IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Съветите на Европа за Гърция и поуките за България

Между препоръките, според които трябва да действат южните ни съседи, има доста моменти, в които трябва да се вгледаме, твърди Петър Ганев

16:04 | 27.05.11 г. 46
Автор - снимка
Създател
ИПИ: Съветите на Европа за Гърция и поуките за България

Основният проблем пред пазара на труда в България се оказа статистиката, която отчита прекалено високи нива на безработица в страната. Министър Тотю Младенов се разсърди на НСИ, че отчита повече безработни и един вид му мъти водата.

Вместо да се сърди на статистиката обаче, министър Младенов най-добре да се замисли за водената от него политика на пазара на труда. Всичко, което прави министърът в последните 1-2 години, е да концентрира повече власт в колективите и самия себе си.

Кристалният пример за това е разпростирането на колективни трудови договори в цели браншове – нещо, което противоречи на всякакъв здрав разум и нарушава правото на свободно договаряне. Забележете, че тук не се говори за колективния трудов договор като такъв или за страните по него, а за неговото насилствено разпростиране върху всички останали (работодатели и работници) в бранша.

На фона на родната действителност, нека да видим какво предписва Европа на Гърция в това отношение. В последният доклад (Third Review – Winter 2011) относно напредъка на страната по т. нар. Програма за приспособяване на икономиката на Гърция (The Economic Adjustment Programme for Greece) се отделя специално внимание на пазара на труда на южната ни съседка.

Фокусът се поставя именно върху разпростирането на колективни трудови договори – доскоро редовна практика в Гърция. Европейската Комисия силно критикува подобна практика, като изрично записва, че това води до изкривяване на заплащането и загуба на работни места.

Приветстват се реформите в трудовото законодателство от декември 2010 г., които силно ограничават възможността за подобно разпростиране и дават възможност за договаряне на фирмено ниво.

Европейската комисия дава допълнителни предписания да се даде възможност за свободно договаряне работник-работодател, без ролята на колективите да бъде насилствено налагана с закон. Фокусът на Европа е икономическият растеж и работните места и ето какви са препоръките – спрете да налагате колективите!

В този доклад за Гърция има и други интересни моменти, които се отнасят и до родната действителност.

Като ключова се определя дерегулацията и отпадането на ограничения пред т. нар. свободни професии (адвокати, нотариуси, инженери, архитекти, одитори, фармацевти) в южната ни съседка – в доклада терминът е „затворени професии”, който определено е по-близо до действителността от родният термин.

В доклада на Комисията се отбелязва, че ограниченията (цени, реклама, териториални и географски ограничения или такива на входа на професията – изпити, възраст, опит и т.н.) са по-скоро резултат от натиска на определени групи със специални интереси и са в ущърб на конкуренцията и потребителите. Изрично е записано, че дори препоръчаните цени изкривяват пазара и са във вреда на потребителите.

Подходът при реформата на затворените/свободни професии в Гърция е бил изричното премахване на всички неоправдани ограничения, като в период от 4 месеца могат да се аргументират и отново въведат някои от тях.

С други думи, подходът не е бил да се аргументира защо се премахва дадено ограничение, а просто се премахват всички и се оставя време да се аргументира въвеждането (възстановяването) на дадено ограничение.

Този подход се определя като най-бързият начин за „освобождаването” на въпросните професии. Според доклада, това „освобождаване” на професиите означава повече заети и оборот в съответните професии, по-ниски цени и по-добро качество. Ето още една поука от доклада за Гърция – освободете „свободните” професии.

