IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента.

За да поскъпва една земя обаче е нужно да има добри реколти от нея, също така да се обработва въобще, защото запустее ли, става неатрактивна за обработка. Пустеещите земи са неефективни за разработване, защото в първите години не носят печалба за арендатора. Така опираме до фактора обработка, който е в ръцете на арендатора.

Арендаторите са и основни купувачи на земеделски земи в последните 12 месеца. Те спечелиха от високите цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа след сушата в Русия и Украйна през миналата година. Тази година обаче цените на земеделската продукция са доста по-ниски (при слънчогледа спад с 33% от 900 лв. на 600 лв. на тон, а слънчогледът е важен почти колкото пшеницата, която също поевтиня сериозно).

По-малките печалби вероятно ще охладят апетита на арендаторите към покупка на земя. Ако обаче е тяхна собственост тя е обективно по-скъпа защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

Например ако в едно землище има общо 10 000 дка и двама арендатора имат договори за наем и аренда за по 1 000 дка, другите 8 000 дка ще си ги разделят и обработват по равно. Ако единият има договори за 1 500 дка, а другия за 500 дка, то единия ще обратва 3 пъти повече от „белите петна”.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Затова арендаторите са естествените купувачи на земята. Те нямат нужда от комасирана земя, тъй като просто преместват границата между обработвания от единия и другия арендатор масив, така че да съответства на контролираната от единия и другия (комасация на ниво обработка).

Затова някои от фондовете за земя или свързани с тях лица създадоха арендатори или подкрепиха навлизането на арендатори в дадени землища.

Не на последно място наемите/арендите са равни на субсидиите на площ. В някой части на Добруджа са над 60 лв., а в други не се плаща аренда, защото земята не се обработва. Ако приемем, че средната аренда е 20-30 лв. на декар, колкото са евросубсидиите, излиза че ползването на земята излиза безплатно за арендаторите.

Как обаче ще се отрази на арендаторите промяна в единната европейска селскостопанска политика? Плановете са субсидиите да се дават на стопанство, като се сложи максимален лимит на субсидията с цел да се подкрепят малките и средни стопанства.

Какво ще стане с арендаторите с между 5 и 100 хил. дка. и как това ще се отрази на цената на земята и рентите?

В крайна сметка всеки инвеститор преценява дали брутна доходност от 3-4% е достатъчна и дали тя ще може да бъде допълнена от поскъпване на земята.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделска земя.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
Г-н Йорданов, този път не съм съгласен с вас:1. Няма АДСИЦ с рентабилност под 6,5 до 7% на годишна база. И тази доходност е при най-големите фондове, които притежават от 300 000 дка. нагоре.При тях е нормално и отдадените под наем и аренда земи да са по-малко. НО Я ВЗЕМЕТЕ ПРЕДВИД ПО-МАЛКИТЕ АДСИЦ. ПРИ ТЯХ ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕ ОТДАДЕНОСТ МЕЖДУ 90 И 95% НА ЗЕМИТЕ И РЕНТАБИЛНОСТ МЕЖДУ 7,5 И 9% НА ГОДИШНА БАЗА! Хайде кажете, кой актив в тази криза дава подобна доходност?2. Казвате, че се разпродават земи. Ми разбира се, че ще се продава. Дружествата купуваха земи последните 6 години, заменяха, комасираха и т.н. Инвестирал си в земя със себестойност 220 до 250 лв./дка. и можеш да я продадеш, РАЗБИРА СЕ ЧЕ ПРОДАВАШ И РЕАЛИЗИРАШ 250/300% ДОХОДНОСТ! После със свободния ресурс почваш отново да купуваш на парче евтино, да заменя, комасираш и т.н.3. Давате пример с фонд, който е продал целия си пакет земя. Да, така е, но той не е земеделски, а със смесен профил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
При един адвокат се появил дявола и му предлага сделка:- Ще печелиш всяко дело, ще станеш най-богатия човек на света, но затова всички твои родните ще умрат и ще отидат в ада. Имаш време да помислиш до утре.Дяволът изчезнал, адвокатът седи и размишлява:- Така значи: ще печеля всички процеси, да приемем. Ще стана най-богатия човек на земята, да допуснем. Ще умрат всички мои роднини. Не разбирам, къде е уловката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
Маряне, сравняваи кон с кокошка.За да сравниш доходността от камбаните с тази от земеделските земи трябва да направиш следната сметка:1 Колоко е цялата инвестиция в камбаните2 Доходност от наем и продажба3 Срок на развитие на проекта - строителство и отдаване под наемТака ще сметнеш годишната доходност от този обектСлед това направи сметката за земите по същия начин и ги сравнявай.Освен това арендата трябва да я съотнесеш към придобивната цена, а не към продажната, защото на никой от фондовете себестойността на покупка не е 600 лв/дка.Ако искаш звънни ми, ще се видим и ще ги сметнем по-коректно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
След като има такова предлагане в скоро време цената ще се върне в ниските си стойности и познайте къде ще иде арендата, ако пък и субсидйите спрат.... Преди време се опитвах да продам 4-та категория в Северозападна Бг никакъв интерес предлагаха ми около 200 лв./дка така, че освен в Добруджа не виждам как ще има покачване на други места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
"Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента." Пиша, че аргументите ЗА са поскъпване на земята и рентата.Пише, че част от АДСИЦ продават земя и че вероятно отговорът е в ниската рентабилност. Например при ФНИ България доходността от Камбаните бизнес център е над 11%.Разбира се, че от всяка камбанария гледката е различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
fortiss
преди 12 години
Статията е много добра и не са писани глупости. Не е казано в прав текст, че инвестицията във фондове е погрешна, а техния бизнес модел не носи никаква доходност за акционерите. Индивидуалната покупка на земя е съвсем друг бизнес и той допри и при настоящите ценови нива е оправдан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Danny666
преди 12 години
Мариане стига си писал глупости бе момче !Аз купувам земи в Плевенско и до скоро цената беше 300 на декар. Рентата е 20-25 ! Ха сега пак прави сметки без кръчмар. Дори и сега след повишението ( дааа скочи на 450 ) пак доходността е ПОГОЛЯМА !СТИГА С ТАЗИ ПРОПАГАНДА ! А ми ти отчиташ ли РИСКА НА ТЪПАНАРИТЕ С ДЕПОЗИТИ В ФАЛИРАЛА БАНКА , А ? Колко е техният риск ? Или от утре Италянчето от ЕЦБ като започне да печата ?Знаеш ли, най-готиното е че след 5-6 годинки като удари пик ойла такива като тебе ще молят арендаторите за ЛОПАТА да ринат на кравите им. За сега обаче дерзай с ГЛУПОСТИТЕ СИ !Интересно ми е що за ниво има редакционната колегия на инвестор ? Пускат се ОТКРОВЕННИ ГЛУПОСТИ претендиращи за анализи, и НЕПРЕКЪСНАТО се набиват мненията на мекоказано посредствени хора -ВИЗИРАМ ТОЗИ ПРОСЛОВУТ БЛОГАР ха ха ха ДА НЕ Е РОДНИНА НА НЕКОЙ В РЕДАКЦИЯТА този под слънцето бе ?Аман от шуро-баджо ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
Гледам в нулева година си роден като самият "Луцифер",явно си и така "знаещ" и "могъщ" а?На кой си клонинг бе Луцифере,с нито едно мнение досега къде си се скрил в тия блата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
блатата по край дунава са на цена 900 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
Вече 10 години търгувам със земя,така че подозирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още