IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков не е виновен, че България е в колапс

Оставката на финансист №1 може да сложи край на фискалната дисциплина и да положи началото на голямото предизборно харчене

08:30 | 19.02.13 г. 39
Дянков не е виновен, че България е в колапс

Предизборният популизъм взе главата на Симеон Дянков и внесе още по-сериозно политическо напрежение и очакване, че кесията не само че ще бъде развързана, а се готви да бъде изсипана преди вота през лятото.

Въпреки че не бяха обявени мотивите за отстраняването на Дянков, оставката му дойде в момент, в който се готвеха земеделски протести заради договорките на ресорния министър Мирослав Найденов и селскостопанските съсловни организации за предсрочното изплащане на субсидиите. В последния момент, за да спре готвените демонстрации, правителството внезапно намери парите – както обясниха от Министерството на финансите, средствата са от фискалния резерв, но за да се поддържа той устойчив, ще бъде емитиран нов вътрешен дълг за 800 млн. лева.

Одобрявате ли оставката на Симеон Дянков?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 4156 гласа
Същевременно в събота социалният министър Тотю Младенов обяви, че е поискал от финансовото министерство още средства за мерки за заетост, освен планираното в Националния план за действие по заетостта и по линия на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Без да коментирам изявите и говоренето по едни или други въпроси на бившия финансист №1, инициативите му за решаването на проблеми и (не)успехите му в министерското кресло, но нежеланието му да гъделичка послушанието на едно или друго съсловие с пари му изигра лоша шега. Под заплахата от протести правителството почти винаги е успявало да намери „компромисен“ вариант за много проблеми, за да избегне напрежението.

В навечерието на изборите обаче напрежението няма как да не ескалира, както показва опитът. Отново влезе в действие традиционното за такива случаи „рязане на глави“, а Дянков беше един от най-мразените членове на кабинета, чиято оставка би предизвикала масови първосигнални изблици на доволство.

Не Симеон Дянков обаче е виновен за това, че България е в колапс, а тоталният отказ на което и да било правителство дотук да прави реформи. Бизнесът се задушава от административните тежести и корупцията, която продължава да е основен проблем за страната ни. Бави се въвеждането на разходоориентиран размер на държавните такси, почти няма нови процедури, режими и политики, които да са въведени след подобаваща оценка на тяхното въздействие, правната среда остава абсолютно непредсказуема, а реформирането на съдебната система, здравеопазването, образованието, пазара на труда и пенсионната система тотално буксува.

В комбинация с кризата това доведе до загуба на около 400 хил. работни места, а акцентът върху субсидираната заетост като начин за справяне с високата безработица обрича на трайна бедност хиляди домакинства, защото тя е само временно решение, чийто ефект скоро ще се изчерпа.

Икономиката няма как да дръпне напред и от износ, защото делът на експорта с висока добавена стойност е изключително нисък. Предприятията почти не инвестират в иновации, научна иразвойна дейност, финансирането на образованието е на критично ниско ниво, липсва основна инфраструктура, което също отказва много инвеститори да развиват дейност в страната.

