IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Припомняме и друг скандал от края на миналата година, когато ръководството на Българския лекарски съюз настоя за обяснение от институциите какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през 2012 година.

Изниква и друг казус - според заложения базов пакет в момента здравната осигуровка покрива сравнително малко и предвидими събития, а хората, които си плащат съвестно, очакват да получат сериозно лечение, което обаче не получават. Възниква въпросът ще се разшири ли пакетът от здравни услуги, предлаган от НЗОК, ако вноската бъде повишена. Ако не, как българите да бъдат убедени, че заради евентуална по-висока вноска, в бъдеще ще получат така наречените екстри към лечението си – например по-качествени консумативи и интервенции и други услуги не толкова за хронични колкото за сериозни заболявания.

И не на последно място - трябва да си дадем сметка, че при българския здравно-осигурителен модел е скъсана връзката между това, за което се плаща и това, което се ползва като услуга. И докато не се възстанови тази връзка, колкото и да се увеличава вноската за здраве, качеството на здравните услуги, няма как да се повиши. А най-често срещания аргумент на неплащащите здравни вноски ще продължава да бъде, че няма смисъл да се внасят осигуровки, тъй като нищо не се предлага в замяна на това плащане, а тъкмо напротив – иска се още, но под масата.

Истина е, че в здравеопазването парите никога не стигат. Дори да се налеят допълнителни ресурси от увеличение на вноските, това няма да има никакъв ефект, защото секторът е нереформиран. Необходими са кардинални промени, а не палиативни мерки, като повишение на здравната осигуровка.

Няма политическо решение за повишаването на здравната вноска, увери в телевизионно интервю министърът на здравеопазването. По думите й предложението се е появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за здравна стратегия в контекста на недостига на средства в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
За по-висока здравна не е, защото и със сегашните средства има толкова много злоупотреби по-големи от пропуснатите ползи от контрабанда.Време е за бой с кирки и лопати по крадливи социалистически и депесарски кратуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 4
vzhekoff
преди 10 години
Време е солидарният модел да се модернизира - солидарност само за ограничен кръг здравни услуги - спешна помощ, раждане, онкоболни, донорства, кръводаряване и подобни. в останалите случаи - който не се е осигурявал - вън. А най-добре изобщо останалите случаи да минат изцяло към здравните фондове. Нещо като идеята на Императора - 2-3% за ограничен кръг солидарно плащани тежки дейности, останалите 5-6% - по здравен фонд и всеки да си гледа него си. *** и българите-*** - вън от здравната система. Държавата да плаща осигуровките на пенсионерите. Който не е плащал последните 10г. - няма право на здравна услуга. Тепърва ще видите как ще се завърнат 1 млн. неосигурени и амортизирани бачкатори и ще легнат и те на хранилката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
econo_miss
преди 10 години
Всъщност, вдигането на тези вноски товари най-много бизнеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 2
qnidopi
преди 10 години
Нека дигат.. Тъкмо да се срине всичко по-бързо и да си приключва с тая олигофрения. Писна ми на година да ми взимат по 1500-2000 лв от заплатата и в крайна сметка аз да ползвам няма и 200 от тях, защото ВСИЧКО друго си го доплащам в крайна сметка.. Даже дано ги направят 16% та да се осънаят българските овце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
econo_miss
преди 10 години
Фамилията ти да не е Луканов, или Луджев???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
econo_miss
преди 10 години
Ако твоите родители са от върхушката, сигурно това са изработили.Моите не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 10
econo_miss
преди 10 години
Не съм много млад, но не съм и стар. По мое време (Татовото) всяко училище имаше лекар. Не съм чул дете да умре в час по физическо или нещо друго, а сега??? Спиралата в България на е възходяща, а низходяща.Нима новите лекари (които остават в България) са по-кадърни. Трябва да се ограничи броя на GP тата и ще се оправим. Между другото, въведоха ли електронната здравна карта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 10 години
В никоя страна няма подобно по качество и ниска цена здравеопазване.Дължи се на експлоатация на малкото останали и закрепостени по различни причини медицински кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 5
hellwitch
преди 10 години
Това какво са изработили родителите ни е хъмммм два национални фалита 91 и 97-***. Впрочем сегашното правителство е напълно способно(май само на това е способно) да ни напъха в 3-ти фалит в последните 25г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Ей този въпрос за прехвърлянето на парите от касата към НОИ много ви мъчи.За какво си мислите, че пенсионерите са похарчили пенсиите си - пак за лекарства.Истината е че докато управляващия средствата е един и същ винаги има опасност едни пари да се преместят от единия в другия джоб. По един или друг начин.За да не стават такива неща трябва да има възможност да пренасочиш вноската си в различни здравни фондове. А НЗОК да не се управлява от МФ и с законите за бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още