Материалът е публикуван в блога на Института за пазарна икономика

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Мда, то и аз като пазарувам в магазина от маркирането на стоката на касата до изваждането на парите от джоба съм длъжник на магазина. Изобщо така ако издребняваме всеки е длъжен на всеки друг във всеки един момент. Голям праз.О, и аз съм горял с пари от нечестни работодатели, дори съм го осъдил за това. И? Пиеш една студена вода, а после работих с клиента на работодателя отделно (който също беше ужилен от него) и си избих значителна част, ако не и всички пари.И защо пък бизнеса трябва да отговаря на ТВОИТЕ изисквания? Защо работниците трябва да отговарят на ТВОИТЕ прищевки? Какъв си ТИ, демек, че да изискваш това от тях?! Поминък ли им даваш? Труда си ли инвестираш? Или просто си социалист (национал или обикновен), който не може да търпи да се прави нещо, което той лично не одобрява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 13 години
От момента в който го наемеш вече си му ДЛЪЖНИК! Аз затова тръбя, че на българския бизнесмен му е сбъркана философията и е неграмотен! Той си мисли че някой му дължи труд и загубено време, щото бил рискувал:)))) Глупости. Вдигат заплатите и на пазара остава само КАЧЕСТВЕНИЯ БИЗНЕС ! Каде прозря КОМУНИЗЪМ тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Трудовият договор е двустранен за всяка от страните по него възникват насрещни права и задължения. Предметът на трудовия договор е предоставяне на работна сила физически и умствен труд. Трудовият договор се сключва задължително в писмена форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Работника кредитира работодателя с труда си а в края на уговорения в договора им срок работодателя плаща дълга си! Или ти им плащаш предварително, а те после ти вършат работата!!?:)... Хайде помисли!:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Хехе, гледай ме какво ти приказвам, не какво правя... верно още живеете в комунизма.К'ъв кредит, к'ъв дебит, за какво приказваш изобщо! Работника получава пари в замяна на труда си. Работодателя получава пари защото организира труда, инвестира капитал и поема риска бизнеса да фалира и да изгуби парите си. Никой на никой нищо не "дължи", нито е "социално", "морално", "етично" и така нататък задължен, и е безумие да се вменява такова задължение чрез закон.Ако на работника не му отърва, прав му път - да си намери капитал и да почва бизнес. *** не е толкова лесно май-май. Познавам доста хора, които сами си направиха бизнеса и доста години хич не е лесно, а много бизнеси просто в един момент фалират.Къде-къде по-лесно е да мучим в хор "Едрия бизнес експлоатира работника" и да го "спасяваме" този работник, като отнемем препитанието му чрез забрана да работи за по-малко от МРЗ. С приятели като вас кой ли има нужда от врагове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
...накратко: Там се извършва подялбата, на стриганото през годината между тези, които държат властта в държавите /политическа, правосъдна правораздавателна, информационна икономическа и т.н/! Това се прави там за да е скрито от тези, чиито ресурс е откраднат!:)))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Отговора е ***. Редовите избиратели са като овце. Те се вторачват в правителствата и партиите, а не кой ги финансира:)) Финансира ги винаги бизнеса и в замяна иска разрешение да стриже овцете поголовно и без проблеми! Е, разбира се от бизнес до бизнес има разлика. В по развитите страни бизнеса знае, че за да стриже повече, са необходими по голям брой и по качествени овце и затова си ги отглежда с повече внимание, създавайки условия да привлича и чуждите:)) Та на въпроса : Не затварят тези дупки, защото от там се финансират "под масата" самите правителства и техните членове поотделно. За пред овцете правителствата показват други /загрижени/ лица! Да и развитите държави го имат демографския проблем макар и смешно малък в сравнение с нашия. Има една съществена разлика обаче!!! Те ИМАТ финансовият ресурс и условията да привлекат качествени овце ,а нашите довчерашни голтаци, само си мислят че го имат и лекомислено губят единствения си ресурс за бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Но не - не се работи по този модел защото печалбите лесно се изнасят в офшорни зони. И ето ти въпрос с много повишена трудност - защо офшорните зони просто не се забранят?! Защо след като всички държави са наясно с вредата от тях просто не ги забранят??! Ако държавите са толкова загрижени за бюджетите и данъците си, какво по-просто от това?? Защо данъчните преследват настървено собствените си граждани и бизнес, а така удобно забравят за офшорните зони?? Хайде нека държавите затворят тези черни дупки и тогава да гледат в нашите канчета. Но не - не го правят. Защо Страхо, защо не го правят - отговори ми моля на този въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Точно така STRAHO - хората имат нужда от повече защото иначе просто не се възпроизвеждат и нациите им умират. И не само нашата - може би без САЩ, които имат програми за импорт на имигранти, всички развити страни имат сериозни демографски проблеми. Включително най-най-локомотива на Европа - Германия. И защо е така? Ами защото държавата и синдикатите провеждат криворазбрана социална политика. Обаче кажи ми ти, що за социална политика е това, държавата да ти иззема значителна част от заплатата (30-40%) под формата на данъци и осигуровки и да нарича това грижа за работника?! Аз лично, по-голямо безумие или лицемерие от това не мога да се сетя. Защо не се премахнат осигуровките, които са един съпътстващ данък, който се плаща независимо от крайния резултат, а да се облага (може и прогресивно) само крайната печалба (лична или корпоративна)? Така ще е възможно да се открият много повече работни места, а ако има печалба, тя може да се обложи колкото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 13 години
Кой пише тук за социализъм!? Не и аз де. Аз пиша за по справедливо разпределение на БВП колкото и да е цифрата му! А за увеличението на БВП спор няма . Застъпвам виждането че ниския БВП се дължи на КАЛПАВ и НЕОРИЕНТИРАН "бизнес" който трябва да си отиде за благото на всички! Не е справедливо работниците и служителите да му плащат глупостите като му работят за без пари надявайки се че един ден ще се оправи и ще почне да плаща и връща кредита си към тях. Да работодателя е кредитополучателя ! Работника е кредитор и е в правото си да му потърси сметка рано или късно! За какъв глад става на въпрос тука!? Голяма част от хората са на сметка да поработят сезонно някъде в странство и да преживяват със спестеното до другия сезон:) Масово ученици заминават да учат на запад с намерение да работят там. Абе тия хора /бизнеса/ слепи ли са? Каква икономика ще правят без квалифициран персонал? Освен храна хората имат нужда и от дрехи литература за да повишават квалификацията си ,възпроизводство..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още