IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонското икономическо чудо и как да вземем пример от него

Естонците съградиха държава от нулата, а ние вече над 20 години не можем да излезем от блатото на прехода

08:20 | 11.06.12 г. 33
Автор - снимка
Редактор
Естонското икономическо чудо и как да вземем пример от него

Българският преход (без край)

В началото на 90-те години на миналия век за България може да се каже, че е с едни гърди напред пред Естония. На нас поне не ни се налага да градим държава от нулата и да правим парична реформа, а просто да се адаптираме към новите условия.

Вместо това тук успешно създадохме условия за развитие на определени кръгове и партийни елити.

За 20 години населението на България се стопява с ... една Естония (около 2 млн. души). Влошават се образованието и здравеопазването, в които вечно текат някакви реформи (по-скоро гръмки обещания). Администрацията работи неефективно, далеч сме от развитие на гражданско общество и върховенство на закона, а корупцията, нереформираната съдебна система и тежката и разпокъсана нормативна рамка остават основни проблеми за населението и бизнеса, заради които сме търпели, търпим и ще продължаваме да търпим тежки критики от европейските ни партньори и от големи и малки инвеститори.

Последствията от тези проблеми в условията на световна криза са изключително тежки и се изразяват в отлив на инвестиции, загуба на работни места и занижаване на жизнения стандарт.

Управляващите в момента ни плашат с гръцката криза, но по-скоро гърците биха ни настигнали трудно в пътя към дъното, освен ако Атина не реши да излезе от еврозоната. И сега южните ни съседи разполагат с по-висок доход от българите и имат спестявания, които могат да инвестират в безопасни дестинации.

Доходите в България чисто статистически нарастват, но по-скоро заради съкращенията по „ниските етажи“, което води до повишаване на средната заплата. Спестяванията у нас пък са концентрирани в един малък процент от вложителите в банките, а по-голямата част от населението разполага с микроскопични депозити в размер на една горе-долу добра месечна заплата.

В годините на прехода България така и не осъществи необходимите трудови и социални реформи, за да направи пазара на труда по-гъвкав. Заетостта в страната намалява, а няма по-ефективен начин от борбата с бедността от създаването на заетост. Не се и очертават структурни промени, тъй като в Националната програма за реформи са заложени предимно разходни политики за ограничаването на бедността и активни мерки на пазара на труда. Заради спадането на заетостта и непоследователните и неефективни политики се отдалечаваме от целта за 76% заетост към 2020 г.

Липсват и стимули за внасянето на осигуровки върху реалните доходи. Значителна част от трудещите се или изобщо не се осигуряват, или се осигуряват на минималния осигурителен доход за съответната професия заради липсата на ясна връзка между осигуровките и бъдещата пенсия. Осигуровките са просто данък върху труда, а не форма на спестяване за осигуряване на старините заради нереализираната пенсионна реформа и преминаването към лични пенсионни сметки. Тази мярка непрекъснато се отлага във времето без ясна причина.

Бизнесът в България все повече се оплаква от липсата на квалифицирани кадри, като донякъде фирмите имат право. Не говорим за компаниите, които нямат желание да потърсят или да си „произведат“ кадри, или тези, които не желаят да дадат добро възнаграждение за висококвалифицирания труд и им липсва всякакво отношение към човешкия ресурс. Говорим за бизнеса, който ежедневно се сблъсква с липсата на практическа подготовка на наетите заради некачественото образование.

Какво качество обаче да се гони, като образованието не претърпя фундаментални реформи и като цяло не се „свърза“ с бизнеса, с изключение на единици предимно професионални училища, които го направиха благодарение на далновидни директори.

България от години продължава да отделя под 5% от БВП за образование и под 1% за научна и развойна дейност, което доведе до сериозен недостиг на финансиране. В последните години се правят опити това да се преодолее с европейски средства, но натрупаните дефицити трудно могат да се изчистят бързо.

Дания е европейската държава, която отделя най-много публични средства за образование - 9% от БВП, а за научна и развойна дейност - почти 2%. Понеже се сравняваме с Естония, за образование Талин дава над 6% от БВП, а за научна и развойна дейност – около 2%.

България се провали и в здравната реформа. В Естония отдавна беше извършена демонополизацията на здравната система, а у нас това си остава все още реформа „на хартия“, заложена в политическите платформи на управляващите и безвъзвратно изоставена.

Влошава се и бизнес средата в България, което се потвърждава от Световната банка и различни международни неправителствени организации. Вечните ни проблеми са корупцията, административните тежести, размерът на държавните и местни такси, напредъкът по изграждането на електронното правителство, правната сигурност и предвидимост, реформата на съдебната система и прозрачността при обществените поръчки.

