IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как санкциите ерозират руската икономика?

Санкциите са нов вид финансова война и поетапно изолират икономиката на Русия от международната сцена

08:14 | 07.05.14 г. 68
Автор - снимка
Редактор
Как санкциите ерозират руската икономика?

САЩ разшириха санкциите срещу Русия, като въведоха още ограничения за седем длъжностни лица от Руската федерация и 17 компании. Сред засегнатите са Игор Сечин, сподвижник на президента на Русия Владимир Путин и президент на „Роснефт“, няколко финансови институции и енергийни компании, пише Forbes.

На физическите лица в „черния списък“ на Вашингтон ще им бъде забранено пътуването до страната, ще се замразят техни активи, както и ще бъдат наложени рестрикции за търговията.

Когато американското правителство приложи първите санкции срещу руското управление, Москва им се изсмя. Как може визовите забрани и замразяването на активи да се отразят на сметките на ревностните поддръжници на Путин? Какъв ефект ще има върху тях забраната да пътуват на Запад или да имат достъп до активите си в чужди банки?

Тази линия на разсъждения издава дълбокото неразбиране на целта и ефекта на санкциите. Те са в действителност един нов вид финансова война. Първоначално правилата бяха въведени, за да предотвратят достъпа на терористи до глобалната финансова система. Както Хуан Зарате, един от „архитектите“ на тези нови техники, коментира в книгата си „Финансови войни“ (Treasury’s War): „Въпросът не е в задължителното замразяване на активи в банки в САЩ, макар че и това е от полза, а в предотвратяването на хора, които са финансирали терористи, да получат достъп до официалната система“.

Не след дълго тези ограничения се разширяват и започват да обхващат полета и извън борбата с тероризма и се налагат и на цели държави. Ефектът им се засилва, когато се координират със съюзниците.

Това не означава, че санкциите ще възпират Путин, но действията му ще предизвикат все по-голям ръст на разходите, което ще подкопае и без това слабия му режим.

За да разберем как работят санкциите, нека разгледаме случая с Владимир Якунин, близък приятел на Путин и шеф на руските железници. Той заяви пред FT, че не е имал намерение да пътува до САЩ и няма никакви активи, така че санкциите не го притесняват.

Докато замразяването на активи и забраната за издаване на визи са донякъде неудобство за децата му, които живеят в чужбина. Те обаче са един вид срам, равносилни на финансова проказа.

Това, което хората не осъзнават, е колко широко се разпростира финансовата система на САЩ. Ако например Якунин поиска да си купи вила в Дубай, той ще трябва да плати и ще използва банка, за да трансферира парите. Финансовите институции обаче имат кореспондентски банкови взаимоотношения с американски финансови единици.

Санкциите за противодействие на въведени от Вашингтон ограничения са тежки - HSBC например беше глобена с 1,9 млрд. долара за подобен случай. Т. е., на практика санкциите изолират обхванатите физически лица от международната финансова система.

Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
съгласен съм с корекцията в #13
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
А статията е глупава-такива санкции ако не знаят как се избягват аз да помогна-с бушони. Общо взето цели да ни увери, че сега ще спрем да им ползваме петрола и те аха-аха да фалират. @pyramid само да знаеш-не са се готвили, а са очаквали това да е последният етап на войната. За това за няколко дни германците стигат необезпокоявани 600 км на вътре. Сталин не е можел да повярва(за това и изчезва за няколко дни), същевременно вижда как Хитлер сам се тика към гибел-чети Кисинджър, ако не си съгласен. А понеже няма значение оръжието и готовността да се воюва-погледни Корея и Виетнам и коментирай тях.@MZ/X а понеже Русия не е от големите сили в света за това санкциите са-моля местният Божков и местният Прокопиев(замести с който си искаш наш олигарх) да не ходя на запад-направо ужаст! С две думи-ПР за пред избирателите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 10
Pyramid
преди 10 години
Те ив Крим си бяха още от преди "анексията". И некой не е атакувал Кримския полуостров. Имаше си референдум, демократично волеизявление на суверена в автономна република /за разлика от Косово/, 97 % от явилите се гласуваха за присъединяване и, освен три изстрела от "украински" снайпер-провокатор /защото се съмнявам да е точно украински, тези народи са повече от братски/ не е имало никакво насилие.За разлика от Донецк, Луганск, Киев, Одеса, Славянск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Обяснявам /в трети пореден ДОПЪЛНИТЕЛЕН пост, че сякаш завиждат на Русия. Не разбирам, защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
от кой се е считало влизането на руснаци в Украйна за неизбежно??? Путин и Лавров се скъсаха да обясняват, че няма да ходят никъде(след Крим)-не съм очаквал да влязат-и няма смисъл да ходят по на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Системата ми орязва постовете. Целенасочено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 17
MZ/X
преди 10 години
В Северна Корея поддръжниците на Ким Джонг Ун също са много, но изолирането на една държава от света никога не е довело до нищо добро.Русия имаше шанс да стане една от големите икономически сили в света, но сега ще се превърне в изолирана държава, като Северна Корея, която само заплашва с военна си мощ, но в същото време населението и гладува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
...сякаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
Pyramid
преди 10 години
Победата във ВСВ си Е велика. и броят на жертвите показва, просто, колко им е струвала. Друг въпрос, че са се готвили да нападнат първи, ама плановете често имат свойството да се объркват. И не само руските. Преди време, една страна с много ивици и звезди по флага си, вилня във Виетнам. След това, вилня и на много други места.И не отвсякъде се върна с победа.Дори от един Афганистан, ако и да успя да го разруши, пак си тръгва, щото не може да си финансира пребиваването, не за друго. А че имала офъжие - ами нека си го има.Русия за пореден път е изправена сама срещу цял блок, който...абе, не ви ли се струва малко извратено но, сякаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 8
Sakamano
преди 10 години
Не знам дали Путин е ***, но съм сигурен, че колкото и да стъжни живота на руснаците, поддръжниците му няма да намалеят. Те са си такива. Дават 20 милиона жертви във война и го наричат "Велика победа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още