IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя идея би продавала българския капиталов пазар отново?

В годините преди финансовата криза хората бяха привлечени от бляскавите светлини на финансите и красивите истории за успех, смята блогърът BigBear. Какво е положението сега?

14:55 | 22.06.10 г. 40
Коя идея би продавала българския капиталов пазар отново?

Когато не става въпрос за стоки от жизнена необходимост, причината за покупка не е нуждата, а добре разказаната история – примерно - с нашия шампоан ще забравите за пърхота, ножчето следва извивките на лицето Ви и ароматът на парфюма ще обърне погледите на жените към Вас.

В резултат на “консумирането” на историите на подобни продукти имаме една огромна група от чисти, добре избръснати и парфюмирани потребители, които все още не са получили това, за което всъщност са платили – вниманието на противоположния пол. И тогава отново се прегръща нова идея - “купуват” се историите за сигурните печалби на финансовите пазари.

Годините преди Финансовата криза бяха златни времена за българските наследници на Шехерезада. Инвестиционните посредници разказваха за нарастващи годишни възвръщаемости на доверителното управление, мажоритарните собственици правеха успешни първични увеличения на капитала, разказвайки истории за бъдещо възходящо развитие у нас и в съседни страни, Борсата обсъждаше варианти за регионални пазари. Привлечени от бляскавите светлини на финансите и красивите истории за успех към всеобщата веселба се присъединяваха все повече хора. Еуфорията стана толкова голяма, че всяко нещо, което се появеше на общата “шведска маса” от инвестиционни възможности, бързо изчезваше.
 
След изчерпването на качествените компании акциите дори на компании без бъдеще, перспективен бизнес или даже без активи се разграбваха, като цената нямаше значение. Накрая се видя, че Страхът продава дори по-добре от алчността. И макар да последва финансово опустошение, на инвеститорите сега отново компаниите продължават да предлагат варианти на старите истории – гарантирани резултати от бизнес или валутен пазар – под формата на обещания за месечна гарантирана доходност или привилегировани акции с гарантиран дивидент.

На инвеститорите обаче им е трудно да повярват, че компания, която няма практика да споделя печалбата си под формата на дивидент с обикновените си акционери, ще имат различно отношение към привилегированите си акционери…

Брокерите и управляващите дружества пък се преквалифицираха от български на международни и започнаха да проповядват идеята, че няма да губят повече, защото не инвестират в България, а имат възможност да търгуват на далеч по-ликвидни пазари. Бягството от решение в позиция, където имат сравнителни езикови, културни и социални предимства, към чужди и познати само чрез интернет територии обаче трудно ще даде устойчив успех…

Борсата написа поредната приказка под формата на двугодишен план за развитие съобразно това, което искаха да чуят оредяващите инвеститори, и се оттегли на поредната си незаслужена многомесечна почивка. Вече изтича и второто тримесечие на 2010, но реални действия съобразно плана освен анкети с посредниците няма…

Другата история, която се разказва упорито напоследък, е за акциите на държавните компании, които ще раздвижат борсата, и затова брокери и борса се опитвали да се срещнат с правителството по темата, но все не успявали. И как и защо да се срещнеш с някой, който е сринал оборота си до 100 хиляди на ден, а ти отговаряш за 15 милиарда приходи на година?

Коя идея би продавала българския капиталов пазар отново?

Когато купуваш, даваш доверие на продукта, кредитираш го и от там, за да има отново капиталов пазар, участниците в него – компании, брокери и борса - трябва да върнат кредита на пазара. Първо, компаниите трябва да изградят корпоративно отношение към акционерите си не на база дълги правилници за това, а чрез ясни и конкретни действия, показващи еднопосочност на целите на малките и големите акционери и равна пропорция при споделяне на успеха.
 
Второ, посредниците трябва да инвестират във връщането на кредита на пазара – и като доверие и като реален кредит под формата на ресурс за маржин и къси продажби.

А Борсата, която остана с най-голям кешов ресурс от всички, вместо основно пасивно да кредитира банковия сектор с депозити, да си спомни, че тя е най-видният представител на небанковия сектор и затова да инвестира в ефективни механизми за създаване и развитие на ликвидност и да изгради опционен и индексен пазар.
 
