IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента.

За да поскъпва една земя обаче е нужно да има добри реколти от нея, също така да се обработва въобще, защото запустее ли, става неатрактивна за обработка. Пустеещите земи са неефективни за разработване, защото в първите години не носят печалба за арендатора. Така опираме до фактора обработка, който е в ръцете на арендатора.

Арендаторите са и основни купувачи на земеделски земи в последните 12 месеца. Те спечелиха от високите цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа след сушата в Русия и Украйна през миналата година. Тази година обаче цените на земеделската продукция са доста по-ниски (при слънчогледа спад с 33% от 900 лв. на 600 лв. на тон, а слънчогледът е важен почти колкото пшеницата, която също поевтиня сериозно).

По-малките печалби вероятно ще охладят апетита на арендаторите към покупка на земя. Ако обаче е тяхна собственост тя е обективно по-скъпа защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

Например ако в едно землище има общо 10 000 дка и двама арендатора имат договори за наем и аренда за по 1 000 дка, другите 8 000 дка ще си ги разделят и обработват по равно. Ако единият има договори за 1 500 дка, а другия за 500 дка, то единия ще обратва 3 пъти повече от „белите петна”.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Затова арендаторите са естествените купувачи на земята. Те нямат нужда от комасирана земя, тъй като просто преместват границата между обработвания от единия и другия арендатор масив, така че да съответства на контролираната от единия и другия (комасация на ниво обработка).

Затова някои от фондовете за земя или свързани с тях лица създадоха арендатори или подкрепиха навлизането на арендатори в дадени землища.

Не на последно място наемите/арендите са равни на субсидиите на площ. В някой части на Добруджа са над 60 лв., а в други не се плаща аренда, защото земята не се обработва. Ако приемем, че средната аренда е 20-30 лв. на декар, колкото са евросубсидиите, излиза че ползването на земята излиза безплатно за арендаторите.

Как обаче ще се отрази на арендаторите промяна в единната европейска селскостопанска политика? Плановете са субсидиите да се дават на стопанство, като се сложи максимален лимит на субсидията с цел да се подкрепят малките и средни стопанства.

Какво ще стане с арендаторите с между 5 и 100 хил. дка. и как това ще се отрази на цената на земята и рентите?

