IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността.

За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Сладур НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ :) ! И колкото и да ти е смешно положението никак не е такова. А и нали знаеш поговорката за този дето се смее последен .....Да не се налага да се впрягаш ТИ вместо кон пред каруцата за комат лебец ?Кончето иска храна, за това и не съм съветвал никой да си го купува. Виж парчето земица може да си седи и почива докато му дойде времето.Сполай ти сладур. Качвай се на таксито, че требе да се раниш. А за кончето и каруцата....ами то такси шафйори е имало и през 1900г. споко ще има нужда и от тебе ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Аз ще ползвам съвета ти и реших да си купя кон и каруца. Да ме посъветваш: черен ли да е или бял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Еххх Мариянчоооо от какво да съм ЩАСТЛИВ бе мили ? Такива като тебе наистина ме отвращават . Дървени философи които като ги притиснеш до стената с факти завършват с фрази клишета !!!Ами виж си линка бе мили ! EROEI на твоите любими енерго източници ( шистовия петрол, биогоривата , солар панели и тар сандс ) е все 5-6 към 1 !!! На петрола през 1900г. е бил 100-150 към 1 ! За какви инвестиции за какви 5 лева драскаш тогава ? ИЛИ ТОЗИ ТВОЙ БИСЕР :" Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава "Цялата съвременна теориа на ПСЕВДО НАУКАТА ИКОНОМИКА е подчинена на АЛХИМИЯТА НА ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ ! Как обаче това ще става при ФИЗИЧЕСКИ ЛИМИТ на най-важното ( ЕНЕРГИЯТА ) е въпроса който ИЗОБЛИЧАВА ШАРЛАТАНИ КАТО ТЕБЕ !И забележи ЦЕНАТА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ щото както виждаш при Етанола и Биодизела EROEI = 1 или колкото вкарваш толкова изкарваш ! Капиш ?Вземи си купи 100 декара земя докато още има *** да продават. Един ден ще си ми благодарен.Успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 12 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_investedСега щастлив ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ето какво написа в постинг 24 Мариянчо:"По-долу бях замерен с "ойл пийк-а". Ами запасите на шистов петрол в САЩ са огромни. Предстои да видим, петролните полета, шистовия петрол или биогоривата ще дадат по ниски цени на потребителите. Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава. Ето 5 технологии, даващи петрола на бъдещето от земните недра "Попитах го простичко колко е EROEI на тези технологии ? Отговор имаше - ето бисера му : " освен това железниците се електрифицират и вече има и електрически автомобили."МЪКААААА ами МИЛИ Първите прототипи на електрически коли са били създадени още през 1835 г. , ноооооо за МАРИЯНЧО ВЕЧЕ имало и ел.коли !!!! Ха ха ха ниско ниво мнооогоооо ниско .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Еххх пич цялата редакция да се изредите все тая ! Имам конкретни въпроси към младежа от незнам кой прованс дето се топлели на мазут , а сега видиш ли всичко били студен синтез ха ха ха.Странно е че в медия където има претенции се допускат толкова лековерни и меко казано повърхностни афтори като Мариянчо ! Ама какво се учудвам след като през ден ни пробутват писанията на един блогар още по-зле и от Мариянчо. А за земята ми ти откъде си сигурен колко имам бе сладур ? Жив и здрав и поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 3
fortiss
преди 12 години
Нищо точно не си написал, за да чакаш отговор. Статията на Мариян е много точна. Добре би било такива като теб, след като имат много малко земя /придобита по наследство и то/ да не подаряват лошо написаните си виждания на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Какво става бе Мариянчо ? Защо не отговориш на ПОНЕ ЕДИН от зададените ми въпроси ? Нали беше голям разбирач ! Един съвет стой далече от теми дето НИЩО НЕ РАЗБИРАШ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
equal
преди 12 години
"перите за "селското стопанство" не се дават за производство на храни."Има го и този момент, доколкото знам точната формулировка за субсидиите е за "поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние", и не са обвързани с производство и на един кг продукция. С други думи, дават се пари за да не се допусне превръщането на обработваемата земя в пустееща и някои от т.нар. "арендатори" просто я изорават веднъж годишно, а като дойде време за плащане на рентата в натура просто си купуват нужните количества от съседното село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Сега Ви предстои да направите оценка на земеделската земя, закупена от фондовете - подчертавам закупена и в наличност в момента, защото там е заровено кучето. Всичкото приготовление ще Ви влезе в употреба, понякога и не стига. В най общи линии е това. После ще започне да Ви просветва какво точно правят фондовете.P.S. Sashev , перите за "селското стопанство" не се дават за производство на храни.Храните са вторичен (отпаден) продукт. От тук и проблема със свръхпроизводството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още