За пореден път ще кажем, че решението на всичките тези проблеми е едно – реформи. Закъснели сме с тях повече от 20 години, а е ясно, че заради изборите догодина нищо няма да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: Това показва, че картината на българската мизерия е страшна. Мога да ви прочета данни,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Ето малко факти:На 25 януари 1939 г. в Народното събрание царският министър на земеделието Иван Багрянов заявява: Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕНие нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен ***. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Моето мнение е, че всички държави, които излязоха от комунизма, след известни социални и икономически пренастройки, се върнаха в състояние, много подобно на това, в което са били преди да попаднат в съветския блок. В този смисъл култура, обществени порядки и отношения, ниво на съзнание и пр. са били хибернирани някъде дълбоко в съзнанието на поколенията и след падането на комунизма те се върнаха в старото си състояние.Къде очаквахте да се върне България? Къде сме били през 1939 г? Балканска политическа система, корупция, шепа свръхбогати, две шепи средна класа в няколко по-големи града и пълна мизерия по селата, малките градове и дори бедните квартали на големите градове.Дори не можахме да се върнем съвсем, защото ни липсва силната, добре въоръжена и мотивирана армия и уникалното родолюбиво апостолско училище на предвоенна България...STRAHO, аз съм на 54 г. и помня, че съм виждал 2-3 истински, убедени комунисти, все на преклонна възраст. Ти къде ги видя, че ми е интересно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Лелко, какво точно от това, което съм написал, е простотия ? Реалната демокрация не пада от небето, а са необходими РЕФОРМИ, които да я предхождат и да създадат предпоставки за нейното установяване. Реформи, които в България даже не са и започнали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
SEBULBA ..за жалост много малко неща вече зависят от нашия избор. А си прав за парите! Те са там, където има пазарна икономика, демокрация , работеща правосъдна система и качествени закони разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Съгласен съм с doraapostolova.:)..само едно уточнение. Демокрация или има или няма. Тук при нас няма. Няма и пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Късно е да вземаме пример от Естония! Разликата между двете държави е начина по който и хората които извършиха прехода! Там ***, бяха изметени тотално, още в началото, тъй като бяха разглеждани като поробители /идентифицираха ги с руснаците/! Тук ние избрахме да бъдем обрани от *** и техните наследници! Там бе даден по справедлив старт на "състезанието" , тук такъв изобщо не бе даден. Просто натрупаната власт, бе осребрена а изнасяните с години капитали узаконени! Просто не можем, няма как, да вземем пример от тях. Различни общества сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Тия в скобите не са от будните, в онзи смисъл. Има достатъчно деца, които осъзнаха, че чалгаград в Сф и навсякъде, е много далеч от академичното образование. И каква култура е чалгата? Абе, изобщо, с тоз` един пост така ос..аш пейзажа, че коментара е излишен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
doraapostolova
преди 12 години
Не са "парите" фактора за успеха на Естония, а РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ на Финландия, която естонците усвоиха. Научи какво е реална демокрация и какво са постигнали Финландия и другите 7 най развити икономики и социални/правови държави на Европа - Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария.с РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ и тогава идвай тук да плещиш глупостите си. Само нисокчел балканец може да измъдри такива простотии от скалата на Гинес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
SEBULBA
преди 12 години
Глупости на търкалаци! Липсата на богат съсед ни е виновна за тромавата и корумпирана администрация, нереформирана и неработеща съдебна система, апатичното и супер раздуто МВР, липсата на електронно правителство, нереформираните сектори - здравеопазване , образование, армия, социално осигуряване... Финландия била "наляла" пари, та затова... ...дрън, дрън... ....все някой ни е виновен, все някой на нас "не ни е дал"... ПАРИТЕ И ИНВЕСТИЦИИТЕ ОТИВАТ ТАМ, КЪДЕТО СЕ ЧУВСТВАТ НАЙ-СИГУРНИ И КЪДЕТО ИМ ПРЕДЛОЖАТ НАЙ-ДОБРИ УСЛОВИЯ !!! ТАКА, ЧЕ АКО ИСКАМЕ И ТУК ДА ДОЙДАТ, ПЪРВО ДА СИ ИЗЧИСТИМ ***, И СЛЕД ТОВА ДА ГИ ПОКАНИМ - КАКТО НАПРАВИХА ЕСТОНЦИТЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ... И ТОВА ЗАВИСИ САМО ОТ НАС !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още