IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частник – следващата мръсна дума в България?

Спекулантите ще бъдат следени от МВР, апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерски съвет

16:54 | 02.03.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
Частник – следващата мръсна дума в България?

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност, водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря до тук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно – срещу нея трябва да се борим, с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерски съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Като изключим разбира се картелните споразумения, държавата НЕ трябва да се меси нито при закъсалите, нито при печелещите, понеже там дето има големи печалби се появява и голяма конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
Vasil_Bachev
преди 13 години
не разбрах сюжетната линия ... министъра връща стандартите като лява мярка, бори се със спекулата, основават се нови ведомства с идеята да се насочи властта по-високо и по-фокусирано (явно защото надолу по веригата има много проблемни брънки) ... но как се стигна до "мръсния частник"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
bigiadri
преди 13 години
В Бг няма свободен пазар, има все още монополисти, има все още картелни несанкционирани споразумения . Освен това когато даден сектор от икономиката закьса веднага дьржавата виновна, иска се помощи от нея , облекчения. Когато обаче се печели в пьти , дьржавата лоша , дьржавата ограничава частния бизнес! Трябва еднозначно отношение на дьржавата и в двете посоки, когато даден сектор закьса -дьржавата да помага, когато даден сектор от икономиката се юрне да прави огромни с нищо не обусловани печалби - да се санкционира, да се ограничава! Друг е вьпроса , че всякакви дьржавни структури , които са контролиращи , обикновено са КОПУМПИРАНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
А ако си квартален магазин, носи ти стоката доставчика, а ти само я продаваш на хората след това с надценка, това прави ли те спекулант? В крайна сметка не променяш нищо физическо по нея.И форекса, и търговията с деривати МОЖЕ да се използват за спекулация, но МОЖЕ да се използват за арбитраж или за хеджиране на рисковете. Хората имат глава на раменете (или поне се предполага?) и могат сами да мислят за какво да ги ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"Как по-точно ще се дефинира "спекулант"??? Продаващ по-скъпо отколкото е купил стоката ли?"-----------------------------Строго "научно" погледнато :) , има доста *** метод за определяне какво е спекула. Спекула е когато след покупката и преди продажбата, върху купения обект не се оказва никакво ФИЗИЧЕСКО въздействие. Т.е. ако купиш нещо и го прекараш от склада на едро в магазина на дребно ти си търговец, а не спекулант. Но ако купиш апартамент и го държиш заключен и ПРАЗЕН в очакване на по-висока цена, на която да го продадеш, ти си спекулант. В този смисъл, и Форекса е чиста спекулация. Покупко-продажбата на разни фючърси и деривати също са спекулации.Обаче в случая с министър Найденов може би се има предвид нещо по-различно. Тепърва май ще видим какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
Alibaba
преди 13 години
Защо СПЕКУЛАНТ е *** дума ? Защо го приравняват с крадец, измамники далавераджия ? *** народ = Прости управляващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Как по-точно ще се дефинира "спекулант"??? Продаващ по-скъпо отколкото е купил стоката ли? Може би всички трябва да взимаме пример от БДЖ, Топлофикация и другите проспериращи държавни дружества...Правната и икономическа слепота на това правителство просто надминава всякакви граници, те не просто са леви, те са по-върли комунисти от БСП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Авторът е абсолютно прав. Коментарите са излишни. Поведението на Найденов обижда интелигентността на българина. Оставката му вече е наложителна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
А че има спекула и картелни споразумения е ясно (дизела 2.50, въпреки че цените на борсите се пренасят по-бавно до бензиностанциите). Само че източникът не е тук, а в централата на Лукойл в Москва, която пък е контролирана от мавзолея на Червения площад. И натискът ще продължи докато или не се отървем от зависимостта, или не им заиграем по свирката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Струва ми се, че забравяте, че раздуването на администрацията е един от класическите леви подходи за повишаване на подкрепата по време на избори. Кой държавен служител, добре осигурен без да върши нищо, ще гласува против работодателя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още