IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

08:45 | 28.03.14 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Руският президент Владимир Путин се държи като мафиотски бос, пише полският интелектуалец Адам Михник за сайта project-syndicate.org. Михник е един от лидерите на полското движение Солидарност през 80-те и основател на вестник Газета Виборча.

С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Засега изнудването работи - и той го знае.

В речта, с която обяви анексирането на Крим, Путин каза това, което мисли - неговият режим се смята за безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка към реализирането на мечтата му за възстановяване на руското величие.

Неговото обръщение в Кремъл бе низ от лъжи и манипулации, но задълбочен анализ би бил загуба на време. Простият факт е, че президентът на една от най-мощните държави в света пое по пътя на конфронтацията с цялата международна общност. Речта му напомня за трескавия, параноичен свят от "Демони" на Фьодор Достоевски, извиквайки един паралелен свят - място, което не съществува и никога не е съществувало.

Какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците? Какъв е смисълът да се показва открито презрение към правителството, парламента и хората на Украйна? Защо украинските власти се наричат фашистки и анти-семитски?

Кримските татари не обръщат внимание на приказките за фашисти, управляващи Украйна, те все още могат да си спомнят бруталното масово депортиране, придружено с убийства, на техните родители, баби и дядовци, наредено от Сталин и извършено от НКВД.

В съзнанието на Путин целият свят дискриминира Русия през последните три века. Кръвожадните деспоти на Русия - Екатерина II, Николай I или Сталин явно никога не са дискриминирали никого.

Путин също предупреждава, че "ние - руснаците и украинците - може да загубим Крим напълно", но не успява да се определи кой - може би поляци и литовци - отново гледа към Севастопол.

Според Путин Русия не може да остави хората на Крим „сами в беда". Тези думи предизвикват тъжна усмивка: Леонид Брежнев използва точно същата фраза през август 1968 г. да оправдае навлизането на Червената армия в Чехословакия, за да помогне на обсадените комунистически хардлайнери да смажат Пражката пролет.

"Искаме Украйна да бъде силна, суверенна и независима държава", казва Путин. Сталин каза същото за Полша през 1945 година. Смели руски демократи, които все още не са накарани да млъкнат, вече отбелязаха приликата между позоваването на Путин на етническата солидарност при анексирането на Крим и позицията на Хитлер по време на Аншлуса и Судетската криза през 1938 година.

Това е истинският край на историята - историята на мечти за свят, управляван от демократичните ценности и пазарната икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега не е време за вяра в дипломатическия компромис и че трябва да отговори достатъчно силно, за да спре имперските планове на Путин, събитията могат да се развият по твърде страховит сценарий. Необходима е сила, за да се спре тиранин, а не резки думи или козметични санкции.

Аз харесвам и се гордея с полската благоразумна и решителна политика и отношението на нейната общественост, което ни прави чест, казва Михник. Трябва да признаем обаче че най-добрият четвърт век в последните 400 години от полската история е на път да приключи пред очите ни. Времето на тектонични размествания е започнало. Трябва да ценим това, което успяхме да постигнем, и да се учим да го защитаваме.

