IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента.

За да поскъпва една земя обаче е нужно да има добри реколти от нея, също така да се обработва въобще, защото запустее ли, става неатрактивна за обработка. Пустеещите земи са неефективни за разработване, защото в първите години не носят печалба за арендатора. Така опираме до фактора обработка, който е в ръцете на арендатора.

Арендаторите са и основни купувачи на земеделски земи в последните 12 месеца. Те спечелиха от високите цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа след сушата в Русия и Украйна през миналата година. Тази година обаче цените на земеделската продукция са доста по-ниски (при слънчогледа спад с 33% от 900 лв. на 600 лв. на тон, а слънчогледът е важен почти колкото пшеницата, която също поевтиня сериозно).

По-малките печалби вероятно ще охладят апетита на арендаторите към покупка на земя. Ако обаче е тяхна собственост тя е обективно по-скъпа защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

Например ако в едно землище има общо 10 000 дка и двама арендатора имат договори за наем и аренда за по 1 000 дка, другите 8 000 дка ще си ги разделят и обработват по равно. Ако единият има договори за 1 500 дка, а другия за 500 дка, то единия ще обратва 3 пъти повече от „белите петна”.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Затова арендаторите са естествените купувачи на земята. Те нямат нужда от комасирана земя, тъй като просто преместват границата между обработвания от единия и другия арендатор масив, така че да съответства на контролираната от единия и другия (комасация на ниво обработка).

Затова някои от фондовете за земя или свързани с тях лица създадоха арендатори или подкрепиха навлизането на арендатори в дадени землища.

Не на последно място наемите/арендите са равни на субсидиите на площ. В някой части на Добруджа са над 60 лв., а в други не се плаща аренда, защото земята не се обработва. Ако приемем, че средната аренда е 20-30 лв. на декар, колкото са евросубсидиите, излиза че ползването на земята излиза безплатно за арендаторите.

Как обаче ще се отрази на арендаторите промяна в единната европейска селскостопанска политика? Плановете са субсидиите да се дават на стопанство, като се сложи максимален лимит на субсидията с цел да се подкрепят малките и средни стопанства.

Какво ще стане с арендаторите с между 5 и 100 хил. дка. и как това ще се отрази на цената на земята и рентите?

В крайна сметка всеки инвеститор преценява дали брутна доходност от 3-4% е достатъчна и дали тя ще може да бъде допълнена от поскъпване на земята.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделска земя.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Сладур НИЩО НЕ СИ РАЗБРАЛ :) ! И колкото и да ти е смешно положението никак не е такова. А и нали знаеш поговорката за този дето се смее последен .....Да не се налага да се впрягаш ТИ вместо кон пред каруцата за комат лебец ?Кончето иска храна, за това и не съм съветвал никой да си го купува. Виж парчето земица може да си седи и почива докато му дойде времето.Сполай ти сладур. Качвай се на таксито, че требе да се раниш. А за кончето и каруцата....ами то такси шафйори е имало и през 1900г. споко ще има нужда и от тебе ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Аз ще ползвам съвета ти и реших да си купя кон и каруца. Да ме посъветваш: черен ли да е или бял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Еххх Мариянчоооо от какво да съм ЩАСТЛИВ бе мили ? Такива като тебе наистина ме отвращават . Дървени философи които като ги притиснеш до стената с факти завършват с фрази клишета !!!Ами виж си линка бе мили ! EROEI на твоите любими енерго източници ( шистовия петрол, биогоривата , солар панели и тар сандс ) е все 5-6 към 1 !!! На петрола през 1900г. е бил 100-150 към 1 ! За какви инвестиции за какви 5 лева драскаш тогава ? ИЛИ ТОЗИ ТВОЙ БИСЕР :" Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава "Цялата съвременна теориа на ПСЕВДО НАУКАТА ИКОНОМИКА е подчинена на АЛХИМИЯТА НА ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ ! Как обаче това ще става при ФИЗИЧЕСКИ ЛИМИТ на най-важното ( ЕНЕРГИЯТА ) е въпроса който ИЗОБЛИЧАВА ШАРЛАТАНИ КАТО ТЕБЕ !И забележи ЦЕНАТА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ щото както виждаш при Етанола и Биодизела EROEI = 1 или колкото вкарваш толкова изкарваш ! Капиш ?Вземи си купи 100 декара земя докато още има *** да продават. Един ден ще си ми благодарен.Успех :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 12 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_investedСега щастлив ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ето какво написа в постинг 24 Мариянчо:"По-долу бях замерен с "ойл пийк-а". Ами запасите на шистов петрол в САЩ са огромни. Предстои да видим, петролните полета, шистовия петрол или биогоривата ще дадат по ниски цени на потребителите. Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава. Ето 5 технологии, даващи петрола на бъдещето от земните недра "Попитах го простичко колко е EROEI на тези технологии ? Отговор имаше - ето бисера му : " освен това железниците се електрифицират и вече има и електрически автомобили."МЪКААААА ами МИЛИ Първите прототипи на електрически коли са били създадени още през 1835 г. , ноооооо за МАРИЯНЧО ВЕЧЕ имало и ел.коли !!!! Ха ха ха ниско ниво мнооогоооо ниско .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Еххх пич цялата редакция да се изредите все тая ! Имам конкретни въпроси към младежа от незнам кой прованс дето се топлели на мазут , а сега видиш ли всичко били студен синтез ха ха ха.Странно е че в медия където има претенции се допускат толкова лековерни и меко казано повърхностни афтори като Мариянчо ! Ама какво се учудвам след като през ден ни пробутват писанията на един блогар още по-зле и от Мариянчо. А за земята ми ти откъде си сигурен колко имам бе сладур ? Жив и здрав и поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 3
fortiss
преди 12 години
Нищо точно не си написал, за да чакаш отговор. Статията на Мариян е много точна. Добре би било такива като теб, след като имат много малко земя /придобита по наследство и то/ да не подаряват лошо написаните си виждания на останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Какво става бе Мариянчо ? Защо не отговориш на ПОНЕ ЕДИН от зададените ми въпроси ? Нали беше голям разбирач ! Един съвет стой далече от теми дето НИЩО НЕ РАЗБИРАШ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
equal
преди 12 години
"перите за "селското стопанство" не се дават за производство на храни."Има го и този момент, доколкото знам точната формулировка за субсидиите е за "поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние", и не са обвързани с производство и на един кг продукция. С други думи, дават се пари за да не се допусне превръщането на обработваемата земя в пустееща и някои от т.нар. "арендатори" просто я изорават веднъж годишно, а като дойде време за плащане на рентата в натура просто си купуват нужните количества от съседното село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Сега Ви предстои да направите оценка на земеделската земя, закупена от фондовете - подчертавам закупена и в наличност в момента, защото там е заровено кучето. Всичкото приготовление ще Ви влезе в употреба, понякога и не стига. В най общи линии е това. После ще започне да Ви просветва какво точно правят фондовете.P.S. Sashev , перите за "селското стопанство" не се дават за производство на храни.Храните са вторичен (отпаден) продукт. От тук и проблема със свръхпроизводството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още