IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков не е виновен, че България е в колапс

Оставката на финансист №1 може да сложи край на фискалната дисциплина и да положи началото на голямото предизборно харчене

08:30 | 19.02.13 г. 39
Дянков не е виновен, че България е в колапс

Предизборният популизъм взе главата на Симеон Дянков и внесе още по-сериозно политическо напрежение и очакване, че кесията не само че ще бъде развързана, а се готви да бъде изсипана преди вота през лятото.

Въпреки че не бяха обявени мотивите за отстраняването на Дянков, оставката му дойде в момент, в който се готвеха земеделски протести заради договорките на ресорния министър Мирослав Найденов и селскостопанските съсловни организации за предсрочното изплащане на субсидиите. В последния момент, за да спре готвените демонстрации, правителството внезапно намери парите – както обясниха от Министерството на финансите, средствата са от фискалния резерв, но за да се поддържа той устойчив, ще бъде емитиран нов вътрешен дълг за 800 млн. лева.

Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 4156 гласа
Същевременно в събота социалният министър Тотю Младенов обяви, че е поискал от финансовото министерство още средства за мерки за заетост, освен планираното в Националния план за действие по заетостта и по линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Без да коментирам изявите и говоренето по едни или други въпроси на бившия финансист №1, инициативите му за решаването на проблеми и (не)успехите му в министерското кресло, но нежеланието му да гъделичка послушанието на едно или друго съсловие с пари му изигра лоша шега. Под заплахата от протести правителството почти винаги е успявало да намери „компромисен“ вариант за много проблеми, за да избегне напрежението.

В навечерието на изборите обаче напрежението няма как да не ескалира, както показва опитът. Отново влезе в действие традиционното за такива случаи „рязане на глави“, а Дянков беше един от най-мразените членове на кабинета, чиято оставка би предизвикала масови първосигнални изблици на доволство.

Не Симеон Дянков обаче е виновен за това, че България е в колапс, а тоталният отказ на което и да било правителство дотук да прави реформи. Бизнесът се задушава от административните тежести и корупцията, която продължава да е основен проблем за страната ни. Бави се въвеждането на разходоориентиран размер на държавните такси, почти няма нови процедури, режими и политики, които да са въведени след подобаваща оценка на тяхното въздействие, правната среда остава абсолютно непредсказуема, а реформирането на съдебната система, здравеопазването, образованието, пазара на труда и пенсионната система тотално буксува.

В комбинация с кризата това доведе до загуба на около 400 хил. работни места, а акцентът върху субсидираната заетост като начин за справяне с високата безработица обрича на трайна бедност хиляди домакинства, защото тя е само временно решение, чийто ефект скоро ще се изчерпа.

Икономиката няма как да дръпне напред и от износ, защото делът на експорта с висока добавена стойност е изключително нисък. Предприятията почти не инвестират в иновации, научна иразвойна дейност, финансирането на образованието е на критично ниско ниво, липсва основна инфраструктура, което също отказва много инвеститори да развиват дейност в страната.

Вместо да „счупи калъпа“ и да започне да осъществява реформи, и това правителство се отказа да поеме политическа отговорност. Цената на този отказ обаче ще я платим ние, гражданите, защото големите предизборни харчове няма как да не станат на цената на тотално опразване на всички възможни каси и нови емисии скъп дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 27
Jay Gould
преди 11 години
Оставката на Дянков е закъсняла. Политиката му бе проста "Качваме ток, газ, вода, горива, пълним от това увеличение хазната с ДДС и акцизи, подаряваме парите на чиновниците за да не мрънкат по форумите и да ни крепят! Останалите, частен бизнес и население, да плащат докато пукнат!" Сметките излязоха дори така, криви. Бизнесът умря, населението е на улицата, а парите ги няма и е нужен спешен нов заем от почти милиардhttp://borsi.blog.bg/politika/2013/02/18/bedni-i-bogati-sa-svyrzani-ot-edna-cel-i-imat-ednakvi-intere.1054842
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Здравейте, благодаря за забележката, сумата е коригирана. Дано да не видим и такъв в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
kalendar
преди 11 години
Е...те до сега не правиха ли точно това-безумно скъпи магистрали и яко заеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
"ще бъде емитиран нов вътрешен дълг за 800 млн. евро."Автора да провери по-добре, мисля че сумата е в лева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
До сега бях оптимист за България. От днес вече сериозно се притеснявам за бъдещето й. Дано не започне безразборно харчене и вземане на заеми от правителствота. Единствената хубава мисъл е, че и Т. Дончев е разумен човек.Дано всичко е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още