IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частник – следващата мръсна дума в България?

Спекулантите ще бъдат следени от МВР, апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерски съвет

16:54 | 02.03.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
Частник – следващата мръсна дума в България?

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност, водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря до тук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно – срещу нея трябва да се борим, с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерски съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 1 rate down comment 0
kinshasa
преди 13 години
Най-дразнещото е това, че не искат да плащат на хората заплати и дължащите им се пари, а раздуват администрацията ненужно само и само да вкарат хора от Гepb, които да им помагат в контрола на народа.Но така трябва, на овцете само с гега може да им се покаже пътя.Когато се научим на демокрация, тогава не ще позволяваме подобни мародерства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
Mendeleev
преди 13 години
Милиционерщината е пълна. Нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 0
Mendeleev
преди 13 години
Милиционерщината е пълна. Нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
" Частник следващата *** дума в България? " Така си е! Тя думата отдавна е ***! И това е така защото допуснахме най едрите ни частници да са от средите на най-големите ***! ..Сега искат / с цялата си наглост/ да ги наричаме " светци" ! Няма да стане лесно. Поколения трябва да минат за да им се забравят зулумите / а те ще продължават щото бизнес по правилата лесно не се прави. Иска се образование и акъл!/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
" Частник следващата *** дума в България? " Така си е! Тя думата отдавна е ***! И това е така защото допуснахме най едрите ни частници да са от средите на най-големите ***! Що се отнася до думата "СПЕКУЛА" , то тя е просто грешно употребена / не е чудно имайки предвид бедния речник на "елита " ни/!:))) ..друго се има предвид но засега е само прах в очите. Иска ми се да има реални действия по това което имат предвид, но.... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
"Отдавна мина времето, когато човек за човека бе брат."Да, тогава беше Големият брат... Все едно по времето на комунизма нямаше подкупи, шуробаджанащина и полицейски произвол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
dimilov
преди 13 години
Като изкупуват пряснота мляко на 40 ст,,а после обясняват по телевизията ,че плащат по над 80 ст и нагоре ,като му набутат вода и сухо мляко допълнително и реалната себестойност стане 25-30 ст ,а в магазина го гледаш на 1,90 2 лв ,какво трябва да си мислим.В белите държави храните са със 7% ддс ,тук ни дерат кожата с 20%.Въпреки че от Септемврийското въстание са минали 88 години ,е останала идиотската тръпка да колиш другия както можеш.Ако не с ножа ,то със всички възможни средства да изсмучеш каквото се сетиш.Отдавна мина времето ,когато човек за човека бе брат.Явно е по-изгодно да си гад.В Испания напр.във фактурата за тока ,реалната консумация с ДДС е около 80 % от сметкта ,а тук е близо 50 % и др.са *** измислени такси.Ние ,българите,явно сме умствено увредени хора.Щом търпим така да издевателстват с нас -друго обяснение нямам.Всеки друг народ би скочил и би изринал от земите си тия лешояди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"ако си квартален магазин, носи ти стоката доставчика, а ти само я продаваш на хората след това с надценка, това прави ли те спекулант? В крайна сметка не променяш нищо физическо по нея."-----------------------------Е как да не променяш нищо - променяш местоположението й - от камиона на доставчика на рафта на магазина, а от там в торбата на купувача.А за хеджирането може и да си прав - аз не знам какво е значи хеджиране и хедж фонд. Преди време опитах да прочета какво е, но така и не разбрах. Което ме наведе на мисълта, че щом не е ясно и недвусмислено написано, значи изглежда е по-малко или повече срамно. Изглежда е някакъв инструмент за спекулации, които е по-добре да не се знае как работят. ...Но ако не е така, винаги съм готов да си коригирам мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
Lazy
преди 13 години
По принцип цената на стоката се определя от пазара търсене и предлагане и тук държавата НЕ ТРЯБВА да се меси. Има обаче случаи на изкривяване на този пазарен механизъм. От една страна чрез картелни споразумения, за които си има орган, от друга, когато става дума за т.нар. стоки от първа необходимост - нееластични стоки. Там човек не може да спре да купува с което да намалее потреблението (такива стоки са общо взето хранителните) Тук е редно държавата да има някаква регулативна функция, точно как ще се осъществява тя обаче е важен въпрос, а министър Найденов струва ми се още не е узрял за идеята че има различни механизми за това и гледайки рейтинга на ЦЦ по време на показните акции, е стигнал до извода, че правилната регулация е Бий наред, за да не смеят много да надигат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
slayer
преди 13 години
сюжетна линия:създават се специални комисии/органи към МС -> осъжда се и се заклеймява спекулата -> връщаме се в годините преди '90-та -> частник = капиталист = упадъкима известна заигравка и преекспониране, за да се получи художествен ефект :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още