IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По различни причини обществата в арабския свят, Украйна и Русия започнаха да се мобилизират срещу лидерите си. Първоначално президентът Медведев застана на страната на хората в Близкия изток. като се въздържа, а не наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност, която разрешава използването на сила в Либия. Медведев започна да се ангажира и с опозиционните лидери в Русия и представи няколко скромни политически реформи преди да напусне Кремъл през май 2012 г.

Путин има обратен подход. Той вярва, че зад протестиращите стои американска подкрепа, а отговорът му срещу тях, независимо дали става дума за Сирия, Египет, Русия или Украйна, е свързан с принуда и сила.

След встъпването си в длъжност като президент той се отнесе тежко с демонстрантите в Русия, обявявайки ги за предатели. Тактиката му спря инерцията, набрана от опозицията. Но неговите краткосрочни успехи създадоха дългосрочни разходи. Параноята на Путин, свързана независимите политически лица, подхраниха нарастващия страх от бизнес интересите извън олигархичната му клика.

Икономическата реформа се оказа в застой, инвестициите спаднаха, а държавната собственост се увеличи. Политическата стагнация също се настани удобно. За първите две години от третия му президентски мандат, подкрепата към Путин се задържа около 60%. Това е най-ниският му резултат до момента. Само инвазията му в Украйна в крайна сметка върна рейтинга му към по-високите нива.

И все пак репресиите срещу протестиращите в Украйна се провалиха. По времето, в което Янукович се опитваше да опразни улиците, използвайки сила, докато Кремъл се застъпваше за него, неговият половинчат опит да покаже мощта си имаше обратен ефект и той беше принуден да избяга.

Ядосан от това, което видя като друга операция на ЦРУ за свалянето на руски съюзник, Путин отвърна. Той анексира Крим и се опита да заграби още по-голямо парче от Източна Украйна, наричана Новорусия от някои.

И отново - разходите за тези кратки победи се натрупаха. В резултат от санкциите и спада на цените на горивата руската икономика се сви до 1,2 трлн. долара от 2 трлн. долара през 2014 г.

Освен това Путин беше принуден да се откаже от проекта за Новорусия. Неговите поддръжници във властта в Източна Украйна нито се радват на обществена подкрепа, нито управляват ефективно правителство. А действията му гарантираха, че Украйна никога няма да се присъедини към Евразийския икономически съюз или да си сътрудничи отново с Русия.

Неговата политика към друг съюзник - Асад, също не постигна успех. Усилията на Путин не помогнаха особено за укрепването на властта на Асад. След четиригодишна гражданска война той управлява по-малка територия и е изправен пред по-страшни врагове. Ето защо руският държавен глава трябваше да се намеси, за да спаси своя съюзник от поражението.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 36 rate down comment 12
Forester
преди 8 години
Статия в така популярния на запад жанр фентъзи. Нямаща допирни точки с реалността, но пък за сметка на това идеологически правилна и лесна за смилане от пуйките всичко е в чернобяло и е ясно кой е грешника и кой светеца. Опорните точки са спуснати от най-високо ниво, демократичната битка продължава, чакаме включване на пехотата по места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 36 rate down comment 17
eng.Garin
преди 8 години
Факти?!?!? Путин проспал арабската пролет?!?!!? САЩ разширили влияние чрез арабските пролети?!?!!? Ти в някаква алтернативна вселена ли си? Т.нар арабски пролети са абсолютното дъно на американската външна политика! А когато започнаха и европейските пролети - задълбаха в дъното! Украйна е едно фиаско, което отключи събития на пълно противопоставяне между Запада и Изтока в момент в които Запада не е готов за това! Ако това наричаш успех и разширяване на влиянието, то трябва започнеш от Baby Investor и след няколко години да дойдеш пак тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
Пхахахахха *** защитата батко, Ей *** Инвестори, в бойния спорт, Атаката е най-добрата защита ...... а тоя е боец не е Пу/тка като Плевнята .... :)))Russia Takes Over The Mid-East: Moscow Gets Green Light For Strikes In Iraq, Sets Up Alliance With Jordanhttp://***.zerohedge.com/news/2015-10-24/russia-takes-over-mid-east-moscow-gets-green-light-strikes-iraq-sets-alliance-jordan
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
Айдееее Еврейската Пропаганда пак в пълна сила ама им го бодна в еврейските човки на всички "западняри" Сашови, Машови, Франции, Англлии от FT и на Блумбъргови, NYT WPost Most всичко. Там не мое батко незнам колко години ше ви треат да ви стоплят павираните глави, че тоз не е няккава АраПска Манерка с пробити джобове ..... Мнооо ви се иска да го нападнете, но човека във Валдай каза специално на Мутрите от NYT и прочее да не си играят с Атомната Енергетика, защото печеливши от Трета Световна няма да има и ше остане само прах и жупел, че и беше съвсем сериозен, а този не е няква прос/ситутка като наще политици или Меркелица, Маймунчев & Co.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 36
Българофил
преди 8 години
Статия изпълнена с факти в която е пропуснато да се спомене за провалените енергийни проекти на Путин както и за начина по който проспа "Арабската пролет" с което САЩ си увеличиха влиянието наред с Украйна и в бъдеще със Сирия.Само българските *** са слепи пред реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 8
eng.Garin
преди 8 години
*** = ***. Не зная защо Инвестора скри определението, при положение че това е метафора и не нецензурна дума!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 10
eng.Garin
преди 8 години
USA Today (01.2015): Путин е психически болен!!NY Post (10.2014): Путин е болен от рак!!!Анализ на Пентагона (02.2015): Путин е аутист!!!NY Times (10.2015): Путин е слаб в стратегиите!!!Много, много жалко! И то при положение, че имаш *** за президент, която пренебрежително гледаше Света с присвити очи от трибуната на ООН, пъчейки се с пълната катастрофа на външната си политика, докато нобеловия комитет си искаше наградата за мир обратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 11
mick
преди 8 години
Не е лесно да си Чичо Манчо... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 29
Чичо Манчо
преди 8 години
Не е лесно да си ***, пък даже и митично-гениален...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 14
Сините камъни
преди 8 години
За съжаление цялата пета колона на Русия е на яслата на Запада и Америка!Вече ги хванаха, като им прибраха парите в техните банки и я си мръднал, я си поддържал Путин и оставаш голтак за секунда!Но Путин не е сам! Играта е на мозъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още