IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Припомняме и друг скандал от края на миналата година, когато ръководството на Българския лекарски съюз настоя за обяснение от институциите какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през 2012 година.

Изниква и друг казус - според заложения базов пакет в момента здравната осигуровка покрива сравнително малко и предвидими събития, а хората, които си плащат съвестно, очакват да получат сериозно лечение, което обаче не получават. Възниква въпросът ще се разшири ли пакетът от здравни услуги, предлаган от НЗОК, ако вноската бъде повишена. Ако не, как българите да бъдат убедени, че заради евентуална по-висока вноска, в бъдеще ще получат така наречените екстри към лечението си – например по-качествени консумативи и интервенции и други услуги не толкова за хронични колкото за сериозни заболявания.

И не на последно място - трябва да си дадем сметка, че при българския здравно-осигурителен модел е скъсана връзката между това, за което се плаща и това, което се ползва като услуга. И докато не се възстанови тази връзка, колкото и да се увеличава вноската за здраве, качеството на здравните услуги, няма как да се повиши. А най-често срещания аргумент на неплащащите здравни вноски ще продължава да бъде, че няма смисъл да се внасят осигуровки, тъй като нищо не се предлага в замяна на това плащане, а тъкмо напротив – иска се още, но под масата.

Истина е, че в здравеопазването парите никога не стигат. Дори да се налеят допълнителни ресурси от увеличение на вноските, това няма да има никакъв ефект, защото секторът е нереформиран. Необходими са кардинални промени, а не палиативни мерки, като повишение на здравната осигуровка.

Няма политическо решение за повишаването на здравната вноска, увери в телевизионно интервю министърът на здравеопазването. По думите й предложението се е появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за здравна стратегия в контекста на недостига на средства в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ха-ха-ха Абсолютно е време - тъкмо от 1.8 млн. реално плащащи ЗО ще останат на ПОЛОВИНАТА !п.п.Абсолютно нормално мислене на ДОКТОРИ който в момента управляват здравната система - ТЯХНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е ДА СИ ОСИГУРЯТ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО ! Я виж как само са го измислили - парите свършиха и за нас няма - следователно да се вдигнат вноските и да се закрият малките болници за да има за ГОЛЕМИТЕ И ТИТУЛУВАНИ ДОКТОРИ ! Найс а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
econo_miss
преди 10 години
Ако визираш *** (никакви роми) съм съгласен.Ако визираш възрастните - категорично съм против.Нееднократно се доказа, че това което те построиха за 30-40 години го крадат "наши и чужди гости" вече 25 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
shpono
преди 10 години
Червените *** просто да започнат да събират вноските на собствения си електорат, който видяхме по рейсовете и касата ще се напълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
shpono
преди 10 години
Червените *** просто да започнат да събират вноските на собствения си електорат, който видяхме по рейсовете и касата ще се напълни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Jekata
преди 10 години
Не, не е време. Време е да се съберат неиздължените до момента. Не може да имаш 2 млн. работещи, издържащи 7 млн. осигурени. Време е за частни каси, време е да имаш право да се осигуряваш на място, различно от кюпа със "социално слабите". Време е и прокуратура да повдигне въпроса за онези 1.4 млрд. похарчени нецелесъобразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 3
mnz
преди 10 години
Въпросът не е поставен правилно. Не трябва да гледаме първо парите, не че не са от значение, но това е последния въпрос.Първият въпрос е ДИФЕРЕНЦИРАНЕ на здравните вноски според обслужването което се осигуряван на хората, включително и по региони. Защото има цели региони без болници, има места дори без един лекар. В такива места хората почти не получават някакво здравно обслужване, само ако преритат могат да отидат в близката болница на стотина километра. Ако ги хване грип няма къде да се прегледат, защото никой няма да тръгне на 100км., освен ако не се е сринал на легло. Затова, трябва на местата без адекватно здравеопазване здравната вноска да е по-ниска, не 8%, а 4% например, защото толкова се предоставя на хората. За столицата, там 8% защото има много привилегировани болници където столичани нямат проблем да се лекуват. За малките градове 6% според ниското ниво на болниците. За малките градове без болници и селата 4%. Това е справедливото решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още