IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Сега не е време за дипломатически компромис, а за силна реакция срещу имперските планове на Русия, смята полският интелектуалец

08:45 | 28.03.14 г. 75
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адам Михник: Путин се държи като мафиотски бос

Руският президент Владимир Путин се държи като мафиотски бос, пише полският интелектуалец Адам Михник за сайта project-syndicate.org. Михник е един от лидерите на полското движение Солидарност през 80-те и основател на вестник Газета Виборча.

С нахлуването, окупирането и накрая анексирането на Крим Путин насочи руските оръжия към Украйна и каза: "Териториалния суверенитет или живота!" Засега изнудването работи - и той го знае.

В речта, с която обяви анексирането на Крим, Путин каза това, което мисли - неговият режим се смята за безнаказан и ще прави каквото си иска. Крим е само първата стъпка към реализирането на мечтата му за възстановяване на руското величие.

Неговото обръщение в Кремъл бе низ от лъжи и манипулации, но задълбочен анализ би бил загуба на време. Простият факт е, че президентът на една от най-мощните държави в света пое по пътя на конфронтацията с цялата международна общност. Речта му напомня за трескавия, параноичен свят от "Демони" на Фьодор Достоевски, извиквайки един паралелен свят - място, което не съществува и никога не е съществувало.

Какво общо има Косово, където албанците претърпяха гонения и етническо прочистване със ситуацията в Крим, чийто хора никога не са били потискани от украинците? Какъв е смисълът да се показва открито презрение към правителството, парламента и хората на Украйна? Защо украинските власти се наричат фашистки и анти-семитски?

Кримските татари не обръщат внимание на приказките за фашисти, управляващи Украйна, те все още могат да си спомнят бруталното масово депортиране, придружено с убийства, на техните родители, баби и дядовци, наредено от Сталин и извършено от НКВД.

В съзнанието на Путин целият свят дискриминира Русия през последните три века. Кръвожадните деспоти на Русия - Екатерина II, Николай I или Сталин явно никога не са дискриминирали никого.

Путин също предупреждава, че "ние - руснаците и украинците - може да загубим Крим напълно", но не успява да се определи кой - може би поляци и литовци - отново гледа към Севастопол.

Според Путин Русия не може да остави хората на Крим „сами в беда". Тези думи предизвикват тъжна усмивка: Леонид Брежнев използва точно същата фраза през август 1968 г. да оправдае навлизането на Червената армия в Чехословакия, за да помогне на обсадените комунистически хардлайнери да смажат Пражката пролет.

"Искаме Украйна да бъде силна, суверенна и независима държава", казва Путин. Сталин каза същото за Полша през 1945 година. Смели руски демократи, които все още не са накарани да млъкнат, вече отбелязаха приликата между позоваването на Путин на етническата солидарност при анексирането на Крим и позицията на Хитлер по време на Аншлуса и Судетската криза през 1938 година.

Това е истинският край на историята - историята на мечти за свят, управляван от демократичните ценности и пазарната икономика. Ако демократичният свят не разбере, че сега не е време за вяра в дипломатическия компромис и че трябва да отговори достатъчно силно, за да спре имперските планове на Путин, събитията могат да се развият по твърде страховит сценарий. Необходима е сила, за да се спре тиранин, а не резки думи или козметични санкции.

Аз харесвам и се гордея с полската благоразумна и решителна политика и отношението на нейната общественост, което ни прави чест, казва Михник. Трябва да признаем обаче че най-добрият четвърт век в последните 400 години от полската история е на път да приключи пред очите ни. Времето на тектонични размествания е започнало. Трябва да ценим това, което успяхме да постигнем, и да се учим да го защитаваме.

