IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността.

За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Откъде ще вземеш мед за кабели ? От Марс ? Ами нафта за да се изкопа, превози, обработи, инсталира ? Оххх умръзна ми . За биогоривата и най-нашумялата ИЗМАМА с бактерии , само да ти кажа, че ефективността на фотосинтезата е 1-2 % ! Всичко друго е СПЕЦИЯЛНИ УСЛОВИЯ в ЛАБОРАТОРИЯ т.е. ДАЛЕЕЕЧЕЕЕ от реалността ! Дори соларните панели имат 15-17% ефективност.Да си жив и здрав и слушай съвета ми КУПИ СИ ПАРЧЕ ЗЕМЯ щото скоро ще ти потребва !И не се прави че НЯМА ВРЪЗКА м/у ЗЕМЯТА и ПЕТРОЛА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Марияне абе ти май се правиш на луд !Ще ти отговоря ред по ред.1. Дааа ЦЕНАТА е 2.4 а петрола е 1 лев , нооооо мили тези 1,4 РАЗЛИКА отиват за ПЕНСИИ и ЗАПЛАТИ на тази част ДЕТО седи зад бюрата в градовете или пред телевизора и БЕЗ ТЕЗИ ПАРИ НЕМА ДА ИМА КАКВО ДА ЯДЕ !!! Капиш ? Това му се вика СЪВРЕМЕННА СОЛИАЛНА ИКОНОМИКА ха ха ха Да то обеснявам ли ЗАЩО се случи ВСИЧКО 2008г. в ЩАТИТЕ ???За пясъка в Алберта НЕ ОТГОВАРЯШ на НАЙВАЖНИЯТ ВЪПРОС КОЙТО ТИ ЗАДАДОХ ! Колко е EROEI ? Цената НЯМА НИЩО ОБЩО бе мили ! Цената и 500 да е ПАК ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ТОЛКОВА КОЛКОТО Е ЛИМИТА НА ПРОИЗВОДСТВО до достигане на EROEI = 1 .За електрическите влакове направо ме хвърли в музиката ! А електричеството за този влак ОТ КЪДЕ ИДВА БЕ ПИЧ ??? От космоса ?!?Ел. мобилите за фикс идея, димка за ВЕРВАЩИТЕ ! Знаеш ли колко литии требе за да се направи батерии за колите по света да минат на ток ? Ами знаеш ли че за Щатите ТРЕБВАТ още 3 ДАААА 3 ел. мрежи за да захранят тези ел. мобили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"земеделието е износ на вода". Лошо, много лошо. Защото България е една от бедните на водни ресурси земеделски страни. цитирам "България е една от най-бедните на вода държави в Европейския Съюз. В зависимост от влажността през дадена година, на територията на страната се събират между 9 и 24 млрд. м3 вода., без тук да се включват водите на р. на Дунав. Средното годишно количество на глава от населението е около 2300-2500 m3(средно за Европа то е 5300 m3). С наличието на тези водни ресурси Република България се нарежда сред петте най-бедни на водни ресурси страни в Европа заедно с Полша, Чехия, Белгия и Кипър."скоро имахме 2 месеца без валежиАко бъдещето е на поливното земеделие, ние част ли сме от него?Кой точно ще организира изграждането на напоителните системи?Според последното преброяване на поливните площи в България, извършено към 31.12.1999 г., годни за напояване (с инфраструктура за целта) са 5,375 млн. дка.http://***.investor.bg/news/article/104331/107.htmlтова е 1/7 от земеделските площи, но реално през 2010 г. са напоявани с една или повече поливки само 380 000 дкаоще от това интервю"полели 157 хиляди декара със 336 млн. куб. м вода." Тоест за 15,7 млн. дка ще трябват 33,6 млрд. куб. м. вода, а ние имаме между 9 и 24 млрд. общо, ако не броим Дунав. Всъщност поливки на 15 млн. дка (близо 50% от земята) си е утопия при българския релеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Нещата са прекалено сложни, за да е вярна само едната страна. Аз виждам истина във всички гледни точки. Въпросът е, че никой не знае какво точно ще се случи.ето енещоhttp://***.dnes.bg/video-sviat/2011/10/17/super-oriz-izhranva-kitaicite.13147413,9 тона ориз от хектар, това е 1 390 кг./дкаКакво стана когато храните рязко поскъпнаха? Хората погледнаха с добро око на ГМО. Да отворим ли и тази тема? Може ли ГМО да направи добивите по-големи и да намали ефекта на ограничеността на земеделската земя?Може ли глобалното затопляне да направи северните страни житниците на света, а някои стари житници да станат полупустини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Ами предвид, че има криза в САЩ, супер криза в Европа, криза в Япония цената на петрола е наистина много, много висока. Някой беше казал, че ако го бяха попитали преди 4 години каква според него трябва да е цената на петрола при всичките тези кризи той щял да отговори - 15$.