IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Полският зам.-външен министър настоява, че отмяната на санкциите срещу Москва ще бъде грешка

21:47 | 17.11.15 г. 77
Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Представители на държави от Източна Европа се опасяват, че ЕС може да облекчи санкциите срещу Русия, за да бъде получена подкрепата на руския президент Владимир Путин във войната срещу "Ислямска държава", пише Bloomberg.

Според агенцията руският президент се опитва да си върне благоволението на Запада с помощта си в борбата срещу джихадистите, а и вече подава "икономическа маслинена клонка" на Украйна.

Източноевропейски членове на ЕС обаче посочват, че ще бъде грешка ЕС да отстъпи и облекчи санкциите си срещу Москва. Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Русия през 2014 година след едностранната анексация на Крим и подкрепата за бунтовнически групи в Украйна.

"Каквото и да е помирение между САЩ, ЕС и Русия на фона на терора в Париж не трябва да бъде аргумент за премахване или облекчаване на санкциите", казва зам.-министърът на външните работи на Полша Рафал Тизасковски.
"Някои държави ще използват руската намеса в Сирия за постигане на облекчения, но ЕС ще загуби доверието в себе си, ако го направи", коментира още той в интервю за полска медиа.

За запазването на санкциите срещу Русия настояват и Балтийските държави, твърди Bloomberg. В същото време държави като Унгария, Гърция и Австрия се обявяват против удължаването на санкциите, които носят икономически загуби и за двете страни.

Агенцията припомня още, че в понеделник френският президент Франсоа Оланд приветства Русия в алианса срещу "Ислямска държава". Владимир Путин на свой ред нареди на руските военни  да работят заедно с френските военноморски сили срещу цели в Сирия.

ЕС ще разгледа санкциите срещу Русия в началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 12 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Теб интересува ли те дали огромните държавни разходи, насочени в социален пакет, здравеопазване, образование, инфраструктура и т н. идват от добив на фосили или от отглеждане на домати и краставици ? Не нали ? Ами по същия начин и руснаците не ги интересува.. ползват си евтини енерго ресурси получават много по добър от нашия социален пакет и така... Сега някой ще каже "дааа ама те имат газ и петрол" ами имат - продават. Япония няма нито газ нито петрол ама е една от най-развитите страни, нека и ние да сме като японците ? Да ама не сме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 7
Idun
преди 8 години
Как точно покупателната способност в България се срина за последните 20 години? Имам добри спомени от 97-*** насам и като изключим периода 2009-2011 г., ми е малко трудно да намеря периоди, в които покупателната ни способност да намалява. Текущата ситуация на пазара на горива е много показателна защо покупателната ни способност е ниска- държавно поддържани монополи/ олигополи(тука сме точно, като Русия). За покупателната способност в Русия съм съгласен, но пак не получих отговор, защо толкова харесвате Путин, при положение, че огромна част от ръста е в резултат на текущите цени на фосилите, а не съм видял негово решение, което да е довело, до осезателен резултат в икономическото развитие, диверсифициране и т.н. на руската икономика, той просто се движи по течението( в икономически план), последните две години са показателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
Пак ще си направя труда да отговоря и надявам се отново икономически обосновано. Към рейтинга на едно управление /Русия е президентска страна и там президента е изпълнителната власт/ късателство има основно покупателната способност на населението. В Русия покупателната способност на населението за последните 10 години се увеличи страшно много /затова скъпите имоти по родното море ги купуват Руснаци не Румънци/. В България за твое сведение покупателната способност на населението /не заплатите/ за последните 20 години се срина буквално. Това се дължи на изпреварващия ръст на разходите на домакинствата спрямо доходите. Сиреч цените се увеличиха много повече отколкото заплатите. Надявам се че ме разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 10
Idun
преди 8 години
Бях забравил, че тука сте се сбрали най- велики икономисти на света, дето такива "***" въпроси не ви занимават. По логиката Путин- Елцин и България сега е в пъти по- добре от ранните 90, ама нещо не ви гледам да сте фенове. А какво стана с магията на Путин последно време, щото да копаш петрол и газ, не ми се струва, като голяма управленска технология, ама явно за вас великите икономисти говорещи английски, това е връх в човешките постижения. Благодаря, че не ме разочаровахте и отговорихте 100% обосновано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Европейски сили на фалшивото нато няма да цъфнат там никога без причина.Ще се оправи всичко като се махне демокрацията и се въведе пропорционално управление, само тези които дават имат право да казват кой да управлява. На империите мултикултурните им глупости няма да ги траем дълго, проблема че са си направили държави в които влизат много националности и искат да ги превръщат в една нова монокултура си е техен. А те го правят защото се чустват застрашени от разпад при лошо управление на държавите си - САЩ и Русия.Но другите не възприемаме техния модел и не сме длъжни да го възприемаме и да вървим по пътя на културно укрупняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
аз не сметнах за уместно въобще да се занимавам да отговарям на подобни въпроси ... явно и английски не знае захласналия се по западния модел и не е чел Forbes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Путин знае как да паднат санкциите - връща Крим и падат.------------------------------------------------------------------------------------------и цъфва НАТО там с тяхните ракети е да ама ако искаха това те въобще нямаше да се занимават от самото начало. Не мисля, че някога този Крим ще бъде върнат ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Тъй като повечето в този форум сме икономисти /надявам се/, гледаме и боравим с точни числа. Ако искаш да разбереш защо Путин има толкова висок рейтинг сред руснаците, а и сред независимите форумни участници, те съветвам да направиш кратко сравнение между основните микро и макро икономически данни за страната по време на управлението на Путин и по време на управлението на предшественика му Елцин. Ясно се вижда тенденция на впечатляващ ръст по всички икономически показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ти щом задаваш такива въпроси и чакаш "аргументирани отговори" значи няма нужда от отговори намери си ги сам! А забравих сменил ли си си на фейсбоклука знаменцето с френско ? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
За такива важни решения, трябва да се прави допитване до народите във всяка една страна, а не марионетните правителства в Полша и Прибалтийските страни да решават или ако щете нашето наг*зено правителство! Кой търпи негативите от санкциите срещу Русия - народите на европейските държави или политиците им които се командват от Вашингтон ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още