IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво се случва, ако няма газ?

Най-големите потребители на газ у нас са топлофикационните дружества - "Топлофикация София" потребява над 1/4 от газа в България. През 2020 г. в сектор "Енергетика" са използвани  8,7 млн. мегаватчаса от общо малко над 29 млн. мегаватчаса, какъвто е обемът на реализираните продажби на "Булгаргаз".

Заради тяхната социална роля топлофикациите са длъжни да поддържат резерви от алтернативно гориво - мазут, а в случай на кризисна ситуация - да преминат изцяло на него. Според кризисни планове, представяни от Министерството на енергетиката пред Европейската комисия, за топлофикациите са предвидени минимални количества газ, които са необходими за поддържането на нормалния процес на работата им.

Но активната работа на тези дружества е от октомври до април, а в летния сезон потреблението намалява съществено. Това означава, че при сегашните обстоятелства едва ли ще се стигне до прилагането на кризисни мерки по отношение на сектор енергетика, ако доставките на газ бъдат напълно преустановени.

Вторият по големина потребител на природен газ у нас е химическата индустрия - 8,4 млн. мегаватчаса през 2020 г. Данните за първите девет месеца на 2021 г. обаче показват съществено намаление на потреблението - до 4,7 млн. мегаватчаса, което е спад от 22% спрямо същия период на 2020 г. Според медийни публикации това се дължи основно на "Нефтохим" - Бургас, защото рафинерията е намерила алтернативен доставчик и купува газ чрез него, посочва икономистът Георги Ангелов.

Газът се използва в рафинерията в процеса по преработката на петрола, но и като суровина за производството на водород.

За част от индустрията природният газ е не само енергоизточник, но и основна суровина за производството - например на азотни торове. "Неохим" например съобщи за ръст на разходите си за енергия и природен газ със 76% за последното тримесечие на 2021 г., когато бяха и едни от най-високите цени на газа. Тогава дружеството е платило 232 млн. лева за това перо.

Другият голям производител на торове у нас - "Агрополихим" още през 2019 г. инвестира за удвояване на обема на терминала си за течен амоняк и реално обезпечава своята основна производствена дейност. Доставките на амоняк се извършват през пристанище Варна, казват от компанията. "Агрополихим" има и пароцентрала на биомаса и практически е независим от природния газ.

Домакинствата у нас са защитени потребители - при тях газът трябва да спре последен. У нас нивото на битовата газификация е много ниско - едва около 120 хил. домакинства са газифицирани.

България се изправи пред криза с доставките на газ през 2009 г., когато спор за транзита между Украйна и Русия спря газа за Европа. Но тогава ситуацията беше коренно различна - "Газпром" беше единствен доставчик, а спирането беше по средата на отоплителния сезон. В последвалите години страната ни изключително бавно предприе някои стъпки за диверсификация - сред основните е договорът за доставка на газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море.

Пазарната ситуация също е различна и днес вариантите са налични. Основното опасение, че втечненият газ ще дойде на много по-висока цена, пък може и да се окаже още един мит, който действията на "Газпром" ще ни помогнат да разбием. При всички случаи Европа вече научи урока, че не трябва да зависи от един източник. Въпросът е да успеем да го затвърдим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
Да (само за протокола), но срещу яки кинти от износ на ток. Това беше една зима - 1985-1986. Шести блок още не беше пуснат, а пети работеше в наладъчен режим. Първата година и първите резултати от политиката на новия кърмчия в Кремъл, който завъртя руля рязко на запад, демек - първите ласки на новата икономическа реалност, която ни изплющя неподготвени. И от тогава - та до днес . . . ;) Манипулацията е, че сме щели сега да сме Швейцария, ако не сме строили руски АЕЦ и не сме се къпали в руски газ, но явно повечето днешни българи го вярват и съответно получават това, което заслужават. Както вече писах по-долу - ще имате и думата, и времето да си обяснявате и да се надъхвате колко е хубаво всичко, което предстои да ви се случи . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
От къде да знае, че у нас е имало режим, за членове на партията не важеше! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Все пак, русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Нямаш обща култура. Последният договор на Булгаргаз с газпром е от 2012 година, тоест 10 годишен. Преди има няма 3 години Бойко Борисов смени формулата за цената, затова и сега плащаме близка до борсовата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
benedict
преди 2 години
Има и лесно решение - закриваме Топлофикация София. Хем няма да ползваме толкова газ, хем няма да се източват данъците ни от тази черна дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
Борката
преди 2 години
Газпром не е започнал да продава по-малко газ! Полша го "купува" от Германия през брюкселските кабинети (корупция). А Германия купува за рубли. Така и ние купуваме, не си правете илюзии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
superlud
преди 2 години
И като е така защо за май цените са +35%. Тая статия да не е платена публикация от американското посолство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 2 години
Както винаги се опитваш да манипулираш .А спомняш ли че докато светеха крушките в Гърция и Турция с български ток българските крушки не светеха и хората стояха затворени в асансьора щот ги е финал режима ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 2 години
Аз не, че нещо, ама помня години, когато и Турция и Гърция получаваха природен газ САМО от България ... И им светеха крушките с български ток . . . Демек, България - де факто - беше енергиен хъб на Балканите, с реална перспектива и проекти да разширява този си статут. Защо сега е енергиен просяк, което също е непоклатим факт, предвид проблемите, които се дискутират в момента, предстои надолу в коментарите си да обяснят редовните тукашни анализатори . . . дет се вика, нали това им е работата - да обясняват процесите на глъмовете, които разбират само от кинти. Хубавото за експертите и анализаторите, редовно наторяващи почвата на този благодатен сайт е, че техният дял спрямо глъмовете кинтаджии само ще нараства поради неизбежните изменения в икономическата среда - все по-малко заети в реалния сектор и все повече свободни от трудови ангажименти анализатори из нета . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
mick
преди 2 години
Много дългосрочен 3 години има няма. И най-важното ЕС накара България да приеме формула за ценообразуване на база борсовата цена в ЕС. Та толкова за общата култура и кой я има и кой няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още