IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Пълното затваряне на унгарско-сръбската граница в началото на миналата седмица доведе до конфликт между Хърватия и Сърбия и Словения - защото правителството в Загреб затвори почти всички гранични пунктове със Сърбия, а за раздразнение на Словения започна да говори за бежански коридор до Австрия.

Унгария вербално атакува Хърватия, защото страната пуска бежанците без регистрация и без допитване до хърватско-унгарската граница. Което от своя страна не пречи на Будапеща да  упражнява същата практика, но в посока Австрия.

„За всички страни в Източна Европа бежанците са горещ картоф, никой не ги иска при себе си", казва политологът Атила Тибор Наги. Към това трябвало да се добави, че бежанската криза вече причинява големи проблеми и на паневропейското сътрудничество. "Резултатът е, че страните от Източна Европа започват да водят една все по-националистическа и определяна само от своите собствени интереси политика".

Политологът от Букурещ Кристиан Първулеску смята, че от известно време в Източна Европа е избухнало „времето на националния егоизъм", нещо, което сега, по време на бежанската криза, е особено видимо. „На фона на финансовата криза от 2008 г. еврокризата и липсата на съгласуваност на общоевропейската политика, в Източна Европа започват да избуяват антиевропейски, расистки и ксенофобски тенденции", казва Първулеску. „Сред примерите са крайнодясната партия „Йоббик“ в Унгария, радикализацията на унгарската управляваща партия Фидес, поемането на реториката на крайнодясната „Велика Румъния“ от утвърдени румънски партии или изборните победи на националистически и антиевропейски сили в Сърбия и Полша".

 

 

Дали сега Източна Европа не е поела с гигантски крачки назад към деветдесетте години, когато разпадането на Югославия доведе до няколко войни и дългогодишни дипломатически отдалечавания на отделните страни? Политическият анализатор Йелена Милич счита, че регионът е далеч от такива конфликти, но "много тревожно" как Европейският съюз бива представян в Централна и Югоизточна Европа.

Но поне по отношение на Брюксел правителствените ръководители са единодушни. Словашкият премиер Роберт Фицо например обвинява ЕС, че с политиката си по отношение на бежанците е направил Европа опасно място, тъй като могат да емигрират стотици терористи. Неговият колега в Будапеща Орбан е убеден, че ЕС се стреми към премахне на държавите в Европа. А румънският държавен глава Клаус Йоханис отхвърля предвидената квота за бежанци за страната си, защото по този начин имало опасност от създаване на "нови и нови социални случаи". Така че всички те най-малкото имат един общ враг – и той неочаквано за мнозина е ЕС.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 31 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Излиза, че ИД е ДЕМОКРАТИЧНА държава, , която се бори за демокрация в Сирия но диктатурата Русия с омразния диктатор Путин иска да им пречи да дойдат на власт като в Украйна където САЩ , със същите методи, въдвориха във властта бандити и разни *** които клаха и продължават собствения си народ "демократизирайки" го! ..Тия хора ще унищожат значението на хубавата дума демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 25 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
""""""""""Сори, пропуснал съм! Брюксел не вменява нищо! Има съвкупност от общочовешки, морални, християнски ценности... Днес четох статия, че Християнството в България било цирк! Бих добавил, не само християнството. Надявам се да съм ти отговорил. Със здраве!""""""""Моралът няма нужда от закони!Законите се явяват точно когато моралът изчезне!Това, че Западът, представител на бивши колониални държави като такъв все още се опитва да налага свой модел на поведение, който устройва единствено неговите интереси. Лувъра щеше ли да съществува, ако не бяха се *** от крадене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 19 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Още една даскалка в Инвестор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 24 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
""""""""""Преди да си оправим нашата *** е тъпо да даваш акъл на държави, които са дали нещо на Цивилизацията и са на светлинни години от нас, не мислиш ли?""""И в тая "***" родоотстъпнико, някой копае злато! Ежедневно!Чакали сме помощи! Да ти ... *** безродно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 17 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Факти, моля за факти относно канибализма!Интересно ми е откъде черпиш тази информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 25 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
"САЩ блокират предложението на Русия терористичната групировка Ислямска държава (ИД) да бъде включена в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН като самостоятелна фигура."Е как тъй !!! Нали се беха фокусирали барабар с Турция че и Франция да убият злото ! Перверзия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 25 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Лошия Путин , този диктатор иска да се се бори с главорезите, а добрия демократичен Обанго помага и подкрепя главорезите с всички възможни средства. Въвежда демокрация там в Сирия режейки глави чрез ИД! If we stop training, arming jihadists, the war will end Virginia state senator to RThttps://***.youtube.com/watch?v=nXe4gy_ABf8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
If we stop training, arming jihadists, the war will end Virginia state senator to RTAs the Syrian civil war continues to rage and Islamic State maintains its foothold in the region, Virginia state Senator *** Black told RT that if the US stopped training jihadists and arming jihadists, the war will end.https://***.youtube.com/watch?v=nXe4gy_ABf8"Ако спрем да обучаваме и въоръжаваме джихадистите войната ще свърши. - казва в интервю сенатор от щата Вирждиния! :) Та така.... и на малките деца вече е ясно кой е кой е добрия и кой лошия в тази война предизвикала нещастието на толкова много хора и наводняването на Европа с бежанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
САЩ блокират предложението на Русия терористичната групировка Ислямска държава (ИД) да бъде включена в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН като самостоятелна фигура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 24 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Правилни изводи, изключително погрешна аргументация По твоята логика САЩ трябва да са някакви диваци, щото в протестантският свят това е държавата с най-много вярващи креационисти(сиреч-повечето са бесни фанатици, дето се обиждат, ако им кажеш, че *** ти е братовчед). Никой няма задължение да допринесе нито за свободата на словото(щото това е вторично благо), нито за скептицизма, нито за светското(питай американците, както споменах), категорично за индивидуализма(ако беше така защо всички западни държави си зомбират населението в националната им идея). И разбира се религиозните свободи противоречат на светското на свободата на жените и на скептизицма. Но иначе си прав-особено от българска гледна точка. Не знам защо аз трябва да търпя или промяна на моята култура, или мултикутуризъм, защото някой имал интерес да съсипе едни държави(били те и диктаторски). Щото до това ще доведе голяма емигрантска вълна. Като фрау Меркел ги иска-да си ги взима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още