Кредитът и като доверие в бизнес моделите и резултатите, и като финансов ресурс е в основата на трите най-важни изисквания за съществуване на капиталовия пазар – Ликвидност, Ликвидност и пак Ликвидност. А само ако подредим пазара си съобразно световните утвърдени правила, ще можем първо да повишим вътрешната ликвидност и едва тогава да разчитаме да внесем външни източници на ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
ravnovesie
преди 14 години
Марияне защото и на чуждите пазари действат по същия лаишки начин, но съчетано и с огромен ливърдж. същата алчност ги обхваща и желание да правят големия удар. Колко инвеститори на чужди пазари играят по най-нормалния начин, правят си един готин портфейл и просто си получават дивиденти или се радват на 15-20% ръст. Ами едва ли са много. Защото не им е в манталитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 14 години
Както вече казах, в българските условия само едно нещо ще спаси БФБ и инвестициите в публични компании като цяло:Прокарване на закон, че всяко публично дружество разпределя 90% от счетоводната си печалба в срок от до 31. март на следващата годин в брой сред всички акционери. Всякакви други увеличения на капитала, заделяния под различни форми и т.н. - след това и след гласуване на ОСА. Като допълнение - всички благотворителни и спонсорски дейности - след раздаване на дивидентите.Имаме случаи на "сини чипове", които са раздали сума пари за благотворителност и спонсорство, а за минотарите - само среден пръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
ravnovesie
преди 14 години
Ако задам един елементарен въпрос на колко смятат тези които правят собствени прогнози рисковата премия на нашия пазар при определяне на справедлива цена какви резултати мислиш че ще се получат. Или ще гледат като телета в железница или ще почнат да цитират някакви американски учебникарски простотии за бети и CAPM няпълно неприложими тук. А как като не знаят риска изобщо правят някаква оценка. Ами не правят. Залагат на черно червено. И после този им бил виновен онзи им бил виновен. Ами надявам се пенсионните фондове да могат да смятат и за това да се спират да си увеличават експозицията в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
ravnovesie
преди 14 години
Липсва елементарно знание за това кое е важно, какво се гледа при оценка. Липсва елементарен стимул дори за елементарно сравнение на коефициенти на наши компании с чужди аналози. Все си мислим че сме различни, но не сме. Нищо изключително няма в нашите нискотехнологчни компании. Само спекулантите заложили на тях си мислят че са направили нещо много умно. Но не са. Защото всяка промяна в реалността променя и стойността на компанията., а това просто не се взима под внимание. Професионалните анализи на наши компании са също толкова безполезни. Защото колкото и да се опитват шепата посредници, които правят такива да направят малко ред в хаоса, просто не успяват. защото инвеститорите не се усещат да погледнат дори елементарните допускания зад анализите които определят цената. Допускания за ръст и риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Мариян Йорданов
преди 14 години
На чуждите пазари се губи много много лесно. Следя процеса от 12 г. и всеки който ги е пипнал е изгърмял. От много ИП са ми го казвали.Познавам дългогодишен дилър, който не иска да чуе за чуждите пазари и се кефи на БФБ, защото там има прекалена волатилност, тоест акулите здраво обират парите на малките риби.от: ravnovesie преди 1 часА за чуждите пазари - не съм убеден че нашите инвеститори там са по-малко информирани от колкото когато инвестират в България. Там изключително подробни прогнози за бъдещето на компаниите са съвсем достъпни. Всеки който се интересува може да види какви прогнози дават най-различни анализатори. И то не само от рода на ще растем с 20% на година а подробни, по елементи на опр и баланс. Но нашите посредници няма как да правят това, просто защото нямат ресурс за това. А нямат ресурс защото сме маргинална борса с ниски обороти и нищожни комисионни. А за анализи се плаща и то прилично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
ravnovesie
преди 14 години
За съжаление липсата на количествени натрупвания води и до липса на качество. Много лесно могат да се видят резултатите на инвестиционните ни посредници за последната година. Те едвам плуват на повърхността. Единици са тези които могат да си позволят да държат пет шест човека на висока заплата да правят анализи. Точно това говоря, тук става дума за мантри, не за прогнози. Колко човека оценяват една компания с дисконтирани потоци, като всяка промяна в дадена новина да се отразява веднага и на капитализацията на компанията. Не става дума да се играят собствени прогнози, защото това са субективни прогнози. никой не може да следи сам огромното количество информация дори само свързаната с България, да не говорим за развитието на отраслите, на пазарите и цените на продукцията. Много лесно като се влезе и в този форум се вижда че във всяка тема за компания се изказват някакви абсолютни лаици, за които цената на компанията е плод на това кой купува или продава, а не на това колко струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 14 години
А за чуждите пазари - Да, нашите инвеститори имат възможността да имат достъп до огромна база данни и знания - но понякога излишъка на информация е толкова вреден върху взетите или невзети решения, колкото колкото и недостига на информация. Един правилно проведен разговор може да спести излишната обработка на данни - примерно - разговор с реални клиенти и потребители на продукта, репутация на основни собственици и т.н. Все неща които не са вътрешна информация, но са далеч по лесни за извършване от културно и социално свързан с пазара инвеститор. Отделно ако тези неща нашите инвеститори ги бяха правили у дома, надали щеше да се стигне до печалните "рекорди" от 2007 година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
BigBear
преди 14 години
Равновесие, нали въпросът на темата е какво да се направи за да не е маргинална? Не става въпрос за количествени анализи, тях като числата от тото всеки си ги пази за себе си ако вярва прогнизите си и ги реализира сам или обратно - ако не вярва или се опитва да ги продава или ги публикува за да опита да ги самосбъдне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
ravnovesie
преди 14 години
А за чуждите пазари - не съм убеден че нашите инвеститори там са по-малко информирани от колкото когато инвестират в България. Там изключително подробни прогнози за бъдещето на компаниите са съвсем достъпни. Всеки който се интересува може да види какви прогнози дават най-различни анализатори. И то не само от рода на ще растем с 20% на година а подробни, по елементи на опр и баланс. Но нашите посредници няма как да правят това, просто защото нямат ресурс за това. А нямат ресурс защото сме маргинална борса с ниски обороти и нищожни комисионни. А за анализи се плаща и то прилично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ravnovesie
преди 14 години
Не всеки може да прави прогнози. 90% от инвестотирите ни на борсата си нямат идея как всъщност се прави качествена прогноза. А като няма близки до реалността независими очаквания за бъдещето остава само настоящето. А ако инвестираш само според настоящето играеш хазарт. И тогава всеки ръст от 50% ще започне веднага да привлича хора, всеки спад от 20% да отказва хора. Защото няма връзка на сега с утре. Поне не в съзнанието на инвеститорите ни. А ако няма утре то спада става нещо вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още