IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Може би отговорът е в твърде ниската й рентабилност от под 4% брутно на година, докато за арендаторите собственици земята е по-ценна по ред причини

16:20 | 04.11.11 г. 74
Защо много АДСИЦ продават земеделска земя, след като е толкова перспективна?

Важен аргумент на инвестиралите в земеделска земя е, че тя е ограничен ресурс, не се облага с данъци и е обречена да поскъпва, както и да носи по-голяма рента.

За да поскъпва една земя обаче е нужно да има добри реколти от нея, също така да се обработва въобще, защото запустее ли, става неатрактивна за обработка. Пустеещите земи са неефективни за разработване, защото в първите години не носят печалба за арендатора. Така опираме до фактора обработка, който е в ръцете на арендатора.

Арендаторите са и основни купувачи на земеделски земи в последните 12 месеца. Те спечелиха от високите цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа след сушата в Русия и Украйна през миналата година. Тази година обаче цените на земеделската продукция са доста по-ниски (при слънчогледа спад с 33% от 900 лв. на 600 лв. на тон, а слънчогледът е важен почти колкото пшеницата, която също поевтиня сериозно).

По-малките печалби вероятно ще охладят апетита на арендаторите към покупка на земя. Ако обаче е тяхна собственост тя е обективно по-скъпа защото:

1. Дава им право на по-голям пропорционален дял при разпределянето на „белите петна”, тоест земите, чиито собственици нехаят и не ги отдават под наем и аренда.

Например ако в едно землище има общо 10 000 дка и двама арендатора имат договори за наем и аренда за по 1 000 дка, другите 8 000 дка ще си ги разделят и обработват по равно. Ако единият има договори за 1 500 дка, а другия за 500 дка, то единия ще обратва 3 пъти повече от „белите петна”.

2. Арендаторът собственик си спестява усилията за договаряне и събиране на рентата.

3. Няма опасност земята да запустее и цената й рязко да намалее.

4. Ако се откаже от бизнеса, арендаторът може да отдаде под наем и аренда вече притежаваните земи.

Затова арендаторите са естествените купувачи на земята. Те нямат нужда от комасирана земя, тъй като просто преместват границата между обработвания от единия и другия арендатор масив, така че да съответства на контролираната от единия и другия (комасация на ниво обработка).

Затова някои от фондовете за земя или свързани с тях лица създадоха арендатори или подкрепиха навлизането на арендатори в дадени землища.

Не на последно място наемите/арендите са равни на субсидиите на площ. В някой части на Добруджа са над 60 лв., а в други не се плаща аренда, защото земята не се обработва. Ако приемем, че средната аренда е 20-30 лв. на декар, колкото са евросубсидиите, излиза че ползването на земята излиза безплатно за арендаторите.

Как обаче ще се отрази на арендаторите промяна в единната европейска селскостопанска политика? Плановете са субсидиите да се дават на стопанство, като се сложи максимален лимит на субсидията с цел да се подкрепят малките и средни стопанства.

Какво ще стане с арендаторите с между 5 и 100 хил. дка. и как това ще се отрази на цената на земята и рентите?

