IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, като въведоха още ограничения за седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании. Сред засегнатите са Игор Сечин, сподвижник на президента на Русия Владимир Путин и президент на „Роснефт“, няколко финансови институции и енергийни компании, пише Forbes.

На физическите лица в „черния списък“ на Вашингтон ще им бъде забранено пътуването до страната, ще се замразят техни активи, както и ще бъдат наложени рестрикции за търговията.

Когато американското правителство приложи първите санкции срещу руското управление, Москва им се изсмя. Как може визовите забрани и замразяването на активи да се отразят на сметките на ревностните поддръжници на Путин? Какъв ефект ще има върху тях забраната да пътуват на Запад или да имат достъп до активите си в чужди банки?

Тази линия на разсъждения издава дълбокото неразбиране на целта и ефекта на санкциите. Те са в действителност един нов вид финансова война. Първоначално правилата бяха въведени, за да предотвратят достъпа на терористи до глобалната финансова система. Както Хуан Зарате, един от „архитектите“ на тези нови техники, коментира в книгата си „Финансови войни“ (Treasury’s War): „Въпросът не е в задължителното замразяване на активи в банки в САЩ, макар че и това е от полза, а в предотвратяването на хора, които са финансирали терористи, да получат достъп до официалната система“.

Не след дълго тези ограничения се разширяват и започват да обхващат полета и извън борбата с тероризма и се налагат и на цели държави. Ефектът им се засилва, когато се координират със съюзниците.

Това не означава, че санкциите ще възпират Путин, но действията му ще предизвикат все по-голям ръст на разходите, което ще подкопае и без това слабия му режим.

За да разберем как работят санкциите, нека разгледаме случая с Владимир Якунин, близък приятел на Путин и шеф на руските железници. Той заяви пред FT, че не е имал намерение да пътува до САЩ и няма никакви активи, така че санкциите не го притесняват.

Докато замразяването на активи и забраната за издаване на визи са донякъде неудобство за децата му, които живеят в чужбина. Те обаче са един вид срам, равносилни на финансова проказа.

Това, което хората не осъзнават, е колко широко се разпростира финансовата система на САЩ. Ако например Якунин поиска да си купи вила в Дубай, той ще трябва да плати и ще използва банка, за да трансферира парите. Финансовите институции обаче имат кореспондентски банкови взаимоотношения с американски финансови единици.

Санкциите за противодействие на въведени от Вашингтон ограничения са тежки - HSBC например беше глобена с 1,9 млрд. долара за подобен случай. Т. е., на практика санкциите изолират обхванатите физически лица от международната финансова система.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

55
rate up comment 11 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
Руската борса е побесняла нагоре, рублата - същоЕгати ерозиятаСмях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ерозират на баба му хурката.Веднага си личи надничарския стил на статията.Ще ми привежда примери как бай *** щял да си купува вила в Дубай. Ама не става дума, че на бай *** ама изобщо не му трябва вила в Дубай, и че СуЛю дето е в списъка със санкциите, веднага може да се замени със ПуЛю който не е там. И ще обясняват на санкционерите: http://***.clip4e.com/play_krasi_radkov_bai_shile_v_rusiq_sym.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
А относно енергийния отрасъл на дядо Иван, тук си пише достатъчно обективно: http://***.bbc.co.uk/russian/business/2013/06/130611_shale_oil_russia.shtml
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
...за което друг, и да се бие, едва ли ще се справи. Сам го нарече с точната дума "деофшоризация". Тоест, ако преди външни сили са контролирали /примерно/ 30% от руската икономика, скоро може и без 15% да останат. Да, санкциите ще повлияят негативно...за известно време. Всеки преход е, малко или много, болезнен. А след това? Още 1/7 от земната повърхност, на която доларът е на път да стане валута нон грата. Честито и на Обананата.А "Шистовата революция", за Русия, е изгодно да се отложи максимално. Къде четох /уф, не помня вече/ за откритите залежи от 3 трилиона барела шистов петрол /за газ май не ставаеш дума/ в сибир, с/у американския максимум от 1 трилион барела. Богатството развращава, наистина, ама е хубаво, като е под твой контрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 17 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Сега се сещам още нещо: С "анексията" на Крим, Русия пое цялата отговорност за всичко, ставащо на този къс земя. Америка, от своя страна, "нигого не е анексирала" досега - въпреки, че настани свои войски почти навсякъде - и не поема отговорността за съсипани животи, за отровена природа, за последващия ръст на МЕСТНАТА икономика...Само бие, гепи и бЕга. Йебем си западното ДИМО-окра-ция.Да подесетя, ако някой не е чул: С тези "санкции" путин постига нещо,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 13 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Гледам вдясно от тази статия руската фондова борса и веднага се сещам за ерозията на местната икономикаПрочетох че и безработицата там паднала с 1.7% тези днимъкаааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"А ако "аз" станат "всички" ?!? :))) "...и ФЕД ще се наака. И хамериката ще вземе да натиска този или онзи, ама като се опънат "нещем ви *** ратийки!", щото и такива има, какво? ще ходят да ги бият първо, да ги разрушават /както правят редовно/ и после да им "дават заеми за възстановяване" ?То не, че досега схемата не е работила, ама къде гаранция, че още ще?Гаранция-Франция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 25 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Изобщо, свидетели сме на поредния глобален процес на промяна на статуквото. Предишният беше през 90-те, когато се разпадна Съветският блок. Тогава имаше назрели политически и икономически условия. Соцлагерът беше в политическа и икономическа криза, имаше слаб лидер Горбачов, плюс мухлясалите старци в източна Европа, а Западът имаше силни и решителни лидери Рейън, Кол, Тачър, Митеран...Сега пак има условия за промяна на статуквото, но с обратен знак Западът в условията на преяждане и липса на противник си отгледа една клика от ***, които освен, че го докараха до икономически колапс, но и нямат никакви идеи какво да правят! В лагера на врага Русия и Китай, е съвсем различно силни и решителни лидери, здрава икономика, силни армии. Какво следва? Опит за промяна на статуквото!Това е положението към момента, Минке! Други *** нема! А какво ще стане...? Ще видим, но както вече писах, скоро нищо няма да е така, както е било до сега... Даже и климатът! Хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 23 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Брей, много сте изписали бре! Кога успяхте! Даже и през празниците сте дежурили да копате гроба на Русия...! хахаха!Мда.. а Путин пак мълчи! Хахаха!Аз пък да ви кажа, това, което става сега в Украйна е опит на янките да спрат нещо неизбежно. Всичко, което се случва в момента, щеше да се случи през декември така или иначе. Руснаците и китайците отдавна мислят по въпроса как да го *** на Шефа, а за тази година планираха и първите конкретни стъпки. Просто тогава на Путин щеше да му е по-спокойно, но едва ли не е мислил и за по-труден вариант. Такива събития се планират с години поне там, където това го умеят. Видно е и за малките деца, че до момента в тази криза никой не можа да предвиди нито един ход на Путин. Останаха си хората с истеричното джавкане и закани. А, и напоителни анализи като тези тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
http://***.segabg.com/article.php?id=697584 ======================Позитанските - масонски опорни точки на бай ти Андрей ! :))Минала година мисля, че беше в едно интревю по радиото беше се изцепил това който реално мисли - че "хората в България си искат социализма", веднага беше прекъснат за "рекламна пауза" е след това... о чудо - обърна се на 180 градуса !! :))Та те така и с масоно-евреите от *** и агенция "ГалЪ(о)п"! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още