене на броузера и ползване на прокси и аз и другите ги могат тея раоти ..... :)) Знаеш мноо добре за кво ти хортувам .... :)) Колко и да чаткаш по палците единствено само мое да се хванеш за тях нищо друго не ти остава ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 11
kalendar
преди 8 години
Между другото-като казваш кво било преди две години-сега, две години по-късно Украйна на практика не съществува. И е по-зависима от руската газ и от европейските финансови подаръци от всякога. А правителството им е по-марионетно от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още