Мафиотските босове често имат нещастна участ, и аз не мисля, че Путин в крайна сметка ще направи изключение. За съжаление междувременно много хора вероятно ще пострадат, и то не само тези, които сега го подкрепят, завършва полският интелектуалец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
После: "Това, което всички знаем, е какво се опитват някои да направят (1) и не е зле да се има предвид какво биха могли да правят други, за да им попречат!" - Какво знаем всички? Нали (1) не съществува, защото личната свобода е определяща, После явно (1) частично съществува, но "статуквото е нарушимо", После пък "други ще им попречат" => ТО вече съществува и даже маймуните вече знаят как да го променят, въпреки че (1) "не подлежи на прогнозиране"? - как ще им попречат другите като те не го знаят защото "не подлежи на прогнозиране":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
За да има смислен разговор, трябва да има диалог - не монолог от противоречия!Грешно е, като не можеш да обясниш даден процес, да го отхвърлиш!Ето: "опитваш се да прогнозираш процеси, които не подлежат на прогнозиране" - ти не знаеш какво правя аз, нито какво знам, та да ми вменяваш резултат, който не може да ти бъде известен, изхождайки от своята представа какво бих могъл да правя :)Ти не можеш да си направи САМ процесор => процесора не съществува!Аргументи от незнание: Нямам обяснение за нещо или не го разбирам, следователно не е вярно. - дали не се дразниш от това че познавам :))попитах те простичко, да споделиш как е планирано? След като го ползваш "планираното" като аргумент:"... че да не стане баш в този вид, в който е планирано!" - значи ти знаеш какво е планирано? - А как като "не подлежи на прогнозиране" планирано?? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
@ivanoff, опитваш се да прогнозираш процеси, които не подлежат на прогнозиране, защото нито "печатарите", нито "маймуните" са постоянни субстанции в прогнозируема среда! Парите също не са всичко, което е необходимо за уравнението! То е с много неизвестни и да правиш точни прогнози е занимание, от което доста народ се прехранва, но си е чиста лотария - понякога печелиш, понякога губиш - това е! Ако си в състояние с такава точност да прогнозираш събития и резултати от толкова много фактори в една динамична система, каквато е днешното човечество, то би трябвало да си много богат и уважаван човек! Блазе ти!Това, което всички знаем, е какво се опитват някои да направят и не е зле да се има предвид какво биха могли да правят други, за да им попречат! Защото основен принцип в природата е изведен в 3-тия закон на Нютон, а той още не е опроверган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Усещам колко обичаш да си гладиш егото и с право"-----------------------------------------------------------------Много грешно усещане породено единствено от Големината на собственото то ЕГО: Ако исках да правя това, щях да пиша по друг начин... и повярвай ми - нямаше да имам не само последователи в профила си, а дори и хора които да ми отговарят изобщо!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"... че да не стане баш в този вид, в който е планирано!"а как е планирано? и каква е целта ?ти отговорил ли си на тези въпроси? - ще ти стесня дефиниционната област на реални решения:- Ако искаха да няма маймуни - има бомби - големи- Ако искаха да си живеете самоцелно - можеха да осигурят безлихвено парично предлагане - като ПАК оставят маймуните да си 'мислят' че парите идват от БОГ - над тяхното поле на избор, или дори да ги свалят в него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Уловката с Китай е, че са "дорасли" за ЗОНА, след като са си изкупили /платили/ вече цялото парично предлагане в $ -> валутните им резерви /купени->спестени->натрупани/ в $, са по-големи от раздадените кредити в $ ИЛИ те са си откупили валутата която са раздали сами като кредити => осигурили са на "печатарите", чрез ФЕД /те са само посредник/ печелбата от сеньораж върху цялото си кредитиране! ... за сметка на "живота" на местните маймуни ЧРЕЗ изкуствено понижения курс /и жизнен стандарт/ на йоана спрямо $!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
И съм забелязал, че слабите играчи, когато не се случва това, което са очаквали, стават шумни и нервни, а това личи по склонността към отправяне на заплахи, квалификации, пренебрецителни жестове, търсене на подкрепа от публиката и пр. емоционални пробиви в поведението. С това разбира се не визирам теб, но би могло да се отнесе към играчите от двете ЗОНИ в западното поле... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Усещам колко обичаш да си гладиш егото и с право - открил си най-голямата тайна на човечеството - че някой иска да владее целия свят и се труди в тази насока! Как не се сетих! Даже се зарадвах, че благодарение на теб, разбира се, и аз вече знам! Оообаче нещо ме гложди и не получавам този интелектуален оргазъм, който очаквах! Като камъче в обувката ме тормози една мисъл (и при мен понякога се появяват) - май от как свят светува все някой се опитва да го постигне това и все нещо се случва, че да не стане баш в този вид, в който е планирано!Последното развихряне на топ-анализатори тук беше около кризата в Кипър и пак разни мозъчни донори танцуваха около потъващия труп на Русия, а тя взе, че се сдоби с базичка на Кипър и сега може да наглежда отблизо кой и как наоколо мисли да вади и транспортира там газове разни... хехеЗони, мони, обаче пред зоната на ядрената гъбка всички лееекинко стават по-внимателни, та да видим де - скоро, още таз година ще има интифа.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
мда...ама нали не говорим за битки, които ти си ги кръщаваш? Щото тогава няма шанс да я знам:)И друго-5 в. преди новата ера...не е тая битка, за която ти ми говориш. а е 5ти век след Христа. *** нейсе:) пп 3то си беше откровено заяждане и тролене, не че не е истина.А малко повече в тоя случай значи-повече от теб, очевидно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
марин
преди 10 години
"Малко повече" не означава достатъчно.В историята са известни поне четири грандиозни битки, определени като "Битката на народите". Едната от тях е дори на наша територия.Но аз писах за друга, от 5 век пр. н. е, състояла се на Каталунските полета /на територията на днешна Франция/, в която участвуват даже наши предци и то на страната и на двете воюващи армии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още