IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Богданов: Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Необходим е консенсус, защото политиците трябва да избират само между лоши решения, смята икономистът

09:48 | 14.07.14 г. 63
Л. Богданов: Ако БНБ не защити всички депозити в КТБ, може да настъпи хаос

Ако не бъдат спасени всички депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), въпреки че това беше обещано, може да настане непредвидим хаос. Това е логиката зад предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на Креди Агрикол и отнемането на лиценза на КТБ, коментира в ефира на БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Да се възстановят ли всички депозити в КТБ на вложителите?

Да, всички суми трябва да бъдат изплатени
Не, трябва да се възстановят само до 196 хил. лева
Не мога да преценя
Общо 2984 гласа
Ако всеки почне да прави сметка как да разхвърля парите в различните банки и как да се търси нова банка, може да се окаже, че ще бъдат засегнати други банки, които може би нямат никакви проблеми, обясни Богданов.

Според него негативният момент в едно решение за покриване на всички депозити от държавата е, че на практика се показва, че „няма отговорност и последствия за решения, които всеки сам е взимал, знаейки, че носи някакъв риск“.

Като цяло обаче сред решенията, които трябва да бъдат обсъждани от политиците, няма някое, което да е добро. Ситуацията е такава, че се избира само между лоши решения, смята Богданов.

„Когато една банка е в такова състояние, решенията, които трябва да се вземат, са все лоши. Ако просто бъде помагано на банката без оглед какво е правено вътре в нея и как е била управлявана – това е лошо. Ако след всички обещания на политици и БНБ тя бъде затворена по съвсем друг начин, отколкото беше обещано, това също е лошо. Ако се налеят значителни публични средства – пак е лошо“, обясни икономистът.

Богданов коментира, че схемата с одържавяването на Креди Агрикол е удачна, защото така държавните пари ще бъдат насочени към институция, за чието управление вече ще отговаря финансовият министър.

„Това е много по-добре, отколкото да се вкарат 1-2 млрд. публични средства в частна банка, за която  е станало ясно, че не се управлява добре. В този случай имаме поемане на персонална отговорност от тези, които „спасяват“ ситуацията и залагат името си“, коментира Богданов.

Всичко за КТБ може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 0 rate down comment 0
rebel8
преди 9 години
Задължително трябва да се компенсират депозитите само до 200 хиляди. Трябва да се знае, че тук има закони, аз като данъкоплатец не съм съгласен да се връщат депозитите над тази сума. Хората с повече пари са взели инвестиционно рисково решение, което се е оказало грешно. Ако се връщат депозитите над 200 хил. аз лично ще подема инициативата да се възстановят и парите на миноритарните инвеститори в акции (по цени отпреди обявяването на особен надзор), които нямат вина за ситуацията с КТБ и също са взели рисково инвестиционно решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Винаги съм смятал този Л. Богданов, за нещо като Кънчовците за социологията но в "полето" на икономиката! Изобщо не трябва да се вземат сериозно анализите му. Просто чете текстове написани му от работодателите му! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 8 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Не бива да се бърза,нека поне стане ясно ,какво става със "загубената"информация?(стана ясно,че изнасяне с чували на пари не е имало,та да видим,какво още от г-н Искров е преувеличено)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 22 rate down comment 0
data
преди 9 години
Правили ви впечатление че Искров нищо не говори за вездесъщият Централен Кредитен Регистър ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 27 rate down comment 0
data
преди 9 години
А аз мисля че ни се поднася една полвинчата история и ние правим опити да разсъждаваме по нея . В случая разсъждаваме само върху пасивите на банката без да знаем нищо за активите и , а според мен точно заради тях се напъва държавата да одържави банката . Това с липсващите досиета е доста повърхностно и се изпляска само за да не може да се задават въпроси върху активите на банката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Това Стоян Александров много манипулативно го е казал :)Банките няма да треснат от това, че големите "гяволи" са си изтеглили милионите (някой писа, че в КТБ за 350 милиона) *** изплати 800 милиона за ден и издържа. Налага се извода, че ще треснат, ако тези с депозити до 100К се почувстват застрашени, така че е по-скоро обратното (по Красен Станчев). Гласуването на закони на парче и според ситуацията подкопава доверието. Един фалит по устав и изплащане на депозитите от фонда в разумни срокове, дори би укрепил доверието на дребните вложители в системата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 2
hagan
преди 9 години
колко от вас помнят когато беше министър на финансите тогава би казал друго но сега на чужд *** и метър *** е малко -твърдо против съм държавата да гарантира мафиотски депозити в всяка банка държавата трябва да гарантира качеството на регулаторния и контролния механизъм а не да изипва пари в празни чували
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 9 години
"Ако политиците решат да не подкрепят искане да бъдат гарантирани всички влогове и спестявания, в това число над 100 хил. евро, това означава тотално недоверие в централната банка, тотално недоверие в правителството и в парламента, паника сред хората. Те ще започнат да си теглят парите от нормално функциониращи банки и да ги прехвърлят в чужбина, банките ще почнат да тънеят, парите ще отидат да работят за чужди икономики и утре хората, които имат интерес от дестабилизация на цялата система, ще усетят коя банка е изтъняла и ще я атакуват. После ще дойде втора, трета и ще постигнат пъкления си сценарий", отбеляза Стоян Александров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ми той си я каза. Призна си за кредитите на свързани лица, но каза че не са лоши. Призна си че е финансирал Ирена Кръстева и ***, както и че е вкарал банката в процедура за да я защити ( надявайки се разбирасе че БНБ ще действа правомерно и обективно а не... ).Каза си че не е изнесъл парите и това е абсурдно, каза си, че следствието е скрило документите... какво повече?Става доста удобно за одиторите - те нямат документи и като Пилат Понтийски си измиват ръцете, не е тяхна работа да търсят кой ги е скрил...Са.. ако чакаш да ти каже колко са делнали с Пеевски или КОЙ, ... мисля че няма да го каже. Каза си че го е казал и написал пред европейски съдии обаче, та.. да внимават да не вземе да се спомине или пък да не влезе в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 9 години
Дата, това което ти наричаш "нещо такова", е много ясно дефинирана методика. Не откривам аз топлата вода. Има си правила и те са много ясни. Проблемът е, че те са много прозрачни и в интерес на хората. Там е заровено кучето. Ако се съгласим с това, че не сме на ничия страна, то тогава трябва да повярваме както на ТВЪРДЕНИЕТО на Искров за липсата на 3,5 млрд., така и на ТВЪРДЕНИЕТО на Василев, че активи ще бъдат разпродадени на безценица(значи откраднати). Ако се съгласим, че държавата е заела страна, то тогава трябва да бягаме от всякакви решения с участието й, при решаване на проблема. Така стигаме до последните заинтересовани - КРЕДИТОРИТЕ. Те имат интерес да има колкото се може повече пари и банката да си функционира. Затова е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КРЕДИТОРИТЕ ДА СТАНАТ АКЦИОНЕРИ. Само така ще излезе истината и ще бъдат минимирани щетите. Сега разбираш и защо това не може да стане. Никой освен КРЕДИТОРИТЕ най-вероятно не го иска. А решенията кредиторите няма да ги вземат. Това смятам е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още