IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частник – следващата мръсна дума в България?

Спекулантите ще бъдат следени от МВР, апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерски съвет

16:54 | 02.03.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
Частник – следващата мръсна дума в България?

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност, водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря до тук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно – срещу нея трябва да се борим, с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерски съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
...да ни върне комунистите ли ?...шегуваш ли се ?...че те никога не са си отивали , нито от власта, нито от бизнеса, нито от картелните споразумения , нито от КОРУПЦИЯТА...изобщо толкова удобен, червен капитализъм си направиха(направо феодални отношения) дето никъде по света го няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
kircone
преди 13 години
а най-парадоксалното е, че точно тая концентрация на власт към премиера ще изиграе лоша шега и ще ни върне комунистите. и после техните опити за същото ще ги приемаме безропотно, тъй като ще са по-обмислени и завоалирани от тези сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
talasum
преди 13 години
мноооого повърхностен коментар. ако не схващаш логиката на статията, става дума за концентрирането на власт в МС и пътя към тоталитарната държава. ако теб те устройва - окей. мен обаче не ме. и докато онзи министър, дето внесе 20-годишното ирландско месо БЕЗНАКАЗАНО подхвърля думи като "спекула" просто така, без да ги разбира, за мен е притеснителноколегите надолу достатъчно са коментирали - има прекалено много администрация, която явно спи. и не е редно да се създава още, за да спи и тя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
СоКоЛоВ
преди 13 години
"Спекулантите ще бъдат следени от МВР, апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерски съвет".Малко заглавие на темата,автора и явно страда от депресивна параноя.Личи си.Частник с неплатени заплати и преди това данъци,както и не плащал още наеми и неможещ да си позволи "някои неща",но е все още на пазара и е даже бизнесмен.До сега....от нататък под ножа за такива ***,дали са били или не спекуланти,няма много връзка.Няма как да си съдаваш бизнес и да си пълен широбажданак и далавераджия и да си мислиш,че като не плащаш данъци или заплати ще спестиш нещо за гушата си.И все от далавери....ахах Горната статия е израз,точно на едни такива "бизнесемени" реват,че бизнеса им никога няма да го бъде,а то няма и как вече .ахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 13 години
Все по-убеден съм, че тия нямат представа как се управлява държава. Нямат ясна политика, нямат визия как и накъде да се развиваме, как да функционират ефективно институциите. Защо тогава се учудваме, че резултатите са такива? Теоретично е възможно една *** да напише "Война и мир", като *** хаотично по кравишите на пишеща машина. Теоретично е възможно и държава да се управлява с хаотични действия. Ама никой не дава на *** да пише романи, а държава може да се даде. Държава се управлява от държавници, не от сбирщина полуобразовани човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 13 години
Еххх, разкрит съм ... И все пак метанът се продава на дребно в Пловдив с 25% по-скъпо! И то от години. И то въпреки всички комисии и държавни структури... И с всяко билетче за рейса пълним яко гушката на някой ... И то само метанът ли????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
kravata_mu
преди 13 години
я! появи се представител на властта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 13 години
Точно така колега, НЯМА МЕХАНИЗЪМ!!! Всеки държавен служител, който е уволнен за НЕКАДЪРНОСТ /да се чете КОРУПЦИЯ, но не доказана/ се възстановява на работа от Съда. Държавата е блокирана от назначенията на СВОИ ХОРА от предишните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Но защо е необходимо нова комисия или орган да се създава, ако има такива. Нови хрантутници да се назначават на държавна хранилка.По-скоро да се сменят работещите в досегашните комисии, отговорни за това и те да заработят ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
slayer
преди 13 години
Не виждам смисъл да го правя. Но ако ще си трупаме администрация върху администрация и орган върху орган - НЕ, благодаря. Ако правителството няма механизъм сега да контролира подопечните си агенции и администрации, то какво гарантира, че ще може да го прави с новите, които създава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още