IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Полският зам.-външен министър настоява, че отмяната на санкциите срещу Москва ще бъде грешка

21:47 | 17.11.15 г. 77
Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Представители на държави от Източна Европа се опасяват, че ЕС може да облекчи санкциите срещу Русия, за да бъде получена подкрепата на руския президент Владимир Путин във войната срещу "Ислямска държава", пише Bloomberg.

Според агенцията руският президент се опитва да си върне благоволението на Запада с помощта си в борбата срещу джихадистите, а и вече подава "икономическа маслинена клонка" на Украйна.

Източноевропейски членове на ЕС обаче посочват, че ще бъде грешка ЕС да отстъпи и облекчи санкциите си срещу Москва. Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Русия през 2014 година след едностранната анексация на Крим и подкрепата за бунтовнически групи в Украйна.

"Каквото и да е помирение между САЩ, ЕС и Русия на фона на терора в Париж не трябва да бъде аргумент за премахване или облекчаване на санкциите", казва зам.-министърът на външните работи на Полша Рафал Тизасковски.
"Някои държави ще използват руската намеса в Сирия за постигане на облекчения, но ЕС ще загуби доверието в себе си, ако го направи", коментира още той в интервю за полска медиа.

За запазването на санкциите срещу Русия настояват и Балтийските държави, твърди Bloomberg. В същото време държави като Унгария, Гърция и Австрия се обявяват против удължаването на санкциите, които носят икономически загуби и за двете страни.

Агенцията припомня още, че в понеделник френският президент Франсоа Оланд приветства Русия в алианса срещу "Ислямска държава". Владимир Путин на свой ред нареди на руските военни  да работят заедно с френските военноморски сили срещу цели в Сирия.

ЕС ще разгледа санкциите срещу Русия в началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 14
Idun
преди 8 години
Гледам, че тук във форума има доста привърженици на "Путинова Русия", та да ви питам, какво толкова ви харесва в начина на управление на Путин(икономика, политика, развитие на социални системи и т.н.), че така сте се захласнали по него и защо ЕС е толкова лош. Надявам се да прочета аргумнитрани мнения, извън "ама те американците"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 9
supertrader
преди 8 години
Те в момента са в коалиция САЩ и Русия в действията си спрямо Сирия.НАТО е фиктивен военен съюз.Русия отиде в Сирия за да и изградят американците имидж на военна сила от която Европа да се страхува.Всичко в един момен ще завърши с нападение на Европа над САЩ и Русия, но още е много рано. Първо ЕСС - европейския социалистически съюз ще се превърне в ЕС - съюз на националните държави в Европа, военен съюз и армия и чак тогава ще ги оправим американците и руснаците.Демокрацията ще я изритаме през вратата, управлението ще бъде пропорционално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 17
supertrader
преди 8 години
Путин знае как да паднат санкциите - връща Крим и падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Всеки сам избира пътя си, а аз съм убеден, че ние сме на грешния както винаги, поляците затова имат и те такава съдба просто никой не им е виновен, че географското им положение е такова и всеки път са го отнасяли. Ако си мислят, че тоя път ше им се размине много се лънготят. Ше го попушат като Отче наш било то икономически било то военно .... Комшиите им от ляво ше им обяснят как стоят нещата и те са го правили не веднъж .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 11
albobo76
преди 8 години
Източно европейските васали явно са мазохисти от най-висока класа. Освен това ако някой се заблуждава, че ще има коалиция между Русия и НАТО, много се лъже. НАТО отива в Сирия, за да воюва срещу Русия. Когато спечели в Сирия, НАТО ще пренесе войната срещу Русия в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Т.н. "Санитарен коридор" проработи ! Дългата ръка на САЩ се чувства осезателно там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 18
panther
преди 8 години
В тоя ЕС независими държави има ли? Или всички трябва да изпълняват заповеди спуснати отнякъде?Полша и прибалтийските смешници като са много ербап нека да си продължават с ембаргото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
У м н и ц и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още