В крайна сметка всеки инвеститор преценява дали брутна доходност от 3-4% е достатъчна и дали тя ще може да бъде допълнена от поскъпване на земята.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или земеделска земя.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Да повторя ; Цялата съвременна теориа на ПСЕВДО НАУКАТА ИКОНОМИКА е подчинена на АЛХИМИЯТА НА ВЕЧНИЯТ РАЗТЕЖ ! Как обаче това ще става при ФИЗИЧЕСКИ ЛИМИТ на най-важното ( ЕНЕРГИЯТА ) е въпроса?Мантрата с ойл пийк обаче при мен не минава ха ха ха Инвестор вземете си кадърни хора крайно време е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Гледам тук интересна дискусия се е заформила и пак един стар приятел се опитва да даде мъдри съвети на група тиквеници, които още си мечтаят как кризата ще свърши до година и техните деца ще потребяват повече, внуците им още повече и така до безкрай... Затова реших и аз да опитам да помогна с нещо дребно.Ей тук едно видео обясняващо с думи прости математиката на нещата:http://***.youtube.com/watch?v=umFnrvcS6AQДано да има някой дето да се откъсне за малко от 'Планета'-та и 'каките' и да си опресни познанията от 6-ти клас, когато е спал в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
Българинът *** като мотика ше си остане *** и беден до край - *** народ = слаба държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
България произвежда основно *** а българинът произвежда основно глупости безмислено е да им обесняваш каквото и да било защото няма да те разберат тук се опитаха няколко човека да им обеснят на тия от инвестора и други подобни баламурници кой и как ги цака и за какво става въпрос НО ТЕ НЕ ВДЯВАТ - интелигентия човек ще каже 2-3 пъти и ако не го чуят ще замълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Сашев абе ти четеш ли какво ти пише човека по-долу ? Като си дадеш земята на арендатор да ти я обработва да не мислиш че на него му пука колко ще дава добив след 5-10 години. Арендатора ще я дой до дупка щото неговият интерес не е ТВОЯТ капиш !!! Да не стане след време да имаш земя дето НЕ РАЖДА ха ха ха щото са ти я химизирали до дупка ! Както и да е остави *** като мен дето имам земя на три континента да си пиша глупости по форумите. Ти нали си ТАРИКАТ ха ха хаИ стига с тези тънки сметки колко ще ти останат мили ! Това са сметки за такси шафйори. Аз говоря за земята като инвестиция-ЗАСТРАХОВКА и стойността и като такава ! Както знаеш ЗАСТРАХОВКАТА ти СТРУВА ПАРИ ВСЯКА ГОДИНА !!! Ама като ти потрябва е БЕЗЦЕННА ! А ти си брой стотинките от декар - ЯВНО ИМАШ НУЖДА ОТ ТЕЗИ ПАРИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 1
sashev
преди 12 години
"Ето ти един съвет. Регистр. се като зем. производ. и вземи помощите за декар. Земята я засей колкото да се води засята. Разходите ще са по-малки от помоща така, че нема да си на загуба. После заори ВСИЧКО обратно и така 3-4 години да си ПОЧИНЕ !!! А за тези в града дето чакат ефффтин хляб, като приятелчето Мариян ха ха ха ...ами да ЧАКАТ !!!!Така ще си върнеш 15%, а и повече може, щото ще и вдигнеш производителността.."От това си личи, че не си в час. А и разплащателната агенция ще ти свие перките веднага. От друга страна, дори и да ти мине веднъж номера, при субсидия 32 лв/дка и разходи по описаните от теб глупости да речем около 15 - 20 лева, ще ти останат не повече от 10-15 лв/дка. По-добре си отдай земята под наем за 20-30 лв/дка и не прави глупости. А вземането на субсидия не е толкова лесно и е свързано с много други ангажименти - време, транспортни разходи, административни и др. подобни, включително осигуряване като земеделски производител, данъчно облагане и т.нат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
НИКОГА НЕ Е БЕЗМИСЛЕНО ДА РАЗОБЛИЧАВАШ НЕКЪДЪРНИЦИ ПРЕТЕНДИРАЩИ ДА СА ЕКСПЕРТИ !Такива като Мариянчо подковават хората и ги надъхват с ВЯРА в бъдещето, а после се крият и едно сори не казват :)Така преди 3 години когато златото беше $760-$800 за унция от Капитал "ЕКСПЕРТИ" като нашият сладур подковаваха читателите си, че ВЕЧЕ БИЛО КЪСНО и ДА НЕ СЕ КУПУВАЛО ха ха ха Дразнещ е факта, че ВСИЧКИ като него като ги притиснеш с факти се изпокриват по дупките си ! Иначе на глупави лафове от рода цитирам : " КАМЕННАТА ЕРА НЕ БИЛА СВЪРШИЛА ЩОТО СА СВЪРШИЛИ КАМЪНИТЕ" са царе.Мариянчо що не си купиш ел.мобил бе пич ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Благодаря за съвета. Правим го от доста време и на жаргон му казваме "козя брада". А с джанките - не става. Сърбал съм я тази попара. За това , че имаш човек ,който да ти потдържа земята - евалла. Това е решението. При мене стана издънка. И сега 600лв./декар разходи. По малко ще загубя , ако я зарежа тази земя...........Както и да е ..........Вклучих се в дискусията, за да не нападаш повече момчето. Безсмислено е . Озлобяваш се . От това полза няма.............Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Сега сериозно. Всичко на този свят си има и обратна страна ! Аз за мене проблема съм го решил с това че този който ми работи земята е роднина и му имам пълно доверие. Освен това парцелите които купувам са само избрани от него такива, а повярвай ми той познава землищата дето обработва като пръстите на ръката си !!!!!Ето ти един съвет. Регистр. се като зем. производ. и вземи помощите за декар. Земята я засей колкото да се води засята. Разходите ще са по-малки от помоща така, че нема да си на загуба. После заори ВСИЧКО обратно и така 3-4 години да си ПОЧИНЕ !!! А за тези в града дето чакат ефффтин хляб, като приятелчето Мариян ха ха ха ...ами да ЧАКАТ !!!!Така ще си върнеш 15%, а и повече може, щото ще и вдигнеш производителността.Може и на градина да я направиш, като я засадиш с ДЖАНКИ ! Материала е без пари :) Само дето после ще имаш разходи за почистването :) Абе решения колкото искаш. Аз съм писал вече десетки пъти ЗЕМЯТА еЗАСТРАХОВКА за идващата криза и дори МАЛКА ЗАГУБА от нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
Отаказах се от кончето и каруцата. Вслушах се в съвета ти. Сега ще си купя жълто такси.P.S. А сега по сериозно СЛАДУР. Чисто човешки съвет, пък ти като искаш не го ползвай.Нагледай си земята. Аз на мойта и правих оглед преди седмица. До момента имам около 15% изгубена земя. Както си стои там и я виждам. Като средство за производство вече я няма - изпарила се е. Има много скрити дефекти в земеделската земя, кото излизат след време. Има и дефекти , които в момента настъпват. Земеделската земя не е крепост - уви. Мнението ми има само пожелателен характер. ......Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още