IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Земята е един от малкото класове аквити, които поскъпнаха в последната година. Цената й се е повишила с 10% над цената отпреди кризата, споделят експерти.

Защо тогава Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ продаде практически всичката си земеделска земя? Защо Адванс Терафонд АДСИЦ, ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, Булленд инвестмънт АДСИЦ и Енемона АД продават или продадоха земеделската си земя?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година.

Например за 2011/2012 г. Адванс Терафонд АДСИЦ отдава земите си при наем/аренда от 27,46 лв./дка, докато от началото на 2011 г. е продал над 50 000 дка при цена от 592 лв./дка. Вече са отдадени 77,8% от земите на АДСИЦ-а, а за миналата година са били отдадени 83,2%.

Сметките ясно показват, че средната аренда на притежаваните земи е не 27,46 лв./дка, а с около 20% по-малко, тъй като не всичката земя се отдава. Така достигаме до 22 лв. средно на декар. Тази сума, сравнена с цена на земята от 592 лв. на декар, дава годишна брутна доходност от 3,7%. За сравнение лихвата по депозитите е 5-6% годишно в момента.

Но това е брутната доходност. Разходите за събиране на наемите/рентите под формата на персонал, пътувания, телефонни обаждания, разход за офис, разходи за адвокати и т.н. водят до намаление на доходността.

За сравнение Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ реализира над 11,2% брутна доходност от бизнес сградата си Камбаните бизнес център в София и в момента договаря продажбата му, като купувачът ще получава около 7% брутна доходност.

За това не е учудващо, че Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ само през тази година е продал над 20 000 дка земеделска земя и са му останали едва около 500 дка. Явно този фонд вижда по-големи перспективи другаде.

Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Въобще не подозираш колко си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
Цени високи има на определени места вярно е,обаче има и по високи от 600 лева.Друг е въпросът,че наистина много от земята им я продавахме на цени от 100 до 220 лева преди 5-години и сега хоп необлагаем доход както казваш "Финта" в стотици проценти.А за рентите не може да висиш в офиса си на ценъра в София и да искаш арендатора да те търси,обратното е.Нали така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Finta, Добруджа цените са по-високи, но и рентите също, като достигат до 90-100 лв. / д-ка на места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
При цена от 600 лв/дка Много ясно че ще я продадат. След като са я купили на 150-200 лв си е марж от 300%. Така че не се чудете що я продават. А и много ме съмнява, че освен в добруджа на друго място има такива цени. Мариане, не чети финансовите отчети :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още