В крайна сметка всеки инвеститор преценява дали брутна доходност от 3-4% е достатъчна и дали тя ще може да бъде допълнена от поскъпване на земята.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделска земя.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Имате право "първи стъпки". Целта на материала е пораждане на дискусия. Не мнение. Наистина БРЕФ е частен случай. Наистина населението на земята се увеличава (с 16% за 12 години до 7 млрд. души), тоест по 1% годишно, което е пренебрежимо малкоАко китайците започнат да ядат месо ще настане голям проблем, или ако се върнат биогоривата. Но думата "Ако" е велика дума, многократно е ставало ясно. По-долу бях замерен с "ойл пийк-а". Ами запасите на шистов петрол в САЩ са огромни. Предстои да видим, петролните полета, шистовия петрол или биогоривата ще дадат по ниски цени на потребителите. Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава. Ето 5 технологии, даващи петрола на бъдещето от земните недра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
Според мен земята е перфектна инвестиция в дългосрочен план поради фактите: Населението на света постоянно се увеличава и съответно нуждите им, а както знаеме земя не може да се произвежда. Освен, че се увеличава населението, все по-гомяма част от него става платежоспособно. Нали не мислите, че човек получаващ примерно 1000 долара в Азия ще стои гладен, а тук земята ще пустее при така отворената световна търговия? Не съм съгласен с автора, че доходността трябва да се смята по текущи цени, тъй като ако както той пита земята стане 2500 лв, то и рентата няма да е същата, просто има зависимост между цената на земята и рентата, която той игнорира. Не съм съгласен и с примера му за БРЕФа, тъй като той определено е по-скоро частен случай, отколкото обичаен резултат на подобни дружества. Мога да дам много примери на неуспешни инвестиции в строителство, както и на подобен фонд, който е на крачка от фалит и негова перфект сграда вече 2ра год. стои с акт16 и е на загуба, въпреки отличната локаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Моля мнението ми да не се приема за препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, а всички използвани цифри да се приемат с едно наум. Например реализираните продажни цени на ЕЛАРГ са за конкретни декари. Вероятно цената на целия портфейл е друга, било то по-висока или по-ниска. Освен това има облигационна емисия, други активи, има такси за управление и много други неща.Затова няма препоръка за покупко продажба и т.н. Просто едно въпросче в заглавието и някои възможни отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Konsultant, познаваме се от над 10 години в реалния живот и може да продължим на живо. Но ето от последната новина за ЕЛАРГ. "Към 30 септември 2011 г. дружеството притежава 251 169 дка земеделска земя при средна цена на придобиване от 223 лв./дка, или за общо 55,9 млн. лв."223 лв. цена на декар в баланса, а в същата новина пише, че продават при 478 лв. Е това е 53% по-малко. Текущата пазарна капитализация е 42 млн. лв. При 56 млн. лв. оценка на земята това носи още 25 отстъпка. Стават две отстъпки и се създава усещане за жива далавера и 168 лв. покупна цена на декар чрез инвестиция в този АДСИЦ. Но дали е жива далавера? Аз не зная. Мнението ми е просто сметки на човек, с когото не си съгласен и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.Ето скоро един УПФ купи голям дял един АДСИЦ. Защо ли продавача продава. Всеки си е преценил (купувача и продавача).http://***.investor.bg/news/article/124570/339.htmlМнението ми не е препоръка за покупко продажба на ценни книжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"неправилно и алогично е да се смята доходност рента/цена продажба!!!!!!ПРАВИЛНАТА СМЕТКА Е РЕНТА/СЕБЕСТОЙНОСТ И БИ СЕ ПОЛУЧИЛО: 22 ЛВ. (РЕНТА) / 250 ЛВ. (СЕБЕСТОЙНОСТ) = 8,8% ГОДИШНА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ!!!!!!! ;-))))) "И ако цената на земята стигне 2 500 лв., пак ли ще се смята рентабилност на база 250 лв. и ще е 8,8%? Говорейки за текуща доходност и двете неща в уравнението трябва да са текущи и дохода от актива и стойността на актива.Че в момента повечето АДСИЦ оценяват земята си по цена на придобиване и че самите им акции се търгуват под балансовата стойност, тоест под цена на придобиване, това е ясно и това е нещо, в което мнозина виждат атрактивност. "АДСИЦ с земя която струва по 500 лв. е оценана на 250 лв., а самият той е на P/B 0,7, тоест все едно вземаш земята на 175 лв.". Съответно сега когато някои АДСИЦ продават земя, виждаме печалба и дивидент, тоест кеширане на разликата между 175 и 500 лв. (в този пример).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Земеделската земя трудно може да е печеливша, докато няма кой да я обработва и докато не бъде озаптен бандитизъмът.Кой ще сее, ако знае, че надали ще жъне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
77
преди 12 години
При средно отдадени под аренда 80% от земите трябва да понамалиш с едни 20-25% възвръщаемостта на АДСИЦ -овете, ама пак си е добре в тая криза:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
А и да не забравя: неправилно и алогично е да се смята доходност рента/цена продажба!!!!!! ПРАВИЛНАТА СМЕТКА Е РЕНТА/СЕБЕСТОЙНОСТ И БИ СЕ ПОЛУЧИЛО: 22 ЛВ. (РЕНТА) / 250 ЛВ. (СЕБЕСТОЙНОСТ) = 8,8% ГОДИШНА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ!!!!!!! ;-)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Мога и още да пиша, но ще спра дотук.Така, че анализа не е много точен и обективен. В този случаи обобщенията са грешни.С уважение! :)Не е препоръка за инвестиционно решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Да се сещате за някой земеделски, който да се е освободил? Не, защото няма такъв, точно обратното тези, които бяха ограничени със срок или го удължиха или отпадна напълно!4. Що се отнася до разходите за управление, то те са константа, което значи процент от капитала около 1 до 1,5%, които се плащат на годишна база на обслужващото дружество. И сам можете да сметнете колко е това и дали е много?! През ОД и за негова сметка минават 99% от всички разходи - режийни, командировки, заплати /с изключение на борда на директорите на АДСИЦ-а/ и др.5. Що се отнася дали са атрактивни и успешни, то резултатите им го показват. Показват в момент на криза положителни резултати, като 2011 г. ще завърши за тях с по-голяма печалба отколкото 2010 г. ДОРИ НЯМА БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ ПУБЛИЧНИ Д-ВА НА БФБ!Друго потвърждение на думите ми е, че основните акционери - ПОК, ЗОК, ИД, ДФ, застрахователи и т.н. не само остават акционери, а увеличават участията си и преизбират мениджърите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още