IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, като въведоха още ограничения за седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании. Сред засегнатите са Игор Сечин, сподвижник на президента на Русия Владимир Путин и президент на „Роснефт“, няколко финансови институции и енергийни компании, пише Forbes.

На физическите лица в „черния списък“ на Вашингтон ще им бъде забранено пътуването до страната, ще се замразят техни активи, както и ще бъдат наложени рестрикции за търговията.

Когато американското правителство приложи първите санкции срещу руското управление, Москва им се изсмя. Как може визовите забрани и замразяването на активи да се отразят на сметките на ревностните поддръжници на Путин? Какъв ефект ще има върху тях забраната да пътуват на Запад или да имат достъп до активите си в чужди банки?

Тази линия на разсъждения издава дълбокото неразбиране на целта и ефекта на санкциите. Те са в действителност един нов вид финансова война. Първоначално правилата бяха въведени, за да предотвратят достъпа на терористи до глобалната финансова система. Както Хуан Зарате, един от „архитектите“ на тези нови техники, коментира в книгата си „Финансови войни“ (Treasury’s War): „Въпросът не е в задължителното замразяване на активи в банки в САЩ, макар че и това е от полза, а в предотвратяването на хора, които са финансирали терористи, да получат достъп до официалната система“.

Не след дълго тези ограничения се разширяват и започват да обхващат полета и извън борбата с тероризма и се налагат и на цели държави. Ефектът им се засилва, когато се координират със съюзниците.

Това не означава, че санкциите ще възпират Путин, но действията му ще предизвикат все по-голям ръст на разходите, което ще подкопае и без това слабия му режим.

За да разберем как работят санкциите, нека разгледаме случая с Владимир Якунин, близък приятел на Путин и шеф на руските железници. Той заяви пред FT, че не е имал намерение да пътува до САЩ и няма никакви активи, така че санкциите не го притесняват.

Докато замразяването на активи и забраната за издаване на визи са донякъде неудобство за децата му, които живеят в чужбина. Те обаче са един вид срам, равносилни на финансова проказа.

Това, което хората не осъзнават, е колко широко се разпростира финансовата система на САЩ. Ако например Якунин поиска да си купи вила в Дубай, той ще трябва да плати и ще използва банка, за да трансферира парите. Финансовите институции обаче имат кореспондентски банкови взаимоотношения с американски финансови единици.

Санкциите за противодействие на въведени от Вашингтон ограничения са тежки - HSBC например беше глобена с 1,9 млрд. долара за подобен случай. Т. е., на практика санкциите изолират обхванатите физически лица от международната финансова система.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ми ако имаш рубли в банката няма ли да ги вземат? Т.е. ако някой ми плати в рубли нали има официален курс? Аз не мога ли да отида да си ги обменя? Те руснаците как намират евро за да идват и да купуват тука? Нали някой е бил достатъчно луд да им обмени рублите в евро? С долари надали можеш да пазаруваш кеш в кауфланд или била...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 22 rate down comment 7
michaelis
преди 10 години
Путин, няма проблем с шистовия им газ, после не газ а бистра водица ше им изнася на европейците, а без нея не може, че и за рубли ше им я продава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
"Силата" на кеша е само в главата - не го забравяй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 13 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Е то точно промяната на това статукво, към което плавно върви света, не дава сън на масоните от ФЕД ! Силата, но в същото време и голямата слабост на Империята на злото е ...."зеленото" ! Във военно отношение са пълен "шит" и руската мечка би ги отвяла без проблем.... "зеленото" трябва да се "скъса" и с пирамидата е свършено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
за рубли е още рано, но ако не вярваш пробвай с китайски донги, да видиш резултата и дали ще ти отговорят с твърдо Ни мяу, по натам, със руските ще бъде същото ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 7
toto 2
преди 10 години
Ква стана "Кешът е цар ".Ако искат да доубият Русия ,само трябва да свалят цената на петрола ...както е правено преди :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Предлагам ти да отидеш в който и да е магазин в света, освен в Русия и да кажеш, ше имаш рубли или карта валидна само в Русия и да искаш платиш! Хората ще ти отговорят с едно твърдо Нет и ще те пратят по дяволите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Ха така янки браво! Налагайте санкции, затваряйте сметки , изтегляйте капитали.... само така - никой да не ползва вече "зелено" ... и дано това доведе до вашето самоунищожение! Моля се ... за да си отдъхне света от масонската пирамида !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 11
data
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=696846Това за санкциите . А в резултат от действията на Путин вече никой не може да спре шистовата инвазия на Шеврон в Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
орязването не от света колега, а от платежната система петродолар и колкото повече държави санкционират, толкоз по добре за тях самите тъй като няма да ползват долара и по този начин да обедняват. Що не санкционират Африката, щото там вече се вее червен флаг и се осъществяват сделки с лика на вожда и ги боли шапката дали ше търгуват с долари ... както и Австралия и Русия и Бразилия, че даже и в Лондон правят китайските пичове директни сделки в RMB ми що да не праат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още