IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Бюджетният дефицит след 2011 г. по закон няма да може да надвишава 2% от БВП

11:15 | 30.06.11 г. 72
Автор - снимка
Създател
Парламентът прие окончателно част от Пакта за финансова стабилност

Народното събрание днес одобри окончателно промените в Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с предложения от Министерството на финансите Пакт за финансова стабилност.

Клаузите бяха гласувани във вида, приет преди това от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Мярката от пакта, свързана с промени в Конституцията, засега е приета само от бюджетната парламентарна комисия на първо четене. 

С измененията се ограничава равнището на бюджетния дефицит до 2% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Според другата нова законова клауза, разходите по консолидираната фискална програма не трябва да надвишават 40% от прогнозния БВП.

Посочените промени ще влязат в сила от 1 януари 2012 година.

„Тези (фискални) правила ни предпазват от необмислени ходове и гарантират стабилни условия за растеж”, подчерта финансовият министър пред народните представители. По думите му, така правителството поема ясна отговорност за фискалната политика, към която се придържа.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър Румен Овчаров обаче заяви в изказването си пред парламента, че приемането на посочените текстове е „самоцелно действие“. „Не виждам никаква логика в тяхното прилагане в този вид и този размер, а и нямат отношение към фискалната стабилност“, коментира той, цитиран от БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 10
ravnovesie
преди 13 години
Прав си, но в случая е напълно прав. Този пакт за стабилност е пълна глупост. Всъщност ако го бяха вкарали в конституцията щеше всъщност да допринася за много по-голяма нестабилност в икономиката, отколкото да си оправдава името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
stasi666
преди 13 години
Румен Овчаров не трябва ли да е в затвора а не на трибуната на парламента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още