IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти не виждат проблем в нарастването на щатския дълг

Аргументът, че високите дългови нива забавят икономическия растеж, не е много състоятелен, коментира анализатор

16:33 | 23.03.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Бюджетната комисия към щатския конгрес Пол Райън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Бюджетната комисия към щатския конгрес Пол Райън. Снимка: Ройтерс

По-рано този месец председателят на Бюджетната комисия към щатския конгрес Пол Райън заяви, че дълговете на САЩ „пречат на икономическия растеж на страната“ - идея, защитавана от почти всички републиканци и дори някои демократи, пише Bloomberg.

Икономическите данни, както за заетостта, така и за пазара на недвижими имоти и инвестициите обаче не подкрепят това твърдение.

Икономисти от целия политически спектър също оспорват най-известното изследване в тази насока на носителя на Нобелова награда за икономика Кенет Рогоф и Кармен Рейнхарт, според което страните с дългова тежест, надхвърляща 90% от брутния вътрешен продукт (БВП),  нарастват по-бавно. 

Три години след като правителствените разходи бяха увеличени заради програмите за стимулиране на икономиката, САЩ преминаха въпросната граница. Днес възлизащият на 16,7 трлн. долара американски дълг достига 106% от БВП на страната и въпреки това ключови за щатската икономика индикатори изглеждат все по-добре.

От края на 2009 г. бизнесът е увеличил инвестициите си с 27%. Годишният темп на изграждане на нови жилища е скочил с около 60%, а работодателите са създали 6 млн. нови работни места.

При това сега, когато цената за финансиране е почти на рекордно ниски нива, тежестта за обслужването на щатския дълг е по-ниска, отколкото в годината, когато Роналд Рейгън напусна Белия дом.

„Аргументът, че високите дългови нива забавят икономическия растеж не е много състоятелен“, казва Гай Лебас, главен стратег на Janney Montgomery Scott LLC в Филаделфия, който управлява 12 млрд. долара.

„Този аргумент има объркана причинно - следствена връзка. По-несигурните макроикономически условия карат правителството да харчи повече, за да стимулира икономиката, а не обратното“, допълва той.

Републиканци като Пол Райън от Уисконсин и демократи като бившия председател на бюджетната комисия към щатския сенат Кент Конрад от Северна Дакота повтарят като мантра хипотезата за критичната точка, след чието достигане ситуацията около щатския дълг ще излезе извън контрол.

Редица изследвания не откриват връзка между високите дългови нива и забавянето на растежа особено в страни като САЩ, които могат да печатат неограничено количество пари. Според доклад на френски икономисти от 2012 г. растежът дори се ускорява, когато дълговата тежест надхвърли 115% от БВП.

„90-процентовата граница, предлагана от Рогоф-Рейнхарт, е наистина доста неубедителна“, коментира Джоузеф Гагнън, бивш икономист на Федералния резерв (Фед). „Подобна граница не съществува за страни, които имат контрол над валутите, в които издават облигациите си“.

В своя доклад от 2010 г. Рейнхарт и Рогоф твърдят, че след като дълговата тежест надхвърли 90% от брутния вътрешен продукт (БВП) на дадена страна, средният икономически растеж се понижава с един процентен пункт. 

САЩ преминаха границата от 90% в началото на 2010 г., разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ). „Както в развитите страни, така и на развиващите се пазари, високите нива на дълг към БВП (над 90%) се свързват с чувствително по-нисък растеж“, се посочва в изследването на икономистите, позоваващи се на данни от 44 страни за период от 200 години.

През последните 3 години щатската икономика е нараствала средно с около 2,2% спрямо 2,5% за периода 1989 г. - 2009 г. Последното забавяне може да бъде приписано или на наложените във Вашингтон бюджетни съкращения или на тенденцията „за пролетен спад“, отбелязана от председателя на Фед Бен Бернанке на 20 март.

