IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е за по-висока здравна вноска?

Или защо увеличаването на здравноосигурителната тежест поставя под съмнение по-качественото здравеопазване

08:49 | 21.08.13 г. 66
Автор - снимка
Редактор
Време ли е за по-висока здравна вноска?

Припомняме и друг скандал от края на миналата година, когато ръководството на Българския лекарски съюз настоя за обяснение от институциите какво се случва с 59 млн. лева от здравни вноски в бюджета на касата, неусвоени през 2012 година.

Изниква и друг казус - според заложения базов пакет в момента здравната осигуровка покрива сравнително малко и предвидими събития, а хората, които си плащат съвестно, очакват да получат сериозно лечение, което обаче не получават. Възниква въпросът ще се разшири ли пакетът от здравни услуги, предлаган от НЗОК, ако вноската бъде повишена. Ако не, как българите да бъдат убедени, че заради евентуална по-висока вноска, в бъдеще ще получат така наречените екстри към лечението си – например по-качествени консумативи и интервенции и други услуги не толкова за хронични колкото за сериозни заболявания.

И не на последно място - трябва да си дадем сметка, че при българския здравно-осигурителен модел е скъсана връзката между това, за което се плаща и това, което се ползва като услуга. И докато не се възстанови тази връзка, колкото и да се увеличава вноската за здраве, качеството на здравните услуги, няма как да се повиши. А най-често срещания аргумент на неплащащите здравни вноски ще продължава да бъде, че няма смисъл да се внасят осигуровки, тъй като нищо не се предлага в замяна на това плащане, а тъкмо напротив – иска се още, но под масата.

Истина е, че в здравеопазването парите никога не стигат. Дори да се налеят допълнителни ресурси от увеличение на вноските, това няма да има никакъв ефект, защото секторът е нереформиран. Необходими са кардинални промени, а не палиативни мерки, като повишение на здравната осигуровка.

Няма политическо решение за повишаването на здравната вноска, увери в телевизионно интервю министърът на здравеопазването. По думите й предложението се е появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за здравна стратегия в контекста на недостига на средства в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
На хора, които вярват, че земята е плоска и че слънцето се върти около нея, няма какво да се обяснява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
До Ricco Вярно е, че не можеш да си поискаш парите обратно. Но е вярно, че ако плащаш 24 лева, то тогава получаваш лечение за много по-малко заболявания, които са изрично упоменат в застраховката. За останалите просто си доплащаш. Така, че лечението което получаваш наистина е много пропорционално на влаганите от теб средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Частното здравно осигуряване на всякъде по света се гради на застрахователни принципи и няма нищо общо със солидарния модел."----------------*** ти т'ва сериозно ли го мислиш?! :)))))Вярно, ако някой плати 24 лв., а ти 176 ще имаш по-високо ниво на покритие, но това покритие се задейства само ако имаш нужда. Ако нямаш, а нужда има онзи, който е платил 24 лв., твойте 176 отиват за обезщетение за него. Ако не вярваш *** си поискаи парите от (примерно) застраховка ГО (ако не си я ползвал тази година). Същото става и ако някой е платил колкото теб и той има нужда от парите - пак се вземат от твойте и се дават на него. Ти да не мислиш, че застрахователите са открили някакво перпетум мобиле - плащаш 176, а ти дават 20'000 при нужда. Нцък! Вземат от всички и плащат на който има нужда. Това е солидарност в най-най-чист вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Принципно си прав, обаче в случая с раждането нищо не можеш да направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 1
bigiadri
преди 10 години
Вместо да увеличават вноските ТРЯБВА ЯСНО БЕЗ ЗАОБИКАЛКИ ДА СЕ ЗАПИШЕ: Който не плаща здравни осигуровки ,няма право на БЕЗПЛАТНО ОБСЛУЖВАНЕ! В Германия можеш да умреш пред болницата ,ако не си осигурен или не платиш предварително ! За да те лекуват трябва да си платиш , без значение как- със осигуровки, застраховки или кеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 0
vinsa
преди 10 години
Време е за 2 пъти по-високи заплати!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 10 години
Мноооого си далеч от истината. Частното здравно осигуряване на всякъде по света се гради на застрахователни принципи и няма нищо общо със солидарния модел. Солидарен модел е, когато аз плащам за една здравна услуга 176 лв. на месец, а друг за същата услуга да плаща примерно 24 лв. В частен фонд това НЯМА как да стане. Набий си го в червената главица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
... и как се промени драстично тв-пазара а и медийното пространство иЗцяло само за две години, че и рекламата , и клиповете и сериалите , и целият сектор с хора през последните няколко години(вкл и с *** продукции)...ако си бяхме стояли с Канал 1 и Гарелов(гнус) досега...ха сега се сетете кога се случиха тия две промени ...то и за здравните фондове тогава имаше план как да се реформират но народа реши че промените му идват твърде много и предпочита солта и тоягите...нищо...ще им дойде времето на частните фондове - ако не 2002, то след десетина г, ако не 2012 - може би 2022...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Браво на авторката. Много добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Частните фондове рано или късно ще поемат своя дял от здравното обслужване на обществото ни - защото този модел е ясно че работи и има многобройни страни за положителни примери - докато нашето общество се напъва да измисля топлата вода и да се съпротивлява на промените, ей тъй на инат и на инат... Лошото е че отиваме към по късният вариант - по класическият модел със солта , тоягите и плащането най накрая..Промените са неизбежни! Въпросът е колко още ценно врем и ресурс и избягали българи ще струва това :(((А за това че промените са неизбежни - ще дам два примера/спомена:- спомнете си колко години отне да се прокара лиценз за втори мобилен оператор, и по колко лв на минута дереше тогавашният оператор - аз помня 1.50 лв; и то във времена когато лев и петдесе бяха пари . .. - и спомнете си колко години България нямаше втора национална телевизия( повече от десет!!!след 1990г...абсурд някакъв...забравили сме го); и как се промени драстично тв-пазара а и медийното пространство иЗцяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още