Та за мен това не е малък индикатор, че леснодостъпния петрол свършва и че алтернативите за сега просто не са алтернативи за съжаление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Според мен земеделската продукция има и още един плюс - чрез нея практически се изнася вода. Земеделие без вода не става. Тези дни имаше статия колко се увеличавало потреблението на вода в световен мащаб. Така, че се получава конкуренция между ползването на вода за битови нужди и за земеделие. В тази връзка очаквам тепърва да не достига водата за земеделие в световен мащаб, т.е. да не достига земеделската продукция и цените и да се вдигат още повече.А иначе - 1% годишно не ми се вижда никак малко, с тези темпове за 70 години населението ще се удвои ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Откъде тръгнахме къде стигнахме.Да евтиният петрол може да свърши. Но колко евтин е той в момента?От 2,4 лв. в бензиностанцията, самия петрол е под 1 лв., другото са данъци.Доколкото си спомням петрола от катранените пясъци на Албърта е рентабилен при цени над 70 долара/барел, текущата е 94 долара.Не можем да изчислим ефектите тук под тази статия.Факт е че спрямо преди 20 г.сега се използва много природен газ, освен това железниците се електрифицират и вече има и електрически автомобили.Преди 20 г. в града, в който живеех, снега ставаше черен от саждите на топлофикация. Мазута се прави от нефт,сега вече не е нужен. Освен това колите са икономичниДумите ви ми напомнят за вярвата от началото на 19-ти век,че бунищата на Париж ще се препълнят от отпадъците от конските карети.И какво е станало каретите просто са изчезнали.Нито каменната, нито бронзовата, нито желязната епоха са изчезнали поради липсата на камък, бронз или желязо. Дали петролната ще свърши поради липсата на бензин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ето ти нещо върху което да се замислиш другият път преди да пишеш за пик ойл ! И моля НЕ МИ СЕ ПРЕВЕЖДА ЗА ТОВА НЕ ТРИИТЕ ПОСТА !Many people do not understand the issues behind the likely decline in oil production. There is plenty of oil in the ground--this is not the issue. The problem is that the oil that is left (such as that in the Bakken and in the oil sands) is slow and expensive to extract, because the "easy-to-extract" oil was mostly removed first. There is plenty of demand for low-priced oil, but high-priced oil tends to "choke" the economy, leading to recession. James Hamilton has shown that 10 out of 11 US recessions since World War II were associated with oil price spikes.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Мариянчо стига си писал глупости ! Като ти гледам писанията за ЦЕНА на потребителя и шистов петрол ме напушва смях ха ха ха ИМА САМО ЕДНА ИСТИНА и това е EROEI !!!! Знаеш ли колко е била тя при петролните полета пез 1900 ? А сега от пясъците на Алберта ? Пик ойл е тук идва този на дериватите ! Според теб ЗАЩО СЛЕД КАТО ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА Е ВИСОКА НЯМАМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО БЕ ПИЧ ???А за биогоривата - ха ха ха ами ако ти се ГЛАДУВА за да се возиш на кола ОК ! Не ми се спори с НЕВЕЖИ ХОРА С ОГРОМНО САМОЧУСТВИЕ ! Само още един въпрос: Колко е EROEI на царевицата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Темата наистина е много интересна! Цените на земеделската продукция паднаха доста спрямо миналата година, а поне засега се очертава догодина да бъдат още по-ниски, това според мен ще охлади страстите при търговията със зем. земя. А как точно ще се тълкува "стопанство" при максималните субсидии? Предполагам, че ако една голяма компания раздели бизнеса си в няколко дъщерни фирми няма да има проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още