Въпреки че няма начин да знаем, дали икономиката щеше да нараства по-бързо, ако дълговата тежест беше по-ниска, цената на кредитирането за частния сектор не се увеличава, а това всъщност е един от традиционните признаци за забавяне на икономиката.

Докато САЩ продължават да издават облигации, за да покрият предвидения за тази година бюджетен дефицит от 845 млрд. долара, облигационните пазари остават спокойни. Преди дни доходността по 10-годишните щатски облигации се понижи до 1,91% - стойност, която е по-ниска, от тази, когато Барак Обама започна първия си мандат в Белия Дом. Тя е и доста под средните за последните 25 години 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Цитат:"Верно катастрофира ?"........вЕрно ли си сляп? А тоя много милиарден кух кеш, дето ше го печата ФЕД, на какво се дължи според теб? От де дойде той...замисляш ли се? Цялата тая система (икономически и финансове) е куха от всякъде, бе....трябва да тотален ***, за да го виждаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 11 години
Верно катастрофира ? Защото така като гледам все още е водещия обществен строй на най-проспериращата част от човечеството !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 11 години
Дали ? Като гледам все още е водещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Къв комунизъм ? Ти де видя тая думичка ? То ясно че "трудовата теория за стойността" нищо не ти говори *** поне използвай Уикипедия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Точно ! САЩ реално контролират цената на петрола - следователно контролират инфлацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
когато тя [инфлацията] избие рязко ще се получи...-------------------Не е задължително да избива. Инфлацията (парата) не е природна сила - ако се контролират източниците на инфлация, например цените на енергията и храните, то колкото и пари да има концентрирани някъде, инфлация няма да има. Е, освен може би в цените на скъпи апартаменти в Манхатън или къщи в Лондон, но това е без значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Няма проблем с американския дълг. Ще се печатат пари (следват Q4 и 5), докато не се занули. Само, че после следва второ действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 7
mos70
преди 11 години
Цитат: "Как иначе ще обясните притегателната му сила дори за бедните? "....................Много просто бе, френд! Казва се- консумативизъм! Капитализма беше прителателен и сравнително балансиран до средата на 70-е години: повече произвеждаш--> растяща заплата -->повече потребяваш--> измамано чувство, че си "успял". Този мит обаче се спуква, в момента в който добавена стойност продължава да расте, НО....заплатите не помръдват! От тук започва широкото разтварянето на ножицата. Капиталиста, вместо да увеличава заплатите, той започва да ги дава на работника под формата на.....кредити! Ужас! Кредити...които работника трябва да ги върне...при това с лихва! Значи имаме:1. Спестяване на заплатите2. Даване на същите тези заплати, под формата на кредити!Ужас!! Двоен кинжален удар срущу работника...този, който създава добавената стойност!Още мислиш, че капа е толкова притегателен??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 12
Pyramid
преди 11 години
Обяснението е просто: Дори и катастрофирал, капитализмът е по-гъвкав, по-предприемчив, по-организиран и изобретателен, което го прави по-жизнен. Освен това, само капитализмът позволява справедливо и законно забогатяване на творческите сили в обществото. Как иначе ще обясните притегателната му сила дори за бедните? Тук, като ги прилъжат разни партийни върхушки по изборите, 50-100-200000 души ще повикат, ще поскачат, ще се самозапалят, даже, единици /което е тъжно и страшно/ но......но, писне ли им у нас, не хукват за северна Корея или Куба, ами накъде?-Испания, Германия, Франция, Швеция, Ангия, Щатите... Що бе? Нали, уж, били катастрофирали, загниващи, източници на Злото?Не. ПО-БОГАТИ са.И те така тЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Приятеля, комунизъм в света не е съществувал! Не се стигна до него! Социализма реално беше много, много мек вариант на държавен капитализъм, защо въпреки големият вътрешен баланс, който имаше в обществото, все пак тези, които създаваха добавената стойност нямаха пряко реално участие в разпределянето и, то ставаше от държавата! Така, че комунизъм реално никъде НЕ Е ИМАЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още