IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

08:45 | 28.03.14 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Руският президент Владимир Путин се държи като мафиотски бос, пише полският интелектуалец Адам Михник за сайта project-syndicate.org. Михник е един от лидерите на полското движение Солидарност през 80-те и основател на вестник Газета Виборча.

С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Засега изнудването работи - и той го знае.

В речта, с която обяви анексирането на Крим, Путин каза това, което мисли - неговият режим се смята за безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка към реализирането на мечтата му за възстановяване на руското величие.

Неговото обръщение в Кремъл бе низ от лъжи и манипулации, но задълбочен анализ би бил загуба на време. Простият факт е, че президентът на една от най-мощните държави в света пое по пътя на конфронтацията с цялата международна общност. Речта му напомня за трескавия, параноичен свят от "Демони" на Фьодор Достоевски, извиквайки един паралелен свят - място, което не съществува и никога не е съществувало.

Какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците? Какъв е смисълът да се показва открито презрение към правителството, парламента и хората на Украйна? Защо украинските власти се наричат фашистки и анти-семитски?

Кримските татари не обръщат внимание на приказките за фашисти, управляващи Украйна, те все още могат да си спомнят бруталното масово депортиране, придружено с убийства, на техните родители, баби и дядовци, наредено от Сталин и извършено от НКВД.

В съзнанието на Путин целият свят дискриминира Русия през последните три века. Кръвожадните деспоти на Русия - Екатерина II, Николай I или Сталин явно никога не са дискриминирали никого.

Путин също предупреждава, че "ние - руснаците и украинците - може да загубим Крим напълно", но не успява да се определи кой - може би поляци и литовци - отново гледа към Севастопол.

Според Путин Русия не може да остави хората на Крим „сами в беда". Тези думи предизвикват тъжна усмивка: Леонид Брежнев използва точно същата фраза през август 1968 г. да оправдае навлизането на Червената армия в Чехословакия, за да помогне на обсадените комунистически хардлайнери да смажат Пражката пролет.

"Искаме Украйна да бъде силна, суверенна и независима държава", казва Путин. Сталин каза същото за Полша през 1945 година. Смели руски демократи, които все още не са накарани да млъкнат, вече отбелязаха приликата между позоваването на Путин на етническата солидарност при анексирането на Крим и позицията на Хитлер по време на Аншлуса и Судетската криза през 1938 година.

Това е истинският край на историята - историята на мечти за свят, управляван от демократичните ценности и пазарната икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега не е време за вяра в дипломатическия компромис и че трябва да отговори достатъчно силно, за да спре имперските планове на Путин, събитията могат да се развият по твърде страховит сценарий. Необходима е сила, за да се спре тиранин, а не резки думи или козметични санкции.

Аз харесвам и се гордея с полската благоразумна и решителна политика и отношението на нейната общественост, което ни прави чест, казва Михник. Трябва да признаем обаче че най-добрият четвърт век в последните 400 години от полската история е на път да приключи пред очите ни. Времето на тектонични размествания е започнало. Трябва да ценим това, което успяхме да постигнем, и да се учим да го защитаваме.

Мафиотските босове често имат нещастна участ, и аз не мисля, че Путин в крайна сметка ще направи изключение. За съжаление междувременно много хора вероятно ще пострадат, и то не само тези, които сега го подкрепят, завършва полският интелектуалец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Да, пак ще има някакви "печатари" на върха на пирамидата, защото това е диалектика, те даже могат да са си същите, но това, което касае хората от тях надолу много ще се промени. За съжаление и аз мисля, че към все по-лошо. Просто този генотип на човечеството толкоз си може - още в притчата за Адам и ***, ябълката и змията е обяснео, че познанието и желанието ще бъдат нашето наказание! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Да, всичко е така според изградената от 1-2 столетия схема, но няма нищо вечно. Разпадали са се и ще продължат да се разпадат старателно изграждани социални и икономически конструкции. Понякога наистиа един надъхан или просто чепат лидер е ставал последният фактор за да започне неконтролирано разпадане на нещо, което вече се е скапало и е поддържано с тел и пирони.Аз не съм убеден в твоята теза, че Путин е Юда и играе по схемата. Ако съм прав, предстои война и тя няма да е с бомби и ракети, а едната страна ще воюва срещу именно така перфектно описаната от теб система, като целта ще бъде нейното разрушаване.Единственото нещо, което не се връзва при теб е това, че статуквото е ненарушимо. Цялата конфигурация задължително се администрира по зададени норми. Аз мисля, че периодично именно тези норми се разрушават, рестартират или както искаш там му кажи, но това са природни закони - нищо не трае вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ети ти Отговора на тъпия въпрос "къде отиват парите от Русия" - каото следствие от предния коментар:=> при наложена манипулация на паричното предлагане на първокласните валути, никой с второкласна не може да се спаси, при наложен всемирен Basel и липса на QE в първокласна валута!=> всички *** инвестирали в място извън ЗОНА (1), ще д$$ухат яко барабар с мястото! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Извод:за всеки който не е в ЗОНА/съюз (1) със собствено "първокласно" парично предлагане, а ползва чуждо такова, чрез - "Неофициалната доларизация":Всички, които не ползват собствено "първокласно" парично предлагане, ще бъдат смазани чрез липсата на контрол в/у "Неофициалната" или "Официална доларизация" на паричното си предлагане => страната губи своя кредитор от последна инстанция + сеньораж => не може да манипулира паричното предлагане, а е подвластна на чуждо такова!В новия наложен ред (всемирен Basel3,4,5,.. и последващо наложително спасяване чрез QE) ще оцелеят само тези икономики (1), които могат да печатат първокласна валута - т.е. имат висок кредитен рейтинг /ниска лихва/ и възможност да осъществяват QE /->пак ниска лихва, чрез премахване на лошите кредити/ !!Именно това показаха на всички в ЕС, неползващи ЕВРО и неизбежо нуждаещи се от създаването на Банков Съюз за да оцелеят чрез осъществяване наложително спасяване чрез QE!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... откъде да те почна :)))))))Русия:Ако имаше силна икономика /големи приходи - суровини бля,бля/, щеше да има силна валута - а не настоящата "неофициална доларизация":Неофициална доларизация има при инфлация /слаба второстепенна валута, спомагаща износа/, която се генерира от приход от сеньораж, а той е печатане на местна валута... но ако прави последното, защо не осъществява QE с второкласната си валута (печелейки от сеньораж), а има огромно к-во ЛОШИ кредити! => печатането им е хем на макс /доларизация/, хем не в правилната посока /увеличаване на ЛОШИте кредити/=> лош кредитен рейтинг чрез увеличаване на ЛОШИте кредити създаващи увеличен риск=> висока лихва по заеманата първостепенна чужда валута поради увеличения риск=> инфлация чрез висока лихва по заеманата първостепенна чужда валута=> доларизация чрез инфлацията /страната губи своя кредитор от последна инстанция + печалба от сеньораж/=> не може да манипулира паричното предлагане, а е подвластна на чуждо такова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 22
Mavi Goz
преди 10 години
А за да не се дърпат европейците и да се правят на много независими, ще трябва доста да изгладнеят и сами да поискат нов "план Маршал" - германците знаят каква мана небесна е! хаха!Отново ще има един свиреп враг от Изток, който ще заплашва да изяде децата ни и няма никой да поставя под съмнение военните разходи и някой незначителни посегателства на гражданските права - свободата иска жертви!До тук добре, обаче не пропускаме ли нещо? А, имаше още некакви държави по света! Верно, че не беха само САЩ, ЕС и Русия! Те какво ще правят през това време? Особено една от тях - Китай! Тук е ключето от бараката! хехе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 22
Mavi Goz
преди 10 години
Последна грижа ми е какво пише некъв поляк! Войната започна и пропагандата ще се лее с пълна сила - настава вакханалията от лъжи, манипулации и психоинженеринг! Тъй като войната ще бъде главно на икономическия фронт, медиите ще са едно от най-важните несиметрични оръжия - ако инвестирате в акции, прогнозирам бум при акциите на медийни, PR и рейтингови структури. Такива като Михник тепърва ще бълват, ще израснат и нови, свежи таланти! Хорът ще е мощен, а публиката от фенове и клакьори ще се блъска за първите редове. И в България ще е така - нищо старо не е забравено!Всъщност, в момента Европа изживява последните си дни на самостоятелен политически и икономически субект. Пред заплахата от Русия със светкавична скорост ще започне пълното сливане на ЕС и САЩ в единен военен, политически и икономически субект, естествено, под мъдтрото ръководство на САЩ, или поне на тези,които управляват САЩ! Това разбира се, след като Русия влезе с войските си в Украйна, за да озапти хаоса там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
dakl
преди 10 години
За разлика от " миротворческите" акции , в т. н. агресия на Путин не само , че бомба не гръмна, но и нито един изстрел не бе произведен! А това , че " международната общност" вече години наред истерично демонизира Русия го наблюдаваме всеки Божи ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
това не е цел 1 !!! Това е средството за постигане на цел 1 !!!а тя е: конгломерация на ЕС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Мисля че повечето тук сме сигурни в едно нещо.Точно това е била цел номер 1 на театралната постановка относно Украйна и Крим - обедняване (и на украинци, и на руснаци, и на европейци).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още