IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Какво се случва, ако няма газ?

Най-големите потребители на газ у нас са топлофикационните дружества - "Топлофикация София" потребява над 1/4 от газа в България. През 2020 г. в сектор "Енергетика" са използвани  8,7 млн. мегаватчаса от общо малко над 29 млн. мегаватчаса, какъвто е обемът на реализираните продажби на "Булгаргаз".

Заради тяхната социална роля топлофикациите са длъжни да поддържат резерви от алтернативно гориво - мазут, а в случай на кризисна ситуация - да преминат изцяло на него. Според кризисни планове, представяни от Министерството на енергетиката пред Европейската комисия, за топлофикациите са предвидени минимални количества газ, които са необходими за поддържането на нормалния процес на работата им.

Но активната работа на тези дружества е от октомври до април, а в летния сезон потреблението намалява съществено. Това означава, че при сегашните обстоятелства едва ли ще се стигне до прилагането на кризисни мерки по отношение на сектор енергетика, ако доставките на газ бъдат напълно преустановени.

Вторият по големина потребител на природен газ у нас е химическата индустрия - 8,4 млн. мегаватчаса през 2020 г. Данните за първите девет месеца на 2021 г. обаче показват съществено намаление на потреблението - до 4,7 млн. мегаватчаса, което е спад от 22% спрямо същия период на 2020 г. Според медийни публикации това се дължи основно на "Нефтохим" - Бургас, защото рафинерията е намерила алтернативен доставчик и купува газ чрез него, посочва икономистът Георги Ангелов.

Газът се използва в рафинерията в процеса по преработката на петрола, но и като суровина за производството на водород.

За част от индустрията природният газ е не само енергоизточник, но и основна суровина за производството - например на азотни торове. "Неохим" например съобщи за ръст на разходите си за енергия и природен газ със 76% за последното тримесечие на 2021 г., когато бяха и едни от най-високите цени на газа. Тогава дружеството е платило 232 млн. лева за това перо.

Другият голям производител на торове у нас - "Агрополихим" още през 2019 г. инвестира за удвояване на обема на терминала си за течен амоняк и реално обезпечава своята основна производствена дейност. Доставките на амоняк се извършват през пристанище Варна, казват от компанията. "Агрополихим" има и пароцентрала на биомаса и практически е независим от природния газ.

Домакинствата у нас са защитени потребители - при тях газът трябва да спре последен. У нас нивото на битовата газификация е много ниско - едва около 120 хил. домакинства са газифицирани.

България се изправи пред криза с доставките на газ през 2009 г., когато спор за транзита между Украйна и Русия спря газа за Европа. Но тогава ситуацията беше коренно различна - "Газпром" беше единствен доставчик, а спирането беше по средата на отоплителния сезон. В последвалите години страната ни изключително бавно предприе някои стъпки за диверсификация - сред основните е договорът за доставка на газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море.

Пазарната ситуация също е различна и днес вариантите са налични. Основното опасение, че втечненият газ ще дойде на много по-висока цена, пък може и да се окаже още един мит, който действията на "Газпром" ще ни помогнат да разбием. При всички случаи Европа вече научи урока, че не трябва да зависи от един източник. Въпросът е да успеем да го затвърдим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Ако имаше малко обща култура щеше да си наясно, че България има дългосрочен договор с газпром и въпреки това заплаща суровината на почти борсова цена. Този договор изтича в края на тази година. Ама пък що ти е обща култура, като можеда плещиш каквото си поискаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 2 години
Разбираш за кво иде реч. Цената на руската газ винаги е включвала финансова и политическа компонента. Опита да се създаде спот пазар е опит да се изолира политическата компонента . Както виждаш политическата компонента е особено важна за руснаците защото те отказват да продават без нея а и поведоха война . Въпросът е колко купува на българите тази политическа компонента и наистина ли е евтин руския газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Ти си много разтревожен за имиджа на Русия :D руснак ли си или си копейка - и двата случея е ясно, че не си от умните, просто ми е интересно дали си роден крепостен селянин или си станал такъв по нещастно стечение на обстоятелствата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 2 години
Мисля че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 2 години
айде първо да завършим 7ми клас и тогава да правим анализи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
serafima
преди 2 години
Тези полуистини се пишат, за да се покаже, че сме предани на сегашното управление на ЕС. Става ми много тревожно с тази пропаганда, която се води срещу Русия сега и се подклаждат настоящите отношения. В този тон, за да се докарам на властта, и аз бих казала: Не, не е незаменим руският газ. В работата и в любовта няма незаменими хора. Братската американска страна ще ни изпраща втечнен газ отвъд океана безплатно. Имаме шанс и от Австралия да получаваме. Когато човек не си знае интересите, прави големи глупости. След време защитниците на тази политика ще си ТРАЙКАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 2 години
когато имахме дългосрочен договор, пак плащахме двойна цена.. неоспорим факт!... ква опорка имате за това,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Oбичам България
преди 2 години
Разбира се, копейче, ЕС са виновни за намаленото търсене по време на пандемията и последвалото увечено търсене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
mick
преди 2 години
"Или с други думи "евтиният руски газ" вече е само мит, а реалността показва, че през миналата година суровината поскъпна с 900%, според Ангелов. " - Сами си го причинихме това, с подбутване от ЕС - нямаме дългосрочен договор, и цената се определя от борсовата в ЕС. Така, че не пишете глупости. Прекалено нагло е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още