IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Полският зам.-външен министър настоява, че отмяната на санкциите срещу Москва ще бъде грешка

21:47 | 17.11.15 г. 77
Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Представители на държави от Източна Европа се опасяват, че ЕС може да облекчи санкциите срещу Русия, за да бъде получена подкрепата на руския президент Владимир Путин във войната срещу "Ислямска държава", пише Bloomberg.

Според агенцията руският президент се опитва да си върне благоволението на Запада с помощта си в борбата срещу джихадистите, а и вече подава "икономическа маслинена клонка" на Украйна.

Източноевропейски членове на ЕС обаче посочват, че ще бъде грешка ЕС да отстъпи и облекчи санкциите си срещу Москва. Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Русия през 2014 година след едностранната анексация на Крим и подкрепата за бунтовнически групи в Украйна.

"Каквото и да е помирение между САЩ, ЕС и Русия на фона на терора в Париж не трябва да бъде аргумент за премахване или облекчаване на санкциите", казва зам.-министърът на външните работи на Полша Рафал Тизасковски.
"Някои държави ще използват руската намеса в Сирия за постигане на облекчения, но ЕС ще загуби доверието в себе си, ако го направи", коментира още той в интервю за полска медиа.

За запазването на санкциите срещу Русия настояват и Балтийските държави, твърди Bloomberg. В същото време държави като Унгария, Гърция и Австрия се обявяват против удължаването на санкциите, които носят икономически загуби и за двете страни.

Агенцията припомня още, че в понеделник френският президент Франсоа Оланд приветства Русия в алианса срещу "Ислямска държава". Владимир Путин на свой ред нареди на руските военни  да работят заедно с френските военноморски сили срещу цели в Сирия.

ЕС ще разгледа санкциите срещу Русия в началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 8 години
чиба може да викаш на *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 8 години
мистър Гъс, не ви ли стана неудобно да ви затапват другите съфорумници. Целуването на руски *** води до умствени поражения, мистър гъс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
И тях чета :)) Ама ти май руските не четеш :)) Всеки е свободен да пише :) Фактите и цифрите обаче са мерилото. А те не са в полза на ***. Към момента. Факт :) Пуахххахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
във връзка с последния ми пост пак чуден анализ от руснак относто глупостите, с които пълнят главите на руснаците...http://***.rbc.ru/opinions/politics/09/11/2015/5640448e9a7947db07ddf7fc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 12
georgi_shum
преди 8 години
Казвам ти за това, как Путин и Ко зомбират руснаците пич..И е ужасно да го гледаш.. А отсрещната страна, която реално мята бомби насам там. въобще не е толова агресивна спрямо руснаците.. ни в медии, ни из форуми, ни из разговри между обикновените хора...Усещаш ли разликата. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Ама защо милиш, че искат да го прегазят бре :) ? И кризата в Русия въобще не със съшите корени като тази в ЕС, САЩ още по малко с тази в Китай.. Кое е по добре в Русия ??? Никой не иска да воюва с Русия, Русия се напира да воюва с другите.. Ако се разровиш в Руски и Американски форуми или говорип с руснаци и американци ще видиш един странен парадокс - руснаците са адски войствени и безкрайно агресивни към Запада - ще ги смазват, ще ги бомбят и т.н.. това им го говорят по ТВ, радио, преса ...Редови американец с подобни изказвания към Русия трудно можеш да видиш... Аз поне за видях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
От импорто заместването в момента печелят единствено определен брои големи фирми от ХВП - с вдигането на цените . Губят всички руски потребители - чрез драстично влошено качесто, обеднял асортимент и много по високи цени. За сведение с пример, който съм давал и преди. Преди 4 дни купувах свиско бон филе. замразено от X5 в Новосибирск. Цена за ПОЛОВИН кило - малко под 900 рубли или към 13 евро или 25-26 лв :) Вкус - на подметка. За справка преди около година същото такова филе в съшия магазин струваше 550 рубли, което тогава си беше около 10 евро... :) В България и тогава и сега свинското бон филе охладено обаче и е 12-15 лв за КИЛО, според магазина :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
не се вижда. Пак по сметки на мин. на фин - с тези темпове на черпене от тях резервните фондове ще свършат 2017-2018.. В просрочия - много региони вече са. В Русия федералното правителство е сравнително слабо задлъжняло, за разлика от свърх задлъжнелите региони.. Така, че ако санкциите се запазят още година и дефолти ще има. Гледам как в друга статия си писал как Путин ивестирал сума ти пари в предприятия по импортно заместване:))) И как това било яко..:) Де ги видя тия инвестиции ? С линк.? Ето ти един доста добър анализ за импорто заместването в Русия с данни и т.н :) Пак си е руски.. http://***.rbc.ru/opinions/economics/28/10/2015/56309c699a7947c537e05f9e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
:) Предполагам говориш за въпросите и от 41-ви :)? Защо мислиш, че целта е Русия да се срине?:) Никой няма интерес от това. Целта е Русия да се вкара в рамки, желани от по силните от нея :) И ще стане, но след време. Русия не е Иран, Ирак Сърбия и т.н. Но с тези цени на петрола до 3-5 г ще стане :) Сега конкретно банковата сиситема - всяка седмица в Русия се закриват или фалират по 2-3 банки. Виж мнението на шефа на една от топ 3 банки в Русия и много бизък до Путин - http://***.rbc.ru/finances/17/11/2015/564b28ba9a79470d2d23f624. Преполагам не го смяташ и него за "петоколонник" или некомпетентен :)Поразрови се в същия сайт и ще видиш и материали за бюджета - как се залага дефицит за около 1 трлн, но незавиими руски анализатори смятат това за доста оптимистично и дупката, при тези цени на петрола, ше е по гояма. При разходна част от 17 трлн сам си сметни колко % дефицит залагат официално и дали е свърх дефицит или не:) Златните им резерви падат яко от година и половина и подбрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
какво да признаваме "неговите фенове" какъв късмет толкова, този е силен лидер независимо дали го харесваме искаме или не. Това,ч е западните лидери са *** и играят само с к.урвенски номера то трябваше просто да се появи някой който да им бие една в п.едалските муцуни не некви гейове да нареждат какво да става в света. Ше им се наложи на запада да се съобразяват малко с *** които възлизат над 6 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още