IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Пълното затваряне на унгарско-сръбската граница в началото на миналата седмица доведе до конфликт между Хърватия и Сърбия и Словения - защото правителството в Загреб затвори почти всички гранични пунктове със Сърбия, а за раздразнение на Словения започна да говори за бежански коридор до Австрия.

Унгария вербално атакува Хърватия, защото страната пуска бежанците без регистрация и без допитване до хърватско-унгарската граница. Което от своя страна не пречи на Будапеща да  упражнява същата практика, но в посока Австрия.

„За всички страни в Източна Европа бежанците са горещ картоф, никой не ги иска при себе си", казва политологът Атила Тибор Наги. Към това трябвало да се добави, че бежанската криза вече причинява големи проблеми и на паневропейското сътрудничество. "Резултатът е, че страните от Източна Европа започват да водят една все по-националистическа и определяна само от своите собствени интереси политика".

Политологът от Букурещ Кристиан Първулеску смята, че от известно време в Източна Европа е избухнало „времето на националния егоизъм", нещо, което сега, по време на бежанската криза, е особено видимо. „На фона на финансовата криза от 2008 г. еврокризата и липсата на съгласуваност на общоевропейската политика, в Източна Европа започват да избуяват антиевропейски, расистки и ксенофобски тенденции", казва Първулеску. „Сред примерите са крайнодясната партия „Йоббик“ в Унгария, радикализацията на унгарската управляваща партия Фидес, поемането на реториката на крайнодясната „Велика Румъния“ от утвърдени румънски партии или изборните победи на националистически и антиевропейски сили в Сърбия и Полша".

 

 

Дали сега Източна Европа не е поела с гигантски крачки назад към деветдесетте години, когато разпадането на Югославия доведе до няколко войни и дългогодишни дипломатически отдалечавания на отделните страни? Политическият анализатор Йелена Милич счита, че регионът е далеч от такива конфликти, но "много тревожно" как Европейският съюз бива представян в Централна и Югоизточна Европа.

Но поне по отношение на Брюксел правителствените ръководители са единодушни. Словашкият премиер Роберт Фицо например обвинява ЕС, че с политиката си по отношение на бежанците е направил Европа опасно място, тъй като могат да емигрират стотици терористи. Неговият колега в Будапеща Орбан е убеден, че ЕС се стреми към премахне на държавите в Европа. А румънският държавен глава Клаус Йоханис отхвърля предвидената квота за бежанци за страната си, защото по този начин имало опасност от създаване на "нови и нови социални случаи". Така че всички те най-малкото имат един общ враг – и той неочаквано за мнозина е ЕС.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 27 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Трагедията на тези хора. А какво да кажем за трагедията на 1 млрд. африканци където канибализма е нещо нормално? Да вземем и тях да ги подслоним. Човешката история е история на непрекъснато насилие и трагедии. Европа е една от малкото останали оазиси които трябва да опазим на всяка цена. Европа с нищо не е длъжна на тези хора които идват от култура на постоянно насилие и регрес. Култура която от векове с нищо не е допринесла за науката, свободата на словото и жените, скептицизма, светското, идивидуализма, свободата да изповядваш своята религия, и много други. Тези хора в по-голямата си част не подлежат на интеграция. Това неминуемо ще доведе до социално напрежени в близко бъдеще което с времето ще ескалира. Мюсулманските гета са факт и техния брой продължава да расте. Това са No Go зони където полицай и бял не стъпват, като шведското гето Малмо например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 18 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://stara-bulgaria.eu/?p=23654&oid=2689366
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 22 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Междувременно планът си се изпълнява по гарфик. Нещата се подготвят за момента в който във водещите държави на Европа, издигнати на вълната на радикализацията, ще бъдат инсталирани лидери ала Порошенко и КО. Зад шумотевицата предизвикана от бежанската вълна се извършват усилени приготовления :)" Той коментира информация от раззследване на германската държавна телевизия ZDF, според която 20 американски атомни бойни глави B61-12 ще бъдат разположени в германската военновъздушна база Бюхел в Райнланд Пфалц. Това са мощни смъртоносни оръжия от най нов тип, които могат да бъдат използвани от самолетите Торнадо на германските ВВС. В базата в Бюхел и в момента има американско атомно оръжие............... Авторите на разследването вече обявиха обявиха, че информацията за бомбеното попълнение е потвърдена от Бундестага. Според социалдемократа и експерт по сигурността Томас Хитчер правителството ще вложи около 112 млн. евро през следващите години за развитие на военната база в Бюхел..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 25 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
не е удобен на никоя власт) и ще го чета в захлас. Хайде да ти цитирам един от хората на Куфарджиев(знам-не си чувал кой е; порови малко и ще разбереш):"Очевидно 10 ноември(1989 г.) у нас НЕ БЕШЕ И НЯМАШЕ КАК ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКО ЯВЛЕНИЕ(няма как да го удебеля, за това го пиша с големи, за да наблегна на него-б. календар). Затова и критиката на Ж. Виденов срещу "българската перестройка" и срещу "перестройчиците" е лишена от здрав разум. Дейците на десетоноемврийската акция не бяха нейни стратези, те нямаха и нямат и няма да имат утре нито историческа заслуга, нито историческа вина за последвалите глобално-исторически програмирани радикални промени в България(освен за техническият индивидуален и личностен облик), как и да се оценяват тези промени."Няма да ти пиша кой е автора-ако се имаш за начетен ще си го издириш сам, а после ще му прочетеш житието, за да разбереш има ли право той да говори така или няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 25 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Хахахаха:) сега пак ще ме игнорираш, щото явно това ти е практика...Хайде да видим един два факта(ще ползвам уикито, ако и да не е достоверен източник):Дойче веле (на немски: Deutsche Welle) е международна медия в Германия, включваща телевизия, радио и информационен портал в интернет.Официалната цел на медията според Закона за Дойче веле е да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси.С две думи-нещо като ТАСС, ама немско и по-зле.Избягвам да цитирам и двете агенции.Илия Троянов е роден на 23 август 1965 година в София. През 1971 година семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище.Ако от него очаквам критично мислене, то значи съм наивник. Нали знаеш, че истинските комунисти са избити преди 44та:) е-истинските дисиденти(повечето) са избити преди 89та. Цитирай ми например Тодор Кавалджиев(надали-не е удобе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 25 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
На базата на какво заключи, че имам някакъв проблем?Време имаш достатъчно, цял ден дебнеш какво пиша, не се прави на важен и зает
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 20 rate down comment 8
993
преди 8 години
Нямам толкова време като теб да се мотая по форуми... А ти все пак си помисли. Може и да проумееш какъв е проблемът ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 25 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
ЛеденаТА епоХА е породена от .... грандиозен провал на външната политика на ЕС (Магарини ?) .... доколкото я има такава, обща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 27 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ахахахахааааа това ли успя да измътиш? Я кажи, там в ЕС акъла на кило ли го дават или на метър? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 19 rate down comment 8
993
преди 8 години
"Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее."http://***.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D1%83-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B5/a-18731353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още