IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Необходим е консенсус, защото политиците трябва да избират само между лоши решения, смята икономистът

09:48 | 14.07.14 г. 63
Л. Богданов: Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Ако не бъдат спасени всички депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), въпреки че това беше обещано, може да настане непредвидим хаос. Това е логиката зад предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на Креди Агрикол и отнемането на лиценза на КТБ, коментира в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Да се възстановят ли всички депозити в КТБ на вложителите?

Да, всички суми трябва да бъдат изплатени
Не, трябва да се възстановят само до 196 хил. лева
Не мога да преценя
Общо 2984 гласа
Ако всеки почне да прави сметка как да разхвърля парите в различните банки и как да се търси нова банка, може да се окаже, че ще бъдат засегнати други банки, които може би нямат никакви проблеми, обясни Богданов.

Според него негативният момент в едно решение за покриване на всички депозити от държавата е, че на практика се показва, че „няма отговорност и последствия за решения, които всеки сам е взимал, знаейки, че носи някакъв риск“.

Като цяло обаче сред решенията, които трябва да бъдат обсъждани от политиците, няма някое, което да е добро. Ситуацията е такава, че се избира само между лоши решения, смята Богданов.

„Когато една банка е в такова състояние, решенията, които трябва да се вземат, са все лоши. Ако просто бъде помагано на банката без оглед какво е правено вътре в нея и как е била управлявана – това е лошо. Ако след всички обещания на политици и БНБ тя бъде затворена по съвсем друг начин, отколкото беше обещано, това също е лошо. Ако се налеят значителни публични средства – пак е лошо“, обясни икономистът.

Богданов коментира, че схемата с одържавяването на Креди Агрикол е удачна, защото така държавните пари ще бъдат насочени към институция, за чието управление вече ще отговаря финансовият министър.

„Това е много по-добре, отколкото да се вкарат 1-2 млрд. публични средства в частна банка, за която  е станало ясно, че не се управлява добре. В този случай имаме поемане на персонална отговорност от тези, които „спасяват“ ситуацията и залагат името си“, коментира Богданов.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 9 години
Давай сега тълкования за "влог" и за всички останали сметки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 16 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Разплащателните сметки също са защитени!!! Всички които имат над 100 000 евро да стават акционери и това е. Така те ще имат интерес да продадат активите на банката на максимално висока цена. Само така интересите на всички, на абсолютно всички ще бъдат защитени. Всичко друго е схема. Както казах изход има и той се казва Debt to Equity!"Влогове са всички парични средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на едно или повече лица (срочни и безсрочни влогове, разплащателни сметки, сметки по дебитни и кредитни карти). Гаранцията на влоговете се отнася също и за кредитните салда, които банката по закон или по договор е задължена да изплати на клиентите си."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 12 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"БЕХ, НЕК, БДЖ, Мариците - всички имат пари в КТБ"И откъде го знаеш това? Аз знам, че тези имат дългове, а не депозити?! Ако имат някакви оборотни пари в КТБ, те сигурно са малко. Освен това министър Стойнев каза, че никоя държавна фирма не държи повече от 25% от парите си в една банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
факта че говориш кой мисли и кой не означава че наистина се взимаш много на сериозно не знам къде си учил икономика но фалита е част от естествената икономическа логика на просперитет ако мислиш че всички групово може да растат и да стават дебели не знам как ги мислиш а относно процента на спад на брутния вътрешен продукт от верижните фалити които следват е много спорен по твойта логика мога да кажа че тези пък които са откраднали 3.5 милиарда от банката като ги инвестират ще дигнат брутния продукт със 10 % ала бала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 9 години
А Лъки говори основно за разплащателните сметки на фирмите ! Тях никой явно не ги мисли ;) Дет са вика - да го д*хат ! :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
дай малко насам гънки че си се нагънал целия скромните хора си мълчат *** се фукат ти си избери от кои си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 20
LuckyYou
преди 9 години
Не бе човеко - не ме разбираш бе! Ти ще загубиш много повече, ако не се спаси банката! В ПЪТИ ПОВЕЧЕ! Защото фирмите ще започнат да фалират, а държавата ще загуби между 5-10% БВП, което е крах! Тогава обикновените хора ще пострадат много много повече! Всички ще го усетим! ПОМИСЛИ БЕ! НАПЪНИ СИ АКЪЛА! МИСЛИ БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
аз говоря за сумите на 200000 лева не за дебитни карти със 1000 лвстава въпрос за над 350 000 000 лв на 20-сетина души
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 9 години
Аман от такива разбирачи като тебе. Как така все вие знаете какво и как да разбират другите хора? Има закон! Миналата сряда Германия прие закон, който ще урежда реструктурирането (фалирането) на банки. Законът влиза в сила от 01.01.2015 г. или 1 година преди този в ЕС. Всички вложители със суми над 100 000 евро, участват при реструктурирането. В България законът е ясен. Над 100 000 евро не са защитени. Могат хората да си слагат парите в различни банки, които плащат само 1/2 от лихвите на КТБ, могат да внимават да не надвишават защитения максимум и така да губят пари, но да са защитени от закона(и с минимален риск), а някои "богоизбрани" да прибират тлъста лихва, докато друг им носи риска. Да ама не! Няма кого да плашиш с такива сценарии. Има си решения. Едното се казва "Debt to equity".Аз не искам да плащам за риска на други хора. Те да си го плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 14
LuckyYou
преди 9 години
Прав съм, ама някой трябва да си напънете мозъчните гънки, за да разбере какво имам предвид. А като нямаш мозъчни гънки е трудно да стане това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още