IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частник – следващата мръсна дума в България?

Спекулантите ще бъдат следени от МВР, апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерски съвет

16:54 | 02.03.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
Частник – следващата мръсна дума в България?

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност, водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря до тук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно – срещу нея трябва да се борим, с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерски съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 13 години
А ти можеш ли да накараш някое чуждо куче да охапе стопанина си, който го храни???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
slayer
преди 13 години
Дядо Мраз, въпросът не е в борбата срещу картелите, а в това, че всичко се концентрира в Държавния съвет. Има 1000 администрации и органи за контрол - не е ли по-редно те да бъдат накарани да си вършат работата, вместо да си измисляме нови структури?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
diado mrass
преди 13 години
Дааааа, на пръв поглед натиск върху пазарната икономикаааа. Да ама не!И Баба знае, че в БГ има картелни споразумения и че няма власт, която да се справи. Какво му остава на правителството освен да конструира нови структури, които да започнат борба?А ако случайно някой не вярва за картелите, нека да ВИДИ каква е цената на дребно на преродния газ - метана в газстанциите в София и в Пловдив. Само за уточнение - 90% от такситата и Градския транспорт карат на метан. А за тези, които няма да си направят труда да разберат разликата в цената, тя е 25%!!!Така че, моля не хулете правителството за Новите структури. То просто няма как да се спаси от старите такива. И Вие да бяхте на мястото на ББ щяхте да направите същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
А какво друго сте очаквали от Б.Б. и Ц.Ц?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
creepazoid
преди 13 години
Бачкай за 500лв. и като ти вдигнат тока от 300 на 350лв скачай до небето защото това е добре за икономиката. Както едно време при комунизма - всичко в името на човека, ама на кой човек?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
vedi
преди 13 години
mnogo smeshni izqwleniq stom zenite rastat tova e dobre za ikonomikata no ne mojesh da go obqsnish na neuki hora sajalqvam 4e ima ministri s arhai4no mislene ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 13 години
Не мога да не се съглася с бат Гойко... :DТова е инфо за материала.... Иначе нищо няма да се промерни.Това все едно да ме глобят, защото давам апартамент под наем за 700 лева, а съседа дава за 500 :X
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
Хе-хе, не се шашкайте това са приказки да забавляват "материала" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
rainmaker
преди 13 години
tova e reakcia na obshtestvenoto mnenie koeto preobladava b edin goliam procent ot naselenieto koito sa ikonomicheski negramotni.t.e. naroda govori" ei, kvo stava s tezi ceni....vsichko se vdiga, hranite poskapvat, kak shte giveem. kade e pravitelstvoto?!!! kvo paravi?!!!!ami ei na pravitelstvoto reshava da napravi komisia.....ot druga strana ikonomicheski gramotnite skachat i... prochetete po dolu.abe niama ugodia. balgarina si hlenche i tva e. nacionalna cherta, kvo da pravish.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
pecan
преди 13 години
комисия агенция комитет комисия агенция комитет.......ако всички тези държавни служители бяха в мандра краварник или на нивата страната щеше да прилича на швейцария.ЧЕЗ Софииска вода Карфур ако на тяхно място бяха бг фирми можеби щеше да е по добре.*** крадци наркомани без тях с сигурност щеше да е подобре.ДА АМА НЕ ПРОСТО БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още