Вместо да „счупи калъпа“ и да започне да осъществява реформи, и това правителство се отказа да поеме политическа отговорност. Цената на този отказ обаче ще я платим ние, гражданите, защото големите предизборни харчове няма как да не станат на цената на тотално опразване на всички възможни каси и нови емисии скъп дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 20 rate down comment 3
тцЪ
преди 11 години
Може да не одобрявах Дянков като личност, но пък факт - беше един от малкото в това правителство, който си разбираше от работата. При липса на производство и Месията да качим на поста Министър на Финансите, няма как да се оправи. Постижение е, че през тези години не се наложи да взимаме спасителен заем с размерите на гръцкия такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 2
haqan
преди 11 години
избори да но за велико народно събрание и промяна първа отпадане на великото народно събрание като единствена промяна на конституциятаизбори за обикновено няма смисъл да сменим единия със другия лъжец няма смисъл велико народно събрание ние срещу тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 11 години
Търсите виновни. Аз що така си мисля, че всеки народ си заслужава управниците.( Очаквам 1000 минуса. Предварително благодаря!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз лично не бих казал, че Дянков се е измъкнал. Той си имаше политика, която следваше. Казаха му какво трябва да направи, той каза че не иска. Наредиха му да го направи и той го направи след което напусна. И аз да бях, и аз щях да напусна. Това е разликата между политика, който иска нов мандат на всяка цена и експерта, който има ясно мнение и може по всяко време да си намери нова работа, във всяка една точка на света. За Дянков съм сигурен че може. Борисов си има достатъчно - не го мисля, но точно поради тази причина и не го разбирам. Или не ми се иска да го разбера, защото ще е много тъжно. Не за мен, за държавата или поне за това което е останало от нея ... хората! Що се однася до това дали се крие ... незнам. Мисля, че е започнал да разбира грешката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 21
kaputov
преди 11 години
Е как да не е политик Дянков,като той само от приказки се опитваше да го докара,а на практика само стискаше парите,без да ги умножава.Изтегли толкова много ресурс от бизнеса за да го даде на политиците да го харчат.То вече на никой не му се работи,защото е пратил данъчните да глобяват и за най-малкото нарушение.Тая връзка на касовите апарати с НАП беше абсолютна глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 28
bigiadri
преди 11 години
Единствено Дянков и Борисов са виновни за ставащото днес! Те трябваше с цената на всичко да не допуснат толкова голяма безработица!Брюксел ги потупваха по рамото и те си въобразяваха , че са много велики , но народът не се нуждаеше от хвалби ,а от работа за да може да живее достойно!Да водиш по време на криза такава рестриктивна политика е самоубийствено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 6
data
преди 11 години
Дянков наистина се измъкна хитро и остави Б.Б. сам да вади горещите кестени . Самия факт че Б.Б. се е скрил като мишка и никъде не се показва говори че е в паника . А иначе Б.Б. с действията си посла червения килим на БСП към властта . А иначе за Дянков - добър икономист но лош политик : за жалост обаче икономиката се управлява от политиците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Мисля, че анкетата на Инвестор от вчера недвусмислено показа какво е мнението на читателите по темата Дянков. Какво ще стане от тук на татък само може да се гадае, а това е най-лошото. Няма ли предсказуемост и ясна политическа линия няма инвестиции. Останалото са приказки от партийни мероприятия. Трябва най-накрая да се разбере от всички в тази държава, че с нов държавен дълг икономика не се развива, а се заробват бъдещите поколения. А ако и нивото на данъците е ниско, както е в БГ въпреки всичките мрънкания, тогава ситуацията става не по-добра, а по-тежка с нов дълг. Единственият изход е много добро образование и работа, работа и пак работа. Дянков го беше разбрал и искаше да направи нещо, Борисов се огъна. Незнам дали ще спечели гласоподаватели така, но мисля, че от този му ход загуби държавата. Вече е ясно, че Дянков сам си е напуснал, но не трябваше да му позволяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 53 rate down comment 3
snedev
преди 11 години
Най-хубавото на Дянков беше, че не беше политик. Не се вълнуваше от рейтинга си, а просто си вършеше работата. Беше единствената спирачка на популистите, които не управляват и които биха казали "след нас и потоп" само и само да изкарат още малко на власт. Нищо против Т. Дончев, но е политик и само политик и ще следва партийната линия безпрекословно. От тук нататък упралението на държавата ще е на принципа "Децата нямат спирачки!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 11
Sumurset
преди 11 години
А кой е виновен - международното положение или тунгуския метеорит. Само за това че спря плащанията към фирмите изпълнили държавни поръчки е за трепане. Знаете ли колко познати имам, които фалираха и останаха на улицата поради тази причина. А защо държеше държавните пари в частни банки при наличието на държавна. Когато излизам от границата ми искат 1,50лв. за дезинфекция и 5 лв. банкова такса.Защо тези пари не ги взема държавната банка и след това да дава по-поносими кредити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още