IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво се случва, ако няма газ?

Най-големите потребители на газ у нас са топлофикационните дружества - "Топлофикация София" потребява над 1/4 от газа в България. През 2020 г. в сектор "Енергетика" са използвани  8,7 млн. мегаватчаса от общо малко над 29 млн. мегаватчаса, какъвто е обемът на реализираните продажби на "Булгаргаз".

Заради тяхната социална роля топлофикациите са длъжни да поддържат резерви от алтернативно гориво - мазут, а в случай на кризисна ситуация - да преминат изцяло на него. Според кризисни планове, представяни от Министерството на енергетиката пред Европейската комисия, за топлофикациите са предвидени минимални количества газ, които са необходими за поддържането на нормалния процес на работата им.

Но активната работа на тези дружества е от октомври до април, а в летния сезон потреблението намалява съществено. Това означава, че при сегашните обстоятелства едва ли ще се стигне до прилагането на кризисни мерки по отношение на сектор енергетика, ако доставките на газ бъдат напълно преустановени.

Вторият по големина потребител на природен газ у нас е химическата индустрия - 8,4 млн. мегаватчаса през 2020 г. Данните за първите девет месеца на 2021 г. обаче показват съществено намаление на потреблението - до 4,7 млн. мегаватчаса, което е спад от 22% спрямо същия период на 2020 г. Според медийни публикации това се дължи основно на "Нефтохим" - Бургас, защото рафинерията е намерила алтернативен доставчик и купува газ чрез него, посочва икономистът Георги Ангелов.

Газът се използва в рафинерията в процеса по преработката на петрола, но и като суровина за производството на водород.

За част от индустрията природният газ е не само енергоизточник, но и основна суровина за производството - например на азотни торове. "Неохим" например съобщи за ръст на разходите си за енергия и природен газ със 76% за последното тримесечие на 2021 г., когато бяха и едни от най-високите цени на газа. Тогава дружеството е платило 232 млн. лева за това перо.

Другият голям производител на торове у нас - "Агрополихим" още през 2019 г. инвестира за удвояване на обема на терминала си за течен амоняк и реално обезпечава своята основна производствена дейност. Доставките на амоняк се извършват през пристанище Варна, казват от компанията. "Агрополихим" има и пароцентрала на биомаса и практически е независим от природния газ.

Домакинствата у нас са защитени потребители - при тях газът трябва да спре последен. У нас нивото на битовата газификация е много ниско - едва около 120 хил. домакинства са газифицирани.

България се изправи пред криза с доставките на газ през 2009 г., когато спор за транзита между Украйна и Русия спря газа за Европа. Но тогава ситуацията беше коренно различна - "Газпром" беше единствен доставчик, а спирането беше по средата на отоплителния сезон. В последвалите години страната ни изключително бавно предприе някои стъпки за диверсификация - сред основните е договорът за доставка на газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море.

Пазарната ситуация също е различна и днес вариантите са налични. Основното опасение, че втечненият газ ще дойде на много по-висока цена, пък може и да се окаже още един мит, който действията на "Газпром" ще ни помогнат да разбием. При всички случаи Европа вече научи урока, че не трябва да зависи от един източник. Въпросът е да успеем да го затвърдим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
:) А добре дошъл. Къде се за три толкова време :?? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 2 години
Бяхме зависими от Русия. Сега сме зивисими И от САЩ, Гърция и Турция. Да живее независимостта ни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
Alex Silver
преди 2 години
Аз пък в едно съм сигурен - че може и без твоите скудоумни коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Все пак, русия трябва да бъде заличена! === Ти кАжи за православието. Какво рече онова Пасе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
Alex Silver
преди 2 години
Ние нямаме икономика, защото така поиска чорбаджията. Пречела му на националните интереси у нас. Сега е ред на АЕЦ "Козлодуй". В идеалния случай требе да се гръмне с най-хубавото гориво на фалиралата УХ. Голям фойерверк ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Разбира се че можем без руски газ. Нека дежурните опорчици да споделят мнение, как в една Португалия има 2 петролни рафинерии и над 350 стъкларски фабрики и 7 торови завода , след като не получават този благодат "руски тръбен газ"?! Внасят от Ангола, Нигерия, Алжир, САЩ, Катар... Също така да обяснят как в една Испания има 10 големи нефтени рафинерии, над 120 стъкларски фабрики само за промишлено стъкло и около хиляда други, и 17 завода за селскостопански торове. И защо в тези държави се живее по-добре от България и населението е газифицирано, а у нас не?! Защо при тази липса на това безаналогово чудо "руски тръбен газ" тези икономики се справят в пъти по-добре от БГ с най-големите си консуматори на природен газ - стъкларски фабрики, химически заводи, торови заводи че и газифицирани градове и оранжерии?! А на опорчиците ще им излезе пяна на устенцата като разберат как ще заместим руското ядрено гориво... :))) ... В Украйна от 15 руски реактора вече 8 работят с друго гориво, което изобщо няма нищо общо в цялата верига на доставки с денацификаторската *** и има европейски произход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разбира се, че е заменим и многп скоро ще стане ясно и на нак-празноглавите копейници. Досвидания, приходи от България и Полша, поне докато жужето не нaлaпa пaтлака в бункера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Damian12
преди 2 години
Цената на нашият досегашен договор не беше ли базирана на борсовите цени? Тоест без договор пак ще купуваме на същите цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
Добре. За сметка на това социализмът в Европа започна с печатане на кинти, отмяна на половете, зелени блянове и задължителни ваксинации. Тези, които я управляват даже нямат биография. Предстои да видим как ще свърши . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 2 години
Мави, социализъма в България почва и свършва с купона система .и искам сериозно да обърнеш внимание на факта че същите *** който управлявана ссср тогава управляват Русия сега. Защото Горбачов е от котилото на Андропов демек кгб от където е и Путин. Все същите миционери с празни фурашки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още