Мафиотските босове често имат нещастна участ, и аз не мисля, че Путин в крайна сметка ще направи изключение. За съжаление междувременно много хора вероятно ще пострадат, и то не само тези, които сега го подкрепят, завършва полският интелектуалец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
хаха... повече наблягам на гроздовата! Нищо не е така, както изглежда! хахаха...А според мен ти си отрязал едно парче от огромна картина, написал си един реферат и си си дал диплома върху цялото произведение. Нещо като това да ходиш през нощта из гората и да си светиш с фенерче. Виждаш само дърветата, които осветяваш, но иначе си сигурен, че наоколо е цяла гора. Виждаш това, което искаш (което осветиш) Имаш право да избираш накъде да насочиш фенерчето... хехе. Но така е с всички хора, само дето някои си мислят, че са повече от другите... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
марин
преди 10 години
3то-битката на народите не е тогава. Прочети малко повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
марин
преди 10 години
3то-битката на народите не е тогава. Прочети малко повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
разбира се, ползвах 'истината' в аспект на предсказване на резултат (та дори и частичен), а не абсолютната - цялата - това съм го уточнил малко по-напред: "Съществуващите НИВА до които съм стигнал АЗ са поне 3 - казвам поне, защото имам косвено д-во за 4-то!" - нямаше нужда да се давиш от кеф, че и сламка да си търсиш спасителна (Лао Дзъ)! = > Явно 'наистина' много наблягаш на чувствата :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
само да знаеш-социализмът( и всеки друг изъм) не се характеризира със заглавието си, или поне не само с него. Най-левите държави в момента в света(които са си били доста леви и преди 89та) не са "социалистическите", а Скандинавските-Шведски социален модел е на база Пруски държавен социализъм. А това е в същност модела на държавно управление(малко или много) в Германия, Холандия, Швеция, Дания, Австрия, Финландия и др. Остави "другарчетата" и другите телевизионни подмятания, 1во:ако извадиш смисъла от едно понятие, то в губи същност-т.е. социализъм е - свободен и равен достъп до ресурси на отделният индивид с егалитарни методи за компенсация(това си го копнах от уикито), а не нещо, което просто са го кръстили така. 2ро-римската култура съвсем не загива тогава. Дори да игнорираме теориите за Третият Рим, в същност Римската империя си е поне до завладяването на латините или в по-оптимистичен прочит-до 1453г. падането на Константинопол в османски ръце. 3то-битката на народите не е тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... истината...! Няма истина! Истината е Божествено понятие, а Божественото не подлежи на дефиниране!"Дао което може да се назове, Не е постоянно Дао.Име което може да се именува, Не е постоянно име."Лао Дзъ* В даоизма "Дао" е Божественотоили:"Знаещият не е всезнаещ.Всезнаещият не е знаещ."** Пак същият автор... хехе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
човече-силна ли е валутата на Китай??? А слаба ли е икономиката на Китай???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Доказателство:Самия ФАКТ, че "статуквото е ненарушимо" въпреки периодичните промени чрез "рестартират" на изграждащите го норми , издава просто перфектния контрол при "рестартират"! - Резултата е, че "статуквото е ненарушимо", а не твоята надежда, че МОЖЕ да се промени!Но, Ти се бъркаш от друго и от там идва надеждата ти - приемаш че то "статуквото" е върха на пирамидата/провеждаща контрола/, а то не е - то е първото ниво над теб! Съществуващите НИВА до които съм стигнал АЗ са поне 3 - казвам поне, защото имам косвено д-во за 4-то!виж ЧОВЕК, много си объркан /алогичен - мислиш чрез чувства/! -> търси противоречията и извеждай верните аксиомни допускания за анализ (1)! -> защото, като следствие от (1) ТРЯБВА теорията да ти помага да предсказваш реалността, а НЕ обратно - да се мъчиш все в последствие да си обясняваш какво е ВЕЧЕ станало ЧРЕЗ грешни или непълни (1)!Ти избираш дали искаш да знаеш истината преди другите, или просто да се налагаш :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
марин
преди 10 години
Ясно е, че на повечето "другарчета" не им харесва, че социализма, като обществен строй, не издържа проверката на времето и изградената на принципите му Империя се разпада. Всъщност разпада започна преди двадесетина години и ще продължи докато всички народности, обитаващи тириторията на бившия СССР и мачкани от авторитарното ръководство в Кремъл, станат независими. Причините за това са обективни и никой не може да ги спре - дори с оръжие. Спечелили "третата Кримска война"! Голяма работа! То и Флавий Аеций на времето печели "битката на народите" на Каталунските полета срещу Атила, като изколва почти цялата му армия, но това не спасява Рим. Тук е същото. Многонационалните империи се разпадат. Друг е въпросът, колко трудности ще преживеят украинците. Общо взето рядко народите ползуват историческия опит и се учат само от собствените си грешки. Мисля, че най-големият проблем, който ще трябва да преборят украинците е създадената вече посткомунистическа политическо-икономическа олигархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
марин
преди 10 години
Ясно е, че на повечето "другарчета" не им харесва, че социализма, като обществен строй, не издържа проверката на времето и изградената на принципите му Империя се разпада. Всъщност разпада започна преди двадесетина години и ще продължи докато всички народности, обитаващи тириторията на бившия СССР и мачкани от авторитарното ръководство в Кремъл, станат независими. Причините за това са обективни и никой не може да ги спре - дори с оръжие. Спечелили "третата Кримска война"! Голяма работа! То и Флавий Аеций на времето печели "битката на народите" на Каталунските полета срещу Атила, като изколва почти цялата му армия, но това не спасява Рим. Тук е същото. Многонационалните империи се разпадат. Друг е въпросът, колко трудности ще преживеят украинците. Общо взето рядко народите ползуват историческия опит и се учат само от собствените си грешки. Мисля, че най-големият проблем, който ще трябва да преборят украинците е създадената вече посткомунистическа политическо